• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Искам да помоля за някаква груба сметка колко може да излезне качествено водно подово, захранвано от камина, за два етажа по 70 квадрата. Искам и слънчеви колектори, вакуумни.
Имам и кладенец в имота, за термопомпа вода/вода....евентуално :)Идеята е преди да съм започнал с ремонтите, да се направи инсталацията...изобщо, може би има нужда от Ванко или някой другда направи естимейт :)
filmatoplo - майстор
Става, има я системата разработена от колега от форума -Антон .За целта иска комби буфер който се загрява от панелите, камина и термопомпа които се включват по температурен контрол.
kalin72 - майстор
А вместо термопомпа, която, като гледам ,е доста скъпа инвестиция, възможно ли е да бъде камина? Хем красотата на пламъка, хем затопляне на цялата къща+топла вода, с помощта на слънцето?
Някаква ориентировъчна цена?
filmatoplo - майстор
Да започнем от тук- колко квадрата ще топлиш с подово ,зградата добре изолирана ли е,какъв по литраж комби буфер ще слагаш -300-500 литра имаш ли къде, каква камина ще ползваш -ценово има 2000 има 5000 лв.Слънчевите панели са с ограничена бройка и се съобразяват с буфера , понеже лятото се ползват само за топлата вода .Зимата на панелите не може да се разчита основно , с камината готов ли си да се занимаваш цяла зима , тоест иска по често добавяне на гориво по малко.На какво гориво искаш да е камината -дърва,въглища,пелети.
kalin72 - майстор
Два етажа по 65-70 квадрата, само с подово отопление (а дали само с радиатори няма да е по-евтино? Но дали ще е по-комфортно? И няма ли да искат по-висока температура на водата, оттам и по-малка ефикасност на слънчевите панели и по-голям разход на гориво?)
Изолация - за сега няма никаква, но смятам да сложа Рокуул FrontRock MAX E
http://patevoditel.rockwool.bg/predimst ... max-e.aspx
а вътре гипсокартон с вата 5 см, че много ще стесни и без това малките стаички.
Комби бойлер 500 литра мисля е ОК за 5 членно семейство, помещения за поставянето му имам.
Камината - тук е дилемата, дали камина или котел, може би на Бош. На дърва.
torbalan - Дървен философ
ако направиш термопомпа - в твоя случай инвестицията ще е от порядъка на 4 - 5 хил. лева...

може да се върже да топли и бойлера и то целогодишно...

при това положение нито камина, нито колектори, нито буферни съдове ще са ти необходими...
kalin72 - майстор
Хубаво, но с термопомпата не съм ли доста зависим от електроснабдяването? Целта ми е да съм минимално зависим от ток, при оптимална цена на отопление. Незнам защо, но имам чувството, че слънцето и дървата са добър вариант....
често ли ти спира тока?

по принцип ако нямаш ток нищо няма да ти е като хората... дефакто и циркулационната помпа на котела ще ти е на ток :)

аз за резервен вариант за аварийно отопление през студените зимни нощи смятам да си купя една газова печка...
или ако ме налегне просперитет и не ме стресира цената - един генератор, който да е с малко по-мощен от термопомпата :)

иначе дърва и слънце не е лош вариант, но прекалено скъп ако ще го ползваш само за да си сигурен, че няма да останеш на студено, когато няма ток :)
kalin72 - майстор
Не, не спира често, просто искам да съм поне малко повече независим :)
Инак варианта с ups и генератор го мисля и аз :)
:)

варианти има много, знам :)

помисли какво ще спечелиш от това, че си независим (ти няма да си независим де, пак ще си зависим, но евентуално може да си мислиш, че си независим UPS-а ще изкара няколко часа и пак си трябва ток)

моя съвет е да изградиш първо термопомпата, да изкараш една зима и ако не си доволен - винаги може да добавиш котел на дърва, колектори или каквото друго ти хрумне :)
  • 1
  • 2

Тема "Водно подово комбинирано със слънчеви колектори." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: