Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bulhomes - напреднал
Ще поразмишлявам малко, а ако някой даде съвет - ще съм благодарен.

Вилата ще се отоплява с котел и камина, които трябва да работят и заедно и поотделно. Системата ще бъде отворена с принудителна циркулация. По проект е така:
Изображение

..и се очаква да работи така (в случая говорим за запален котел и неработеща камина)
Изображение

Водата обаче търси пътя с най-малко съпротивление. Помпите са циркулационни, а не нагнетателни и без да са включени не са пречка за водата. Тръбите до колекторите от котела и камината са с най-голям диаметър и съответно най-лесно ще е на водата да мине през тях. И какво става - котела топли само камината...
Изображение

По някое време релето на помпата на камината ще загрее и ще включи. Ще започне да помпи от студения колектор към незапалената камина докато релето изстине и изключи.
Изображение

Получаваме една неработеща система, която работи от време на време като в някои щрангове пуска студена вода. Ако се сложат възвратни клапани на теория проблема е решен, но напомням че помпите не са нагнетателни, в системата няма налягане и не съм сигурен дали възвратния клапан ще пропусне водата в желаната от нас посока (за гравитачно парно със сигурност знам че няма да я пропусне)
Изображение

Мина ми през акъл една идея за изключително проста система, на която единствения минус, който виждам засега е, че ако е запален единия отоплителен уред ще се топли и другия. Тъй като и двете ризи ще бъдат добре изолирани, то излишно похарчената топлина би трябвало да бъде незначителна.
Изображение

Тези дни си мисля за трипътни вентили със задвижка, които да командват водата така, че да минава само през запаленото отоплително тяло, но цената ме спря. Очаквам мненията и коментарите Ви!
torbalan - Дървен философ
ако все още си на етап размишления - направи си отоплението с котела, а камината за кеф...

не виждам смисъл, при условие, че ще има котел, да се вкарваш в приключения и с камината...
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако все пак държиш да вържеш и двата уреда в системата, трябва да ги вържеш успоредно, а между колекторите да направиш байпас. Сега помпите работят една срещу друга, което е недопустимо.
filmatoplo - майстор
Тази с възвратните клапани е вярната , но го нарисувай помпите да теглят само от едната страна на разпределителя и да пращат също от едната страна на топлия разпределител -тоест камината и котела да са паралел , терморегулаторите да са нагласени еднакво на 60гр.Може и с 1 помпа но тогава се монтират двупътни вентили на изходите на котела и камината.Палиш си котела и топлото тръгва към радиаторите , камината ако не гори въобще няма да разбере за това :wink: , ако запалиш случайно камината и вдигне 60 градуса се включва и нейната помпа да върти към радиаторите,който източник на топлина спадне под 60 гр се изключва от играта и не бърка работата на другия :wink: 60 то градуса са само пример може повече или по малко. :wink:В случая е дадена камина , това се прави по принцип монтирано на 2-3 котела в каскада тоест не е ново да му се чудя специално. :)Помпата на камината може да се контролира и по диференциален термостат -за да догони температурата на котела ако е загрял повече -начини много.
bulhomes - напреднал
Filmatoplo, гледам че има възвратен вентил с клапа и само възвратна клапа. Каква е разликата и кое е за мен (пак повтарям - отворена система)
bulhomes - напреднал
torbalan написа:
ако все още си на етап размишления - направи си отоплението с котела, а камината за кеф...

не виждам смисъл, при условие, че ще има котел, да се вкарваш в приключения и с камината...
Над камината ще има плазма или прожекционен екран и с водната риза искам да намаля жегата там.
bulhomes - напреднал
Pol написа:
Сложи датчици в горивните камери - да командват те парада. Водата не може да дава точно инфо в тоя случай.
Ще ме светнеш ли за тия датчици - сега чувам за тях!
naskov - майстор
bulhomes написа:
Filmatoplo, гледам че има възвратен вентил с клапа и само възвратна клапа. Каква е разликата и кое е за мен (пак повтарям - отворена система)
Филма ти е обяснил как става номера. С две помпи и два обратни клапана. Предпоследната схема ти е вярна. Често ми се налага да го практикувам като свързвам нафтов котел и котел на дърва. Възвратния вентил можеш да си монтираш в каквото положение искаш, защото в него има пружина и винаги е затворен. Клапата се затваря от теглото си и може да се монтира само в определено положение
filmatoplo - майстор
Ако става дума за датчиците които се пъхат в медна гилза която е потопена във водата -завинтена на горната топла част на котела-камината , аз знам тия .Драсни 1 схема с това което си разбрал-двата источника на топлина в паралел с 2 помпи .
bulhomes - напреднал
То не е голяма философия. Аз виждам 2 варианта - с тетка:
Изображение

...или в колектора
Изображение

Не разбрах само какви са минусите на последователното свързване. Направих си схемата на цялата инсталация и не ми се трие сега да махам радиаторите да не отклоняват вниманието от връзването. Първата схема е с неработещи котел и камина. След котела е монтиран трипътен моторен вентил, нормално отворен към щранга от котела към колектора, а е затворен щранга към камината.
Изображение

Ако е запален само котела камината си е изолирана от трипътника и никой не я закача. Релето на котела пуска помпата.
Изображение

Ако е запалена само камината релето и командва помпата и трипътния вентил. Той затваря щранга от котела към колектора и отваря този от котела към камината. В този случай през котела ще минава студената вода. С още един трипътник и още един щранг от камината до котелното може да се направи и така, че да не минава вода през котела, но според мен - няма смисъл - котела е добре изолиран и през него минава студената вода.
Изображение

И накрая ако са запалени и двете водата минава през котела, а после през камината
Изображение

За парелелно свързване ще трябват 2 помпи и 2 ЮПС-а. Евентуално и диференциален термостат, ако ще държа температурата ит двата топли щранга да е еднаква. Като чуя "диференциален термостат" се обривам - от 2008 до сега смених 4 бр. В колектора ще става смесването на водата от двата щранга и е божа работа кой кога и къде ще надделява.

За последователното едната помпа и ЮПС се заменят с моторния трипътен вентил. Температурата на входящата в колектора вода е относително постоянна - няма смесването.

Дълги ми се получават постовете, но се надявам на специалистите да им е интересно.

Тема "Отоплителна инсталация с котел и камина едновременно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: