• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
djembo - помощник
Първо здравейте на всички във този полезен форум.Въпроса ми е дали правилно съм вързал разширитела както е на схемата,на топлата тръба.Извинявам се за грозната схема но в общи линии е това.

Прикачен файл

.JPG
.JPG (27.18 KиБ) Видяна 3774 пъти
PCL82 - майстор
С това провисване зад камината се губи всичката полза РС да е на топлата вода и да отвежда парата и въздуха. В твоя случай си постигнал вероятно височина повече от 2 метра над най-високия радиатор което е важно за това свързване.

Има и други начини на свързване. Например колегата filmatoplo препоръчва свързване на студената вода на входа на помпата. Това е сигурен вариант за ниски сгради, но пък няма отвеждане на парата от камината/котела.

При всички случаи сложи предпазен клапан по налягане близо до камината. Ако недай си Боже ти замръзне РС той ще те спаси от взрив.

Против запушване, замръзване и прегряване е добре тръбата до РС да е метална с вътрешен диаметър 25мм (28мм мед или 1" черна). Масово се работи с 1/2 и 16мм полиетилен с алуминиева вложка до РС но това е опасно. До РС да има минимален брой чупки. Ползвай дъги, а не колена и дай лек възходящ наклон на хоризонталните очастъци към РС.
djembo - помощник
Тръбата от коляното и тетката на втория етаж до резширителя е ф20,този клапан къде се монтира по точно преди помпата или след нея
kuuuuuul - майстор
При мен положението е подобно само че студената отива до РС като последните 3м са 16-ка.Без да искам :wallbash: :datz: :datz: го тествах на прегряване/чугуна беше червен/ и всичко се размина почти благополучно.
PCL82 - майстор
И като го тестваш с тези тръби и стопиш тръбата става тапа и бум. РС не е само да обира разширението, както някои си мислят, а и място от където тенджерата наречена камина да изпусне парата ако стане зор.
Ако не може от там трябва през предпазния клапан.

Одачно е предпазния клапан да се сложи на топлия извод съвсем близо до камината, а изходът му да се отведе в метална кофа. В канализацията има риск да се стопят тръбите или да се изхвърли отровен антифриз, ако има такъв.
kuuuuuul - майстор
Ааа,след този случай сложих и клапан и аларма към която съм включил/кр.с ел. задвижка/ един от радиаторите в гаража който иначе не ползвам.Малеее,голям ужас беше :x
djembo - помощник
Тя системата работи така една зима и нямаше проблеми.Значи трябва да дигна металната тръба на нивото на камината и да пусна отделна тръба от разширитела до колектора?
Bobivan - специалист
Къф колектор бе пич?
djembo - помощник
Колектор не е ли една тръбичка с отвори от която тръгват маркучите към радиаторите.Или с едта тетка да го вържа направо на топлата тръба където излиза от камината?
  • 1
  • 2

Тема "Въпросче за разширителен съд" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: