Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Михаил Соколов - специалист
Проекта ми е да купя камина в водна риза и към нея да свържа два вентилаторни конвектора които мисля да си направя сам.Помещенията които ще отоплявам са две.Едното е гараж с:размер 8х5 метра и восочина 2.4 метра, под- бетон, стени -тухли 4-ки измазани с хоросан отвътре и отвън,врата 3.2 метра ламаринена с дарвена ламперия отватре и още една стандартна входна врата, покрив бетон плоча.В това помещение ще е камината.Отоплението тук не е приоритет.Второто помещение е с рамери 9.5х8.5м. с височина 3м.Пода е плоча бетон, стени от бетонови тухли измазани от двете страни,врата 3.2х3 ламаринена с залепен фибран отвътре, покрив ламаринен едноскатен с висящ таван от 2см.фибран, прозорци единични общо 22кв/м.В това помещение мисля да са двата конвектора.Помещението е работно, сервиз за коли по точно подготовка и боядисване. Взимаики в предвид времето в което се обитава ( от 8.30 до 18.30) и доста лошата изолация която има сметнах за добре че най добре ще се отоплява със движение на въздух.Климатик колона или вентилаторен конвектор.За колоната ми трябват 3 фази които нямам,а и трябва да ги монтирам на улизата с решетка за да е на юг,скъп е, става сложно.За това се спрях на конвектор. Идеята ми е да купя 2 водни радятора за кола с размери около 500 600 мм дължина 300 400 мм височина и 2.5 4 мм дебилина да им направя кутий с пред филтър за едри частици и финен филтър, след което турбина от парно на кола 12волта около 5-7 А с дебит над 20 кубика според мен(още проучвам точната стоиност) в минута което да регулирам с потенциометър на желаната скорост.Разтоянието от камината до единя конвектор е 7 метра а до другия 10 метра.Според мен ако докарам над 60гр. вода до тези радиатори и с дебит въздух 20кб/м 1200 кб/ч за единея демек х2 2400кб/ч, мисля че няма да имам проблеми.Въпроса ми е колко киловата трябва да е водната риза и каква помпа да ползвам.Като се има в предвид че количеството вода ще е малко и повечето ще е във водната риза има ли значение колко да е голяма тя или е стандарт.Най-важното според мен е да се определи водната риза и да е презапасена от към мощност а вследствие мога да взаимствам стойностите за скороста на водата по киловати от оригинално произведените вен.конвектори.
filmatoplo - майстор
Може и да стане :wink: но трябва да осигуриш винаги ел захранване на вентилаторите на конвекторите , ако спре тока хем помпата да върти ,хем вентилаторите , за да не прегрее или гръмне камината .
Да кажем че камината е с водна риза около 20 киловата.Ако я направя при сипиране на тока веднага да затваря въздуха на камината ще имам ли проблем? Или въпреки това ще трябва юпиес за няколко минути на помпата и вентилаторите ? То за вентилаторите моеже да е само един акумулатор които да зареждам от време на време, но за помпата си трябва юпиес.100 вата мисля че ще достатачен?
2v6 - майстор
Михаил Соколов написа:
Проекта ми е да купя камина в водна риза и към нея да свържа два вентилаторни конвектора които мисля да си направя сам.Помещенията които ще отоплявам са две.Едното е гараж с:размер 8х5 метра и восочина 2.4 метра, под- бетон, стени -тухли 4-ки измазани с хоросан отвътре и отвън,врата 3.2 метра ламаринена с дарвена ламперия отватре и още една стандартна входна врата, покрив бетон плоча.В това помещение ще е камината.Отоплението тук не е приоритет.Второто помещение е с рамери 9.5х8.5м. с височина 3м.Пода е плоча бетон, стени от бетонови тухли измазани от двете страни,врата 3.2х3 ламаринена с залепен фибран отвътре, покрив ламаринен едноскатен с висящ таван от 2см.фибран, прозорци единични общо 22кв/м.В това помещение мисля да са двата конвектора.Помещението е работно, сервиз за коли по точно подготовка и боядисване. Взимаики в предвид времето в което се обитава ( от 8.30 до 18.30) и доста лошата изолация която има сметнах за добре че най добре ще се отоплява със движение на въздух.Климатик колона или вентилаторен конвектор.За колоната ми трябват 3 фази които нямам,а и трябва да ги монтирам на улизата с решетка за да е на юг,скъп е, става сложно.За това се спрях на конвектор. Идеята ми е да купя 2 водни радятора за кола с размери около 500 600 мм дължина 300 400 мм височина и 2.5 4 мм дебилина да им направя кутий с пред филтър за едри частици и финен филтър, след което турбина от парно на кола 12волта около 5-7 А с дебит над 20 кубика според мен(още проучвам точната стоиност) в минута което да регулирам с потенциометър на желаната скорост.Разтоянието от камината до единя конвектор е 7 метра а до другия 10 метра.Според мен ако докарам над 60гр. вода до тези радиатори и с дебит въздух 20кб/м 1200 кб/ч за единея демек х2 2400кб/ч, мисля че няма да имам проблеми.Въпроса ми е колко киловата трябва да е водната риза и каква помпа да ползвам.Като се има в предвид че количеството вода ще е малко и повечето ще е във водната риза има ли значение колко да е голяма тя или е стандарт.Най-важното според мен е да се определи водната риза и да е презапасена от към мощност а вследствие мога да взаимствам стойностите за скороста на водата по киловати от оригинално произведените вен.конвектори.
А защо ти е да правиш водни конвектори :?

Сложи си камина с въздушна риза и въздуховоди:
1. По-безопасна е - няма водна риза, няма опасност от завиране или замръзване.
2. Спестяваш си водната помпа, разширителен съд и др.
3. Загрява по-бързо.
4. Работи по-ефективно.
5. Няма нужда от резервно захранване, защото няма опасност от прегряване.
Не съм мисли по този въпрос с въздушната риза.Струва ми се че печката трябва да е доста по мощна ако е с въздушна риза.Може ли малко на обща информация за този тип.
Относно замразването мисля че нама да имам проблем защото количеството вода няма да е много и ще му сипа 5 литра антифриз и готово.В проекта също забрави да кажа че имам идея конвектора да има два режима на засмукване на входящия въздух.Да може да смуче от външния чист въздух (или този междо окачения таван и покривната ламарина, хем може малко да подобрявам влажноста на помещението :roll: ) или да си върти вътрешния въздух както си е стандартното положение.Може би ако вън е -10 няма да ми е кой-знае колко ефективна системата, но няма друг вариант защото понякога е много запрашено, запушено и замъглено от прах и изпарения.Вариянт да спра вентилторите отпада за да не прегрее системата и за това чист въздух от вън е вариянта.Въпреки това 20 кв/ч водна риза с 3 кб/ч помпа през тези горе опоменати радиатори ще са ефективни ли ако да кажем входящия въздух е -10 градуса ?
filmatoplo - майстор
20 киловата , това е много за твойте експерименти , тел-160 , номер на часовникар и зидари не знам :)
filmatoplo написа:
20 киловата , това е много за твойте експерименти , тел-160 , номер на часовникар и зидари не знам :)
Колко трябва да е според теб отоплителната мощност за помещение от 250 кб/м с 22кв/м остаклена част.Аз не съм специалист по отопление и затова изкам да се посаветвам с хора които разбират от тази сфера.Най-простите формули които намерих в нет-а установих че трябва да е междо 15 25 30 киловата.За това се срях на около 20. Все пак помещението е работно и повече от 15 градоса няма да са ми необходими.Невиждам какав е проблема да е 20 киловата.Автомобилния воден алуминиев радиатор без да съм спец.гарантирам че може да конвектира и 40 та и повече киловати енергия в течнос ако му осигуриш достатъчен поток от въздух и бърз дебит на течноста.
На зидар няма кво да се обаждам, аз съм изидал всичко :lol:
filmatoplo - майстор
Положението е такова при теб ,че трябва да пробваш и - я стане ,я не .Мощността ти е там някъде -наизуст .Сложи помпа 25/6 или 25/60 .захранващи тръби към всеки конвектор минимум 3/4 -1цол ако е метална тръба , мед фи 22-28, и полипропилен фи-25-32 Стаби .Само вентилаторите на радиаторите какви ще са -автомобилните смучат от питите :? твоите трябва да духат към питите .
kretio74 - специалист
filmatoplo написа:
Положението е такова при теб ,че трябва да пробваш и - я стане ,я не .Мощността ти е там някъде -наизуст .Сложи помпа 25/6 или 25/60 .захранващи тръби към всеки конвектор минимум 3/4 -1цол ако е метална тръба , мед фи 22-28, и полипропилен фи-25-32 Стаби .Само вентилаторите на радиаторите какви ще са -автомобилните смучат от питите :? твоите трябва да духат към питите .
Става 100 % с авто радиатори.Минимума захранване е 32 мм а за препоръчване е 40 ммТрябва само да обърнеш поляритета на вентилаторите и готово. Моят съвет е да намвриш-направиш захранване 6-7 V 4 Ah за да не ти шумат много вентилаторите и да не се получи прекалено бързо изстиване на системата
kretio74 написа:
filmatoplo написа:
Става 100 % с авто радиатори.Минимума захранване е 32 мм а за препоръчване е 40 ммТрябва само да обърнеш поляритета на вентилаторите и готово. Моят съвет е да намвриш-направиш захранване 6-7 V 4 Ah за да не ти шумат много вентилаторите и да не се получи прекалено бързо изстиване на системата
Мисля да направя вентилаторите да се регулират безстепено с потенциометар и няколко елемента .Трябва да не е много сложна схемата 12 волта прав ток.Защото ако работят на макс няй-вероятно ще истива системата.
Относно свързването на тръбите е добре да има по една самостоятелна входяща за всеки радиатор и една обща за обратната вода.Става ли така ?

Тема "Водна риза с два вентилаторни конвектора." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: