• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Привет!
"Положението" е следното:
Котел (самоделен) гори основно дърва. След запалването му и подаване на въздух се разгорява доста буйно - с бумтене, пукане на дърва и т.н. Но при отваряне на голямата врата - за зареждане доста голяма част от дима "излиза" в котелното. Става неприятно и е необходимо проветрение. Ако много за кратко се отвори вратата и се намяткат бързо дървата е по-поносимо, но пак пуши.
От практиката с котела смятам, че има тяга от комина, но при отворена врата на котела тягата е недостатъчна и на дима му е по-лесно да излезе в котелното.
Потърсих из нета и четох за коминни вентилатори или т. нар. "вентилаторна група" на голям български производител (монтира се след котела). Цените обаче са височки.

Та в този ред на мисли имам следното питане:
Възможно ли е да се увеличи тягата на комина и при отваряне на голямата врата за зареждане котела да не пуши, ако монтирам съвсем обикновен вентилатор (за баня) за 20-30 лева в ревизионния отвор на комина. Този отвор е на около 150 см. под розетката, в която е включен котела.
Според вас възможно ли е създаденото от вентилатора "налягане" да увлече и димните газове или ще се получи обратен ефект и ще "запуша" димните газове от котела?

Вероятно само практически опит ще покаже дали съм прав или не, но моля предварително за съвет.

Предварително благодаря!
Поздрави!
Svezar - специалист
Ако вратичката за зареждане е в най-горната част на котела /като при мен/ няма спасение от дима,той не е глупав да излиза по трудния път като му направиш лесен,единственото което може да правиш е преди зареждане да отваряш притока на въздух долу и да изчакаш да се разгори огъня за да няма пушек който да излиза !
geniya - специалист
filipetkin написа:
Привет!

Та в този ред на мисли имам следното питане:
Възможно ли е да се увеличи тягата на комина и при отваряне на голямата врата за зареждане котела да не пуши, ако монтирам съвсем обикновен вентилатор (за баня) за 20-30 лева в ревизионния отвор на комина. Този отвор е на около 150 см. под розетката, в която е включен котела.
Според вас възможно ли е създаденото от вентилатора "налягане" да увлече и димните газове или ще се получи обратен ефект и ще "запуша" димните газове от котела?

Вероятно само практически опит ще покаже дали съм прав или не, но моля предварително за съвет.

Предварително благодаря!
Поздрави!
Възможно е да увеличиш тягата, взимаш топуза и стоманено въже и ставаш Черен Петър.След тази интервенция ще ти дърпа яко комина. :-D
П.П с Вентилатор за баня "ЗАБРАВИ", газовете когато са горещи ще му разкажат играта.
Svezar - специалист
При мен комина има тяга да изсмуче пепелта от скарата но ако поддържам "димно" горене /което се налага след изолирането на къщата че иначе става сауна/ отвори ли се вратичката ако вътре не е силен огън който гори без дим /или само жарава която също не пуши/ си дими порядъчно ! А ако се ползват и сурови дърва ситуацията става още по кофти ! Имам наблюдения и върху една печка тип камина на която вратата за зареждане стига до горния край на горивната камера и въпреки че и при затворен въздух и клапа на комина има яка тяга като се отвори за зареждане веднага замирисва на дим,просто не е домислено разположението /или размера/ на вратичката !
geniya - специалист
Тогава спасението е да има достатъчно входящ въздух от вън, и тогава няма да има проблем с димене.Когато отваряш врата да зареждаш отвори малко долната врата изчакай малко около 5сек. и тогава отваряй бавно.Това го пише във всяка една инструкция към котел и камина.Ако дървата са влажни трябва да са се разгорили хубаво за да отваряш без да припушва, но когато имаш само тлеене и горивната камера е изпълнена с не толкова горещи димни газов, няма как да не припушва.Пробвай номера с долната врата.
Благодаря за съветите!
Ще изпробвам вариантите.

Само пояснение: Идеята е вентилатора да е на около 1.5 метра по-ниско от "точката" в която става заустване на дима от котела в комина и вентилатора да "смуче" студен въздух от котелното и да го нагнетява в комина в най-ниската му част.
По този начин си мисля, че няма как да стигнат топли димни газове до вентилатора и да го повредят.
Само си мисля де...
fbr - майстор
А дали няма да стане точно обратното, да почне да духа обратно в камината. Колко хора се оплакват за аспиратори в комините, как тъй на никого не се случи да се подобри тягата.
geniya - специалист
filipetkin написа:
Благодаря за съветите!
Ще изпробвам вариантите.

Само пояснение: Идеята е вентилатора да е на около 1.5 метра по-ниско от "точката" в която става заустване на дима от котела в комина и вентилатора да "смуче" студен въздух от котелното и да го нагнетява в комина в най-ниската му част.
По този начин си мисля, че няма как да стигнат топли димни газове до вентилатора и да го повредят.
Само си мисля де...
Всеки допълнителен отвор в комина влошава неговата тяга, било с пасивно или активно движение на въздушните слоеве.Когато заустиш ниско под розетката вентилатор, струята нагнетена от вентилатора ще охлажда димните газове и ще се получава обратен ефект.Даже като нагнетената струя когато се срещне с горещите газове се сблъсква с тях и ще се отклони и ще започен да ги връща обратно в котела/камината/.Тогава постоянно димните газове ще се връщат през всички пролуки които намерят, особенно ако е камина с недобре уплътнени врати.С две думи ще се получи точно обратния ефект който искаш да зибегнеш.Помисли за почистване на комина напролет.Весела Нова година.
naskov - майстор
filipetkin написа:
Благодаря за съветите!
Ще изпробвам вариантите.

Само си мисля де...
Няма да стане колега. Вероятно си мислиш за принципа на карбуратора, който пък е направен на един друг принцип, на който в момента му забравих името :-D . По-удачно би било да сложиш този вентилатор на стената или на прозореца, така, че той да нагнетява въздух в самото котелно, т.е в котелното да имаш над налягане. Това надналягане трябва да може да "издиша" само през вратичката на котела, от където ти пуши.
saraneron - специалист
Вентилатор на покрива на комина,ЯКО да дърпа и едно ключе до котела,преди да заредиш пускаш вентилатора да увеличи тягата и после го спираш да не ти харчи ток.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за допълнителна тяга в комина." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: