• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте форумци.Имам проблеми с ТR300,за конвектор "Клима".Моля да ми препоръчате подобен,но по качетвен терморегулатор и с по лесно меню за управление.
filmatoplo - майстор
Какво прави или не прави регулатора , колко по лесно :? .
За жените е малко трудно с тоя тр300,особено след токов удар.А и питам за друга алернатива на TR300.Ako знаеш други подобни терморегулатори сподели ако може.
:-D

Ебаси случая - токов удар и терморегулатор. :?
Значи контрол по стайна температура и управление на един конвектор само по себе си е налудничаво.
Мен ако питаш си вземи който и да е механичен термостат за 20-30 лв. слагаш ако има възможност му изнасяш датчкиа под филтъра на конвектора. Те ти хем по стайна температура хем да не е сложен токово опасен термостат.
vanko68 - специалист
malkiam написа:
:-D

Значи контрол по стайна температура и управление на един конвектор само по себе си е налудничаво.
Ще се обосновеш ли защо е така?

Към питащия plamen_bs - има добри термостати с батерийки в тях,не са захранени мрежово. Отначало бях скептик откъм трайността на батериите,но изкарват по 8-10 месец до смяна. Има и семичен таймер в него и струва под 35 лв
http://www.auraton.com.pl/index.php/en/produkt/192/
filmatoplo - майстор
Точно тая джаджа търсех преди месец , да може безжично да ми предава сигнал към помпа или ел магнит -клапан :wink: от стая към котелното .
vanko68 - специалист
точно тоя модел не става,само захранването е с батерии,а иначе в него има реленце с НО и НЗ контакти и по жица предава съгнала до квото трябва.
ralev - специалист
Аз бях купувал от Интиел същия терморегулатор http://www.intiel.com/euro-thermostat_bg.htm
filmatoplo - майстор
:? нали дават там оная кутийка с антенка която е включена на 220 волта да приема от стайната кутийка термостат с батерийките .
vanko68

Обосновавам се....
Защото механичните или дигиталните термостати имат за цел да изключат вентилатора на конвектора при достигане на температура.
Имат прост превключвател на степени, change - over, помпа и трипътен вентил. При отчитане на NTC - от че има достигнати 21 градуса изключва вентилатора и затваря вентила.
Чака по хистерезис температурата да има разлика от няколко градуса и пак пуска. Кажи ми къде има контрол по температура на помещението тук. Още повече, че масово термостатите са вградени и считат истина околната температура в радиус от 2м около самия конвектор. А на другия край на стаята не е от значение.
NTC имат голям коефициент на около +/- точност.
Аналогично на духалката. Духа духа пък като се нагрее пластмасата спира.

Контрол по температура на помещение е тогава, когато конвектора сам подбере на коя степен да работи вентилатора, кога да го изключи напълно и ако са два или повече, да работи само този който е необходим в момента. Имаш поддържане на постоянна температура в целия обем. А не като му го духнат датчика 22 градуса да цъкне релето и да чакат да се промени полъха с +/- 2,5 градуса полъха, че да пусне конвектора.

filmatoplo... и мен живо ме интересува работещо решение на безжична комутация, тъй като се занимавам с изграждане на автоматизирани системи за контрол на домът. Единственото, което ми вдъхва доверие са модули с WiFi връзка, но е прекалено скъпо. Другите алтернативи по x10 канал и радио връзка нещо не ме впечатляват. Имам някакви разработки за единен контрол на цяла инсталация, но ако си виждал и чувал за нещо безжично свиркай, ще черпя.
  • 1
  • 2

Тема "ТЕРМОРЕГУЛАТОР" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: