Най - вълнуващия въпрос зимно време.
velikish - напреднал
Привет на всички!
Имам намерение да правя камина в стара къща която е на два етажа -по 50 кв. на етаж .На първия етаж да е камината и по някакъв начин с въздуховоди да затоплям втория етаж които е 2 стаи и коридор! Камината ще бъде зидана но как да я изградя? Размишлявам кое щеее по практично -въздуховоди или водна риза
Моля за идеи за камина и вуздуховоди
Има стар комин 15 см. отвор но дали щее достатачен или трябва нов по широк :?
vvventsi - специалист
водата има инертност ,при изгасване на камината ,ще топли по дълго стайте,със въздуха веднага ще изстине!
armagedamian - специалист
vvventsi написа:
водата има инертност ,при изгасване на камината ,ще топли по дълго стайте,със въздуха веднага ще изстине!
Освен това има и свойството да замръзва ....
vvventsi - специалист
водата замръзва при 0гадуса в коя къща ще падне температурата под нулата,нали хора живеят там!
ZMeyGorianin - майстор
Имам намерение да правя камина в стара къща която е на два етажа -по 50 кв. на етаж .На първия етаж да е камината и по някакъв начин с въздуховоди да затоплям втория етаж които е 2 стаи и коридор! Камината ще бъде зидана но как да я изградя?
Имам селска къща с разположение като твоето. Сложил съм едно "Прити" 8кВ. на ризата + 3кВ. на камината- 4 радиатора различни по мощност. Топля общо 70 м2. Системата събира 40 л. течност разредена с 8 л. антифриз. Не се отоплява постоянно. През зимата на минус 15 гр. вънка в къщата е 0 гр., но нищо не езамръзнало. Следва здраво подгряване за 5-6 дена /Т* след камината 70-75 гр./ да се стоплят стени и стаи и после :rock: и :partyman:
Сега ще слагам конвектор или вътрешно от климатик, че стаята над мазата се топли бавно нещо.
forski - специалист
armagedamian написа:
vvventsi написа:
Освен това има и свойството да замръзва ....
И да завира и да текът радиатори и т.н.
Аз съм с такава система за въздушно отопление,само че си взех готова камера с въздушна риза и изходи за 6 въздуховода.Колегата е прав че като спре вентилатора и камината изстине почти веднага започва да се усеща студ.Идеално щастие няма,за сметка на това като я запалиш след 10-та мин. започва да духа топло,при радиаторите не знам кога започва да се усеща затоплянето на въздуха.
При мен имаше проблем с вентилатора,наложи се да купувам по-мощен защото този който беше на камерата едвам вееше,но сега духа та се къса :lol:
Не е лош вариант за отопление но според мен само с един източник на топлина не става,тази зима мисля да си взема два радиатора маслени или нещо подобно та като изгасне камината посред нощ да се включват те и да компенсират до сутринта.

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 0%BD%D0%B4
Това е темата с моите неволи,ако ти се чете ...
Сега всичко работи както трябва :)
pipbel - майстор
+1 от мене за въздуховодите. Няма налягане, няма течове, бързо затопляне.
3 години вече хол и спалничка на 1 етаж и 2 стаи на 2-я. Няма проблеми. Доволен.
velikish - напреднал
Метода е доста ефективен и с по малка стоиност в цената предполагам
syncho - майстор
vvventsi написа:
Това е истината... верно, че излиза по-евтино, но негативите понякога се усещат доста бързо.
batkoradko - специалист
Истината е комбиниран варянт. Аз си ходя на вилата в петък. Щом запаля започва да духа топло и вдига бързо температурата. В последствие водата /антифриза/ загрява и радиаторите и бойлера загряват. През ноща остават да греят само радиаторите.

Тема "Въпрос за камина с вуздуховоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: