• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
inp - напреднал
Здравейте.
Планирам изграждане на отоплителна инсталация. Къщата е малка на три етажа. Твърдо гориво, може би печка-камина на прити от най-мощните модели (мисля 20 кВ на водната риза).

Колебая се между отворена и затворена система, като се изкушавам от отворена система без принудителна циркулация (случва се токът да спира зимата). В тая връзка Прити дават една икономична отв. система (прикачения файл). Мислите ли, че тая схема е подходяща за моя случай и изобщо струва ли си да се обсъжда? Това система с долно или горно разпределение?
Зная, че според някои тези системи са връщане назад в техническо отношение, но си мисля, че си имат и предимства.
Поздрави и успехи в работата на всички участници във форума!

Прикачен файл

Prity_1.JPG
Prity_1.JPG (19.6 KиБ) Видяна 8982 пъти
naskov - майстор
При наличието на помпи направата на ОИ на самотек е връщане назад във времето. Не че не става, но е по- трудно за изпънение-всички тръби трябва да са под наклон и със сравнително голям диаметър. Използването на PEX-AL-PEX тръби в този е почти изключено. А за защита на системата от прегряване при спиране на тока има много начини
zmeios - специалист
Колега inp, зарежете тая работа с пасивната циркулация. Сложете си помпи, UPS (не е скъп), пък ако е зор да работи по 1-2 денонощия без ток - добавете и един-два автомобилни акумулатора на UPS-а. Хем ще можете да си пуснете и паралелна инсталация в стените за 12 волта "аварийни" нисковатови лампи, да ви светят като спре тока.
Junak - майстор
а може и малко генераторче 1-2 kW
ArturDent - Почти Безобиден
inp, би ли споделил колко кв. (куб) м ще отопляваш.
И аз мисля да правя такава система (напролет), и пак с около 20 kW, на Прити. при мен ще бъде с принудителна циркулация обаче.

Ще следя темата.
inp - напреднал
ArturDent написа:
inp, би ли споделил колко кв. (куб) м ще отопляваш.
С удоволствие, само да го сметна по прецизно, че последният етаж сега го довършвам и височината все още расте с всеки изминат ден. :)
Т.е. къщата все още се достроява и затова отворих темата, да си изясня принципно каква ще е системата и да се предвидят отсега някои положения.
inp - напреднал
naskov написа:
...Не че не става, но е по- трудно за изпънение-всички тръби трябва да са под наклон и със сравнително голям диаметър. Използването на PEX-AL-PEX тръби в този е почти изключено. А за защита на системата от прегряване при спиране на тока има много начини
Значи се оформят следните недостатъци:

1. По-трудно изпълнение - добре. Успокоителното е, че не е невъзможно.

2. По-голям диаметър на тръбите - просто въпрос на повече мат'рял, т.е. финанси.

3. Използването на PEX-AL-PEX тръби е почти изключено. - значи пак въпрос на финанси.

И за спирането на тока: значи, проблемът не е в това да се използват защити, а по-скоро системата да е независима от тока (още помня режимите през зимата).

А въпросът за затворена система без принудителна циркулация, ако изобщо е възможно и удачно, го оставям засега настрана.
ArturDent - Почти Безобиден
inp, да обобщя, ако позволиш ;)
1. Отворена система с естествена циркулация - твоето желание (по-прецизно и по скъпо изпълнение)
2. Отворена система с принудултелна циркулация - вариант (по-сложно, но по-ефективно изпълнение)
3. Затворена система (естествено с принудителна) - това го зачеркваме за сега.
Последна промяна от ArturDent на пет ное 20, 2009 6:48 pm, променено общо 1 път.
inp - напреднал
ArturDent написа:
inp, да обобщя, ако позволиш ;)
Оценявам приноса към темата, но ако трябва да съм точен все още нямам конкретно "желание". Очаквам това да стане, след като се запозная с мненията и на други инсталатори и ползватели.

Вярно е, че се опитвам преимуществено да претегля плюсовете и минусите на отв.система без помпа, но все пак отнякъде трябва да се почне, нали.
filmatoplo - майстор
Тая схема иска малко пипване и ще стане , това последователно вързване на десните радиатори не го одобрявам ,и разпределението на топлата трябва да става над радиаторите с наклон към тях .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Схема за икономична отв. система на Прити" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: