• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Borizanov - специалист
Здравейте колеги, имам въпрос относно свързването на бойлер със серпентина към котел на твърдо гориво, и знам че във форума има доста знаещи хора, които биха дали "акъл" по въпроса.
Котела не е заводски, а е "правен". Водата в системата се "върти" без помпа, благодарение на добре направена денивелация на тръбите 1 и 2 на схемата. Аз искам да свържа бойлера както съм показал на схемата - със тръби 3 и 4. Въпроса ми е дали при така направено свързване ще се получи достатъна конвекция на водата, така, че да се върти водата през серпентината на бойлера, без да е необходимо да се слага ел. помпа.
Дано да съм обяснил добре, а и дано успея да кача схемата, така че да се вижда нагледно какво имам в предвид.
Благодаря предварително на всички за отговорите!

Прикачен файл

phpWkLvHJAM.jpg
phpWkLvHJAM.jpg (21.41 KиБ) Видяна 9457 пъти
naskov - майстор
Ако бойлера беше с мантел или вертикален нямаше да има никакви проблеми. В твоя случай мисля, че няма да стане. Обезвъздушаването на хоризонтално разположена серпентина е много трудно. Все пак не знам колко метра е дължината на серпентината, но опита ме кара да мисля, че без помпа няма да минеш.
Borizanov - специалист
naskov написа:
Ако бойлера беше с мантел или вертикален нямаше да има никакви проблеми. В твоя случай мисля, че няма да стане. Обезвъздушаването на хоризонтално разположена серпентина е много трудно. Все пак не знам колко метра е дължината на серпентината, но опита ме кара да мисля, че без помпа няма да минеш.
Даа.... това за обезвъздушаването не се бях сетил.... Добре, а ако минем на варианта за вертикален бойлер, мислиш че ще стане така ли? Притеснява ме това, че ще станат всеедно "два кръга" - голям (за радиаторите) и малък (за бойлера), дали няма да си пречат един на друг, след като и двата са на конвекция??

А според теб колко "Ф" да са тръбите към серпентината?
filmatoplo - майстор
Ако е вертикален по става , без помпа не знам дали ще циркулира на самотек -като серпентината на казан за ракия :wink: :? купи си с мантел .
PCL82 - майстор
Това че се получават два кръга не е никак лошо. Даже е много по-добре.
За да не си пречат е важно на кои места ще влизат двата потока в котела, така че да не са един срещу друг.
Добре е да постигнеш и двата кръга да са на самотек, за да имат близки скорости. Иначе кръга с помпа ще циркулира с много по-голяма скорост през по-тесни тръби (за един и същи дебит през бойлера) и може да си пречат.

Ако трябва да се комбинират помпа и гравитация има два варианта или котел с два отделни входа и изхода или котел с два изхода и един вход с т.нар инжекторен тройник.

За да циркулира водата в бойлера на самотек трябва топлообменника да е с малко съпротивление. Затова търси манетел, а не серпентина, защото серпентините са много дълги и тесни и няма да постигнеш голяма мощност. Стреми се водата в топлообменика да влиза от горе и да върви само надолу, където излиза охладена. Предвиди един кран за прекъсване на циркулацията през бойлера при нужда.

Бойлерът да е максимално високо, тръбите да са максимално къси с възможно най-малко и плавни чупки. Даже може да се сметнат за да си сигурен, че ще постигнеш желаната мощност. Като минимум приеми 1". Може да се окаже че и с 3/4 " санава, може и и повече да трябва.

Прикачен файл

Clipboard02.jpg
Clipboard02.jpg (26.45 KиБ) Видяна 9399 пъти

Прикачен файл

Clipboard03.jpg
Clipboard03.jpg (24.78 KиБ) Видяна 9399 пъти

Прикачен файл

Clipboard04.jpg
Clipboard04.jpg (8.52 KиБ) Видяна 9399 пъти
Borizanov - специалист
Ето това е новия вариант - бойлера е с мантел. Кранове - сферични, ще има на двата входа на мантела.
Главния въпрос е дали ще има добра циркулация без помпа, затото и аз мисля, че ако се сложи помпа само на единия "кръг", ще се объркат нещата и на другия.
Предвиждам бойлер 100 - 120 л.... дали е много?

Току що открих "топлата вода" - имало и хоризонтални бойлери с мантел и серпентина. Това май ще е крайния вариант.

Прикачен файл

Sistema 3 R.jpg
Sistema 3 R.jpg (24.37 KиБ) Видяна 9358 пъти

Прикачен файл

sistema 2 r.jpg
sistema 2 r.jpg (22.63 KиБ) Видяна 9380 пъти
PCL82 - майстор
За да се каже дали ще стане трябва да сметнеш каво налягане се получава, което да върти водата. Налягането е равно на разликата от хидростатичните налягания в топлата и студената тръба:

P=(ро студена-ро топла)g.h

po плътност на водата в двете тръби, обикновено се взима при температури 90/70 градуса или 80/60 градуса

g=10m/s2 Земното ускорение
h= разлика във височините от средата на котела (средата между изводите) до средата на мантела

-при 90/70 градуса (ро студена-ро топла)=12,5 кг/м3
=> всеки метър денивелация създава 125 Ра налягане

-при 80/60 градуса (ро студена-ро топла)=11,4 кг/м3
=> всеки метър денивелация създава 114 Ра налягане

Кажи каква е разликата във височините между средите и колко е дължината на тръбите за да видим дали ще стане. Кажи колко са широки изводите на котела и мантела? Колко чупки ще има? Какъв температурен режим поддържаш?

Трябва да имаш минимум 60см разлика.
naskov - майстор
При бойлер с мантел няма да имаш проблеми. Медна тръба ф 18 ще ти свърши работа за тези литри.
PCL82 - майстор
naskov написа:
При бойлер с мантел няма да имаш проблеми. Медна тръба ф 18 ще ти свърши работа за тези литри.
Не става така да гледаш в тавана и да кажеш че тръба 18мм ще свърши работа.

То все ще грее, ама въпросът е дали ще извади 3Квт или само 500Вт и дали ще го чакаш 1 час или 5 часа.
Много голямо значиение има дали височината е 1 или 2 метра дали има 4 или 10 колена, дали тръбата е 18 или 28мм

Предлагам да помогна на човека със сметките за да е ясно че нещата стават.
Borizanov - специалист
Колега PCL82, оценявам помощта ти, но тая работа със толкова точни сметки няма да стане по простата причина, че още не съм взел бойлер (това е част от питанката), а като незнам размерите на бойлера незнам и как и на каква височина ще застане спрямо котела. Самото помещение също не е много високо - на предпоследната схема с хоризонталния бойлер може да се ориентира поне за пропорции - стремил съм се да е с верни пропорции, но за размери трябва тепърва да меря.
Относно дължината на тръбите, зависи къде ще се паднат изводите на мантела, но студената не вярвам да е повече от 1.5 м, а топлата 2 до 2.5м.
Иначе 1 - 1,2 м. денивелация межди средата на мантела и средата на котела (ако това имаш предвид) ще има със сигурност. Отворите на изходите на мантела по каталог ги дават 3/4'', така че както каза колегата naskov тръба Ф18мм ще е добре. Отворите на котела така и така ще ги правя тепърва, така че за тях - колко е нужно - толкова.
  • 1
  • 2

Тема "Свързване на бойлер към котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: