Най - вълнуващия въпрос зимно време.
destino - специалист
Здравейте! Решил съм да направя локално парно в апартамента, но искам да свържа РС след камината, но да сложа помпата на студената вода.
Въпросът ми е, ще има ли ефект ако свържа и топлата и студената вода към РС, както е на схемата.
Видях тука един линк към една статия за това свързване, но не разбрах много.
Преливника на РС ще бъде свързан към канализацията. РС ще бъде на около 1,3м над най-високата точка в системата.

За системата съм предвидил и резервно захранване, но имам жена и майка, и трябва да предвидя всички ситуации. :lol:

Също съм решил да сложа два филтъра, защото до РС съд ще монтирам поцинковани тръби 3/4. Черни не мога да намеря.
Ако знаете къде продават в Хасково можете да ме насочите.

Прикачен файл

-1.jpg
-1.jpg (17.81 KиБ) Видяна 4616 пъти
Bobivan - специалист
Ще има ефект...но не знам дали него търсиш... :lol: :lol: :lol:
torbalan - Дървен философ
как така да свържеш и топлата и студената вода към разширителния съд?

общо взето - знаеш ли какъв е ефекта, когато свържеш фазата и нулата на контаката :)

ако се свържат топлата и студената вода към един разширителен съд ще се получи аналогичен ефект...
armagedamian - специалист
torbalan написа:
как така да свържеш и топлата и студената вода към разширителния съд?

общо взето - знаеш ли какъв е ефекта, когато свържеш фазата и нулата на контаката :)

ако се свържат топлата и студената вода към един разширителен съд ще се получи аналогичен ефект...
Не е така!Ако вземеш стар учебник по топлотехника,ще видиш,че точно така се указва.Само има една разлика.Тази тръба от изхода на камината/печката отива по най прекия път до РС без падове и остри чупки и се включва в горния край на същия.
все пак трябва да има нещо, което да убеди водата да ходи там, където трябва...

така, както е нарисувано - водата ще се върти през разширителния съд и изобщо няма да ходи до парното...

отделно, че и смисъл не виждам в цялата тази работа....
torbalan написа:
все пак трябва да има нещо, което да убеди водата да ходи там, където трябва...

така, както е нарисувано - водата ще се върти през разширителния съд и изобщо няма да ходи до парното...

отделно, че и смисъл не виждам в цялата тази работа....
Няма връзка (водна) между топлата и студената тръба.Линията от изходящата тръба стига до РС но в горния си край е "суха".Оттам минава вода единствено когато прегрее печката.Това е и смисъла на линията от изходящата тръба.Тщ е осигурителна при прегряване.Тази от връщащата спомага за добрата работа на помпата и оттам се охлажда печката при прегряване.След прегряване,горещата вода напълва РС и тогава започва циркулация през РС,а водата в него е значително по хладна от тази в системата и охлажда печката.Всъщност циркулация през РС има само при прегряване ..... ако е правилно подвързан РС де :-D
destino - специалист
armagedamian написа:
.Всъщност циркулация през РС има само при прегряване ..... ако е правилно подвързан РС де :-D
Колега, дай идея как правилно да го подвържа този РС.
РС-ят съд ще е на около 2-3 м. от камината с 3 колена. 3/4 тръба.
Евентуално мога да купя и гъвкави връзки (от тези за свързване на слънчеви панели, но не знам дали си струва).

Студената вода ще е свързана с РС-ят съд с тръба 20 с ал-вложка.
мхм
май схванах идеята...
maxuel82 - специалист
Ето как съм го свързал моя РС ! На студената вода преди помпата ! Тя като се разшири водата няма къде да отиде освен в съда :lol: Поне така си мискя де !Все още системата не е тествана :idea: :!:

Прикачен файл

Picture 001.jpg
Picture 001.jpg (39.15 KиБ) Видяна 4532 пъти

Прикачен файл

Picture 002.jpg
това е долу свъзката към студената вода
Picture 002.jpg (36.7 KиБ) Видяна 4532 пъти
destino написа:
armagedamian написа:
.Всъщност циркулация през РС има само при прегряване ..... ако е правилно подвързан РС де :-D
Колега, дай идея как правилно да го подвържа този РС.
РС-ят съд ще е на около 2-3 м. от камината с 3 колена. 3/4 тръба.
Евентуално мога да купя и гъвкави връзки (от тези за свързване на слънчеви панели, но не знам дали си струва).

Студената вода ще е свързана с РС-ят съд с тръба 20 с ал-вложка.
Ами мисли логично!Правилото е ,че до РС трябва да се стига без много чупки.Идеята е при завиране на водата в системата,да се осигури безопасността ,катосе стига до съда без "съпротивление"по пътя и понеже кипенето е много бурен процес свързан с рязко нарастване на налягането,трябва да няма чупки.Там се получава хидравличен удар при кипване.Освен това темп.е по висока от указаните максимални 95гр.на Пекс Ал тръбите.За това - мед или черна тръба ,монтирана така ,че да осигурява безпроблемно самообезвъздушаване на системата.Включваш я в горния край на РС(там до където не достига водата в нормално състояние)И това е за тръбата от изходящата на печката.Диаметъра мин.3/4".За връщащата тръба,същия размер тръба,от същия мат'риал и тръгва от долния край на РС и се включва преди помпата. :)

Тема "Дилема за свързване на РС" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: