Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Илиян Илиев™ - майстор
Купих си печка на керосин. Тази вечер е тестова, макар че не е студено.

Ако има интерес от утре ще пиша подробности и може и някоя снимка да пусна.
vanko68 - специалист
Що пък точно на керосин?
Biso - специалист
Керосина е доста по-калоричен от нафтата при изгарянето си. Реално няма НИКАКВИ сажди при процеса. Освен това никога няма да чисти комина. :-D Сравнително труднозапалим е (в сравнение с бензина) и от тази гледна точка неизбухлив и безопасен.....
Не знам сега колко му е цената иначе.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Моля те, кажи на кое казвате керосин.
И моля, за снимки на печката, държа на дюзата, подгряване... И описание. Моля.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Не знам. Пишат го и като течен парафин.
Определено е авиационно гориво. Висококалорично.
1. Каква му е цената 2. Какво е снабдяването.
Миризмата?
Илиян Илиев™ - майстор
Ще се опитам да отговоря по ред на номерата.

1. Ми защото останах с впечатление, че са по силни от газовите. Имал съм газов и си грее нея си и този пред нея. В студените дни климатика изнемогва и замръзва, а и в по-топлите не може да сгрее цялата къща. Та рекох да му помогна с нещо.

2. Тук цената му е около 2 евро за литър. Води се някакъв супер рафиниран, който уж не миришел. Ма май само уж.

3. Реално погледнато си е газ за осветление. И течен парафин му викат, но не е баш течен парафин в буквалния смисъл доколкото знам. Снимки ме мързи да правя сега. А и не бих я разглобил за да снимам вътрешностите. Запалването е електронно. Натискаш бутона и тя си прави всичко сама. Ето един линк за външен вид, после ще пусна и снимки на мойта. Най-вероятно в неделя. http://cgi.ebay.it/STUFA-ELETTRICA-A-PE ... 32001r4352

http://www.adoos.it/post/7764220/stufa_ ... ianco_kero_

4. Продава се в 20 литрови(понякога и 18 ) в големите супермаркети и в магазините, където продават такива печки. Абсолютно безцветно е. И няма никакъв мирис. Всъщност като си вкарах носа в тубата усетих много далечна миризма напомняща на помпена станция. Демек като сипваш чиста вода с кофа отвисоко в голям съд може да се усети същата миризма.

Та както очаквах печката се представи в пъти по-добре от газовата за трите си киловата. Това може би се дължи на вентилатора. Въпреки че не би трябвало да мирише изобщо продавача спомена за лека миризма при първите няколко паления, защо уж била нова и т.н.

Миризмата се усети. Даже при първото палене изкара малко дим, но при второто нямаше, което ме обнадежди. Има там някаква автоматична функция наречена дезодорант, която по светещата лампичка личи че работи, но за първите две паления и гасения без осезаем ефект. Иначе по време на работа заставах точно срещу печката и няма абсолютно никаква миризма. Надявам се да изчезне и при паленето и гасенето, защото това е характерно за стария вид печки като тази

Изображение

п.п. Не знам защо вместо осмица излиза емотикон със слънчеви очила? :?
sian - специалист
Здравейте,дали е здравословно да се вдишват изпаренията отделени при изгарянето?Доколкото разбрах печката няма комин,нещо като газова отоплителна ли е?Има ли каталитични плочи?
Johny - майстор
Печката е много добра и топли. Керосина е авиационно гориво за реактивни самолети. В бита е светилен газ. Газовите лампи с фитил от време оно, използват именно такъв. В авиацията се топлехме с нафтови печки, но вместо нафта сипвахме керосин, защото го имаше в изобилие.
Имам такава печка - донесох си я от Либия, където се топлех с нея и е много гот. Не мирише и грее яко. Може да се регулира мощността. В България също я ползвах няколко зими, докато не закриха летище Гбровница..... Сега няма от къде да се снабдявам с керосин. В Либия керосина беше 3 пиастъра/стотинки/, а бензина 15. Резервоарчето /8 литра/ се изважда и с него отивах на бензиностанцията.
Да ти е честита! Грей се и не се бой. Не помня какъв беше разхода, защото при онези цени беше без особено значение.
vreden - специалист
Ех,златни времена :-D .И аз имам 2 такива,ама ги карам с нафта,че по евтинко.Ползвам ги за къмпингарски цели,отоплявам палатката ранна пролет и късна есен по планините.Само един проблем има тука голям за мен-фитилите са им широки по 5см. и нямам никаква идея като изгорят от къде ще си намеря нови.Инак устройството им е много просто -фитил във кръг, от горе има волфрамова шапка.Като загрее шапката се зачервява и така се получава пълно изгаряне,почти без мисрис.

Тема "Печка на керосин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: