Най - вълнуващия въпрос зимно време.
minca - специалист
Здравейте всички!Ще ви бъда много признателен ако помогните за сл:Предстои ми да правя една инсталация на в.о-е .Ще ползвам медни тръби защото вече са купени,но....12мм/1.Накратко за сградата-селска къща на 2 етажа с по 50 кв.м..4 радиатора/2х1.5кw +2х3.5kw / на първия и 4 на втория.Два бойлера -единия от които имам идея да ползвам и като компенсатор за температура.С удоволствие ще приема всякакви поправки и идеи.
Възможно ли е да се направи с отворена система?
Р.Р.Единия р-р е Дипломат ,но другия мисля да бъде е с мантел.Тях ще захраня с 15х1-медни.За схемата-1 и2-термометър,манометър и пр.клапан,3-помпа
Благодаря!

Прикачен файл

shema5.jpg
shema5.jpg (13.84 KиБ) Видяна 4822 пъти
Последна промяна от minca на нед яну 30, 2011 11:17 am, променено общо 1 път.
torbalan - Дървен философ
100 квадратни метра да ги топлиш през тръби ф12 ми се вижда малко мишън инпосибъл...
освен ако от котела до всеки радиатор теглиш отделна тръба...
LazarGanev - "Велик майстор"
Може и да стане, ама какви са тези радиатори 2х3,5 - това дължина 3,5метра ли е?
minca - специалист
LazarGanev написа:
Може и да стане, ама какви са тези радиатори 2х3,5 - това дължина 3,5метра ли е?
2х3.5квт
абе то всичко може по принцип...
по-висока температура на топлоносителя и по-яка помпа и сигурно ще стане :)
ама на мен такава идея не ми допада особено...
torbalan написа:
ама на мен такава идея не ми допада особено...
Аз помислих, че minca ще го прави за себе си, не знаех че е за тебе.
PCL82 - майстор
То има системи и с 8мм тръби. Инсталацията става прибрана, но заради високата скорост на водата са възможни шумове. Високата скорост и тесните тръби означават по-мощна помпа и повече разход на ток.
Тръба ф16х2 Pex-Al-Pex има светло сечение 12мм, но фитингите ги намаляват на 10мм, а медна тръба ф12х1 има светъл отвор 10мм, а фитингите са външни и не стесняват. Разликата е минимална.
фитинга е местно съпротивление и се преодолява сравнително лесно...
освен това цитираната от теб тръба рядко се разклонява...
в по-често срещания случай се тегли от колектора до радиатора...

до колкото знам предимството на медните тръби е, че може да се разклоняват...

ако ще тегли от колектор до радиатор отделни тръби и няма да разклонява - с 12 мм драма няма...

пропуснах - Лазаре, аз бентли не мога да си купя, но пък за сметка на това много ме кефи :)
torbalan написа:
ако ще тегли от колектор до радиатор отделни тръби и няма да разклонява - с 12 мм драма няма...
Поне така се вижда от схемата.
torbalan написа:
пропуснах - Лазаре, аз бентли не мога да си купя, но пък за сметка на това много ме кефи :)
Няма лошо. Аз пък предпочитам да се радвам на нещата, които имам - виж ми подписа :-D

Тема "С 12мм медни тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: