Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vanpilot - напреднал
До спецовете.Имам специален въпрос.
Монтирал съм си камина и около нея съм наредил тухли от акумулираща печка.Обаче тухлите са ми малко и ми трябват още.
Въпросът ми е:
Има разлика между тухлите от акумулираща печка и тези дето зидат пещите (огнеупорни).Дали са с еднакви своиства.
От вторите(огнеупорните) мога да си купя от строителните хипермаркети а от първите има ли от къде?
ArturDent - Почти Безобиден
По принцип няма - разликата е в производителя само. И двете ще ти свършат работа. Е ако няма да надхвърлиш 1500-1700 градуса ;). Поне до толкова съм ги виждал издържат.
stivemaster - майстор
Най евтино ще ти дойде да потърсиш от обява акумулираща печка и да отидеш на място да отървеш хората от нея.Така излизат по около 60-70 стотинки бройката.Ако не ти трябват точно тухли , може да сложиш каширана с фолио каменна вата отвътре , а отвън да иззидаш с Итонг , той също е топлоустойчив.
plo4kata - специалист
Тези тухли ги произвеждаха в русе,значи разликата е от земята до небето,едните изобщо не пропускат темпратура през себе си,за да запазят пещите от истиване,а другите освен че я пропускат и я акумулират,за да топлят по-дълго време.
Йорданов2 - специалист
vanpilot написа:
До спецовете.Имам специален въпрос.
Монтирал съм си камина и около нея съм наредил тухли от акумулираща печка.Обаче тухлите са ми малко и ми трябват още.
Въпросът ми е:
Има разлика между тухлите от акумулираща печка и тези дето зидат пещите (огнеупорни).Дали са с еднакви своиства.
От вторите(огнеупорните) мога да си купя от строителните хипермаркети а от първите има ли от къде?
Не съм спец, но ще се изкажа. Моята камина е открита и за да не се подпаля с някое смолисто дръвче, турих като параванче 3-4 тухли от акумулираща печка. В момента вътре в камината имам 8 такива тухли и мисля, че са ми от полза за през нощта, когато покривам жаравата, няма огън и само конструкцията на камината излъчва някаква топлина.
Съветът ми е: пусни във форума обява, че търсиш няколко тухли от акумулираща печка. Ако ти е писано, доменна пещ ще можеш да иззидаш.
ArturDent - Почти Безобиден
plo4kata написа:
а другите освен че я пропускат и я акумулират
Избери едното от двете или акумулират, или пропускат. Не може и двете.
А а в завода ходих преди 2 седмици - една тухла струва лев и нещо 10х20 см. И двата вида тухли се правят от абсолютно един и същ материал - отпадък от производството на каолин (оня белия гланц дето го слагат върху кенефите.)
vanpilot - напреднал
Миналата година ми свършиха добра работа.Камината изгасва към 3h през ноща и аз като се прибера от работа на другия ден в 17h тухлите все още топли.
Т.е ги ползвам по предназначението им.Да акумулират и отдават топлина.
По отзивите на колегите виждам ,че огнеупорните нямат това свойство.
Пускал съм обяви в регионалните вестници,че търся повредени акумулиращи печки.Обаче ме прострелват с някакви трицифрени цени.
Вчера някакъв римлянин мъкнеше една такава на количка и аз аха да го питам къде е захвърлил тухлите (тях не ги взимат на отпадъци) обаче жената ми ме задърпа.
Значи купуването на огнеупорни отпада и ще търся пак да купя и разфасовам още една две акумулиращи печки.

Тема "Тухли,въпрос??" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: