• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
D.Dimitrov - помощник
Здравейте,
След доста четене/прочетох всичко достъпно във форума/ реших, че при моите условия ще е добре да заложа на Грейко.
Избора ми бе продиктуван от никакъв професионален опит и чисто според мен логични разсъждения, които се надявам, във времето да се окажат верни.
Та постановката е следната:
230 кв.м. с разнородна изолация и дограма.
На всичкото отгоре и разделени в две постройки. Непрофесионално изградена система от радиатори и бойлер с камина на дърва Прити с декларирана мощност от 29 kw. Проби с мокри дърва и никакъв положителен резултат. Причините са не само в дървата и Притито според мен а и в малкия диаметър на тръбите към едната къща. Но абстрахирайки се от резултата не ми допадна и опцията "студен старт" на сутринта когато вместо да се поизлежаваш на топло то трябва да чистиш печката и да дзъндзъркаш от студ докато тръгнеш на работа. Освен това и притичването през час да зареждаш си е не съвсем приятно занимание. Обмислях варианти разни но Енерго Про с "плаващото" напрежение достигащо до 170 волта ме отказа от хиперинвертори. Липсата на подпочвени водоизточници и плитките скали пък възпрепятстват възможностите за термо помпи. И така днес ми пристигна ето това:
Изображение
Изображение
Следва монтаж /за който смятам да се доверя на представител на Грейко за региона/ и преработка на системата.
Някои от неяснотите към този момент за които разчитам на информация от ползватели са следните:
1. Управление със стаен термостат ми се струва неудачно според спецификата на обекта. Но ако е с термо глави какви да са и на колко би било добре да е температурата на котела?
2. Една от стаите е по-високо от мястото на разширителния съд и той няма как да се монтира там. Дали би сработил вариант с топлообменник и отделна помпа с отделен кръг само за тази стая?
3. Дизайн на бункера за пелети и препоръчителен обем.
4. Някъде четох, че слънчогледовите пелети привличали мишоците от махлата. Вярно ли е това и има ли лек срещу този проблем?
Благодаря предварително на всички отзовали се.
n.ganev - майстор
То всичко може да стане, ама Първо прочети темата за Грейко, Второ се свържи с най-близкият дистрибутор и трето и четвърто - Вземи решение на база прочетено, видяно, получени отзиви от ползватели и най-вече лични наблюдения.
n.ganev - майстор
Я :shock: Това камионче ми е познато от някъде :?
D.Dimitrov - помощник
n.ganev написа:
То всичко може да стане, ама Първо прочети темата за Грейко, Второ се свържи с най-близкият дистрибутор и трето и четвърто - Вземи решение на база прочетено, видяно, получени отзиви от ползватели и най-вече лични наблюдения.
Амии..... прочетох. Вероятно от зададените от мен въпроси си останал с впечатление че не съм. Чел съм, но явно нещо не съм проумял щом отново ме пращаш да чета! :?
По първия въпрос, относно главите, не открих еднозначно мнение, и се надявах, през призмата на времето и опита да е изкристализирало нещо.
Относно температурата на котела не открих категорична препоръка от Грейко а в темата мненията се люшкат между 50 и 80 градуса което също не е сигурен ориентир.
Относно дизайна на бункера за пелети се надявах на чертеж или скица /различна от бидон и зайчарник/ с наклон на пода и предполагам зона за събиране и отвеждане на прахоляка.
А относно топлообменника, съвсем нищо работимо не открих, и затова си позволих да питам евентуално премълчалите си.
И да повторя, свързах се с дистрибутора посочен на сайта на Грейко за моя регион. Обсъдих и с него параметри на обекта и очаквания. За късмет се оказа грамотен и отзивчив човек, който с внимание и търпение се ангажира с доставката на котлето и последващите манипулации по преправяне на инсталацията и въвеждане в експлоатация. Все още не е видял детайлите и исках да получа мнения относно не съвсем стандартните приложения, та белким, се подготвя теоретично за първата ни среща.
Освен от отзивите на ползватели в темата за Грейко се опитах да събера и лични наблюдения но не намерих на кого да гостувам достатъчно дълго. А и за безплатен тест няма опция при Грейко. Та с личните наблюдения зациклих.
Вероятно поради късния час, не успях напълно да оценя съветите ти, и освен че натрупахме бройки мнения май не си бяхме особено полезни. Но надявам се, че в по удобно време ще успеем да разбием митовете за чукчите и българските форуми.
С пожелания за весели празници и щастлива Коледа! Изображение
gnt69 - майстор
D.Dimitrov написа:
n.ganev написа:
Амии..... прочетох. Вероятно от зададените от мен въпроси си останал с впечатление че не съм. Чел съм, но явно нещо не съм проумял щом отново ме пращаш да чета! :?
По първия въпрос, относно главите, не открих еднозначно мнение, и се надявах, през призмата на времето и опита да е изкристализирало нещо.
Относно температурата на котела не открих категорична препоръка от Грейко а в темата мненията се люшкат между 50 и 80 градуса което също не е сигурен ориентир.
Относно дизайна на бункера за пелети се надявах на чертеж или скица /различна от бидон и зайчарник/ с наклон на пода и предполагам зона за събиране и отвеждане на прахоляка.
А относно топлообменника, съвсем нищо работимо не открих, и затова си позволих да питам евентуално премълчалите си.
С пожелания за весели празници и щастлива Коледа! Изображение
Давай сега 1 по 1. Предай се откъде си. Шише вино и мезе вършат чудеса особенно около горящ котел. Вярвам че не си единствения в твоя регион с котел и горелка Грейко.
По следващия въпрос за термоглавите. Зависи какво се стремиш да стоплиш, Ако си на термоглави и само и по тях контролираш температурата котела ще работи 24 часа. Все някоя стая ще има нужда от топлина и котела ще трябва да работи за да я навакса. Стайния термостат е хубаво нещо но трябва да си поиграеш със системата да се балансира. Демек като стопли във стаята със стайния да се стоплят по същото време и другите стаи.
За дизайна на бункера какъвто ти хареса аз си направих голям на колела за 30 чувала.
За топлообменника не знам какво искаш да направиш ама котела си има топлообменник и те хората са го направили както трябва да бъде. В котела няма място за още един. Помисли в посока затваряне на разширителния съд и направа на затворена система. По този начин ще носиш водата където си искаш.
За температурите на котела. Някои колеги са с преоразмерени радиатори и им трябва 50 градусова вода за да стоплят. на някой им трябва 75 градуса за да стоплят на който колкото му харесва. Съвет сложи си трипътен вентил на котела.
Айде сега весели празници и попрочети още малко. :partyman:
VLADO66 - майстор
Със здраве да го ползваш.Моите дистрибутори се оказаха прекалено заети и се наложи да действам сам в духа на форума.
шоп - майстор
+ 1 към мнението на gnt69

направи си системата затворена. Не си усложнявай системата с още една помпа и допълнителен външен топлообменник. Ще ти струва около 500 лв в повече и няма смисъл. Не, че няма да работи, но е оправдано само ако по някаква обективна причина не може да минеш или не желаеш да минеш на затворен тип система или не искаш да качиш РС по-високо ако си останеш на сегашната отворена с-ма

Бункера ти е най-малкият проблем и изобщо не се занимавай с тези подробности. Винаги и в последствие може да го преправиш или направиш нов. Степенувай си нещата по важност, че сезона е в разгара си
Успехи!
filmatoplo - майстор
Честито :) и аз днес имам пуск на една горелка ще зарадваме човека то май е празник ,няма как - вчера времето не стигна :lol: .
D.Dimitrov - помощник
gnt69 написа:
Ще пиша вътре в текста за по-голяма яснота.
Давай сега 1 по 1. Предай се откъде си. Шише вино и мезе вършат чудеса особенно около горящ котел. Вярвам че не си единствения в твоя регион с котел и горелка Грейко. Живея във вилна зона около Варна. И да, надявам се да имам наоколо колеги по отоплителна съдба. Виното стана а и мезенца не липсват.
По следващия въпрос за термоглавите. Зависи какво се стремиш да стоплиш, Ако си на термоглави и само и по тях контролираш температурата котела ще работи 24 часа. Все някоя стая ще има нужда от топлина и котела ще трябва да работи за да я навакса. Стайния термостат е хубаво нещо но трябва да си поиграеш със системата да се балансира. Демек като стопли във стаята със стайния да се стоплят по същото време и другите стаи.Принципно не съм против котела да работи непрестанно. Загубите ми са големи а и усещанията ни за топло са къде 25градуса. Вероятно ще пробвам първо с термоглави основно в спалните.
За дизайна на бункера какъвто ти хареса аз си направих голям на колела за 30 чувала. Притеснявах се да няма някакви капризи шнека които да оплескат нещата.
За топлообменника не знам какво искаш да направиш ама котела си има топлообменник и те хората са го направили както трябва да бъде. В котела няма място за още един. Помисли в посока затваряне на разширителния съд и направа на затворена система. По този начин ще носиш водата където си искаш.Голяма част от инсталацията на двете къщи е изградена и не съм съвсем убеден, че е подходящо избрана като диаметри за затворена система. Дори по скоро не е. Пък и сега все се опитва да покапва отнякъде та си мисля, че с по-високо налягане ще си имам басейнчета. Котела е в едната къща и до другата имам 26 метра тръбен път. На всичкото отгоре само детската е на третия етаж на къщата в която няма как да се сложи котела и това ме накара да се замисля за топлообменник захранван от котела и серпентина в него за локално отопление на детската стая.
За температурите на котела. Някои колеги са с преоразмерени радиатори и им трябва 50 градусова вода за да стоплят. на някой им трябва 75 градуса за да стоплят на който колкото му харесва. Съвет сложи си трипътен вентил на котела.Относно температурата на водата си мислех, че оказва влияние и на температурата в горивната камера. Или иначе казано ще се постарая да накарам котела да работи максимално в добър за него температурен диапазон а ще варирам с радиаторите ако е възможно.
Айде сега весели празници и попрочети още малко. :partyman:
Весели празници и на теб и още веднъж благодаря за помощта!
D.Dimitrov - помощник
VLADO66 написа:
Със здраве да го ползваш.Моите дистрибутори се оказаха прекалено заети и се наложи да действам сам в духа на форума.
Благодаря!
Желая ти успех. Аз не се чувствам дотолкова уверен в познанията си и ще чакам да минат празниците. Дистрибуторите, и те душички носят, и нека ги пожалим в празничните дни.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Нов член в клуба на Грейко!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: