Най - вълнуващия въпрос зимно време.
вакрил - помощник
Живея в къща на 3 етажа като отоплявам втория и третия по 90кв.м на 2ет ми е всекидневната а на 3ет.3 спални Отплявам с климатици и в по студените дни пускам котела Атмос dc50s ,навсякъде имам радиатори (на 1ет.съм ги затворил)имам бойлер 200л свързан с котела ,слънчеви колектори,и на ток.Чудя се дали да не си сложа един газов котел към тая система защото комфорта от атмоса е несравним но хамалуването е голямо а при климатиците няма комфорт а и е скъпичко(с тоя бойлер)Моля хора които се отопляват с такива котли да дадат мнения плюсове, минуси,проблеми и не на последно място какви сметки плащате,доколкото разбирам би трябвало да е малко по евтино от тока.
disem - специалист
За къща 200 кв.м. миналата зима от 200 до 350 лв. на месец според външната температура. Но изолацията не ми е добра.
Съседа за 60 кв.м. + топла вода, плаща около 70 - 100 лв.
Неудобство е само, ако нямаш газопровод до вас, че трябва да си правиш заявки за доставка и да ги чакаш. Както е при нас.
LazarGanev - "Велик майстор"
Относително е, зависи от дограма, изолация, режим на работа, правилно оразмеряване на инсталация и подбор на котел и др. За апартамент някъде между 1и 2лв на квадратен метър, но за частично отопляема къща предполагам към горната граница
вакрил - помощник
Къщата си е изолирана с ал. дограма с термо мост.С атмоса на около 50гр. на водата в къщи е комфортно топло иначе става жега.Газта я докараха на около 40м от мен, ако сметките са около 300лв смятам че е много добре.
На Атмоса колко му беше разхода за месец, сезон? Атмоса при 50* ли го караш или има трипътен вентил? Тази есен съм изградил една инсталация в къща 100-120 квадрата на пропан-бутан, което е около 2 пъти по-скъпо от метана (централната газификация). Засега само изчаквам, наблюдавам и съм на тръни, защото наистина очаквам да е скъпо. Бойлера не го включихме са сега, защото на нощна ел.енергия няма да е по-скъпо. Добрата новина е, че клиента ме вика след Нова година да включим и бойлера в системата - не били чак толкова главоломни сметките. Ама сложихме хубав кондензен котел, хубав стаен терморегулатор, което накуп би трябвало на намали разхода с около 30-40% (според учебниците). Пък ще видим.
Така че - на твое място Вакрил, аз бих се газифицирал, понеже и аз не харесвам комфорта от климатиците
вакрил - помощник
За атмоса бяхме си писали в една друга тема аз го включвам рядко и не мога да кажа от лични наблюдения колко харчи ,но до колкото знам ми трябват около 25 кубика дърва и то сухи за сезон,иначе за 24ч го зареждам 3 пъти със сухи дърва(ама кото свършат...)Мисля че няма такъв трипътен вентил и за това не мога да го използвам ефективно като го набримча на 80гр. става жега на 50гр.не е добре за котела а и май пак толкова харчи.И ако сметнем 25по80лв истински кубик излиза 2000лв на 5месеца по 400лв на месец ами ако сметна и пренасянето на тия кубици, складирането то къде отива...?Ако газта излиза същото или малко повече (а дай боже по малко) определено е за предпочитане.А иначе не виждам какво толкова може да пречи че не отоплявам цялата къща а само горните 2 етажа то топлото нали бяга на горе а и аз в коридора (долу)оставям радиатора да работи и се получава една тапа просто като се качваш на горе усещаш как влизаш в нея
А, да бе сетих се за другата тема, ще се обадя след празниците, не съм се отказал :).
AntonBM - специалист
Ползваш Атмоса си по не много ефективен начин и това ти е ясно (писал си го по-горе). При повишаване на температурата в помещенията с 1°С грубо разхода на енергия се повишава с 5-7%. Ти не можеш да контролираш с Атмоса точно без 3-пътен вентил и буферен съд и за това имаш преразход на енергия. Грубо това е в рамките на 20%. Цената на топлината получена с дърва е към 6 ст./kWh и като се сложи преразхода излиза към 7 стотинки на 1 kWh. С газ отоплението излиза по-скъпо – 1 kWh ти излиза към 8,5 стотинки, но имаш много прецизен контрол на температурата (ако си го направиш, както трябва – с вътрешен термостат и контрол на пламъка). Погледнато така, няма смисъл да минаваш на газ, но както си забелязал, хамалогията с дървата е голяма и твоята идея не е за изхвърляне. Разликата в парите не е чак толкова голяма, така, че СМЕЛО НАПРЕД – СЛАГАЙ СИ! Няма да съжаляваш. Драсни една схема на твоята инсталация, за да ти кажем как точно да се свърже газовият котел.
filmatoplo - майстор
Днес монтирах допълнително 1 радиатор на един клиент с Атмос -комби 40 киловата -топли 2 етажа по 100 квадрата , няма хубава дограма и изолация .Изводите оставихме тогава за всеки случай в една остъклена лятна кухня , ей така да топли цветята . :wink: .Та клиента каза че гори по 20 кубика дърва , като не го гаси цял отоплителен сезон .Има свързани 4 вентилконвектора , 5 алуминиеви радиатора,4 лири , и 1 бойлер 80 литра .
srusev - специалист
filmatoplo написа:
Днес монтирах допълнително 1 радиатор на един клиент с Атмос -комби 40 киловата -топли 2 етажа по 100 квадрата , няма хубава дограма и изолация .Изводите оставихме тогава за всеки случай в една остъклена лятна кухня , ей така да топли цветята . :wink: .Та клиента каза че гори по 20 кубика дърва , като не го гаси цял отоплителен сезон .Има свързани 4 вентилконвектора , 5 алуминиеви радиатора,4 лири , и 1 бойлер 80 литра .
А ако сложи дограма и изолация ще падне на 10-15 сигурно :). Незнам вакрил защо се точи за газ. Аз съм с газ и атмос - къща ~180m2 отопляват се ~160m2, офиси ~30m2(които са външни всичките им стени са външни и тавана) и малка пристройка ~30m2 всички стени външни и тавана) , мога да кажа, че на газ вярно цъкаш копчето и котела си знае работата, ама ти трябва яка изолация иначе се плаща бая. Атмоса е супер особено на донбаски, даже ми е по мързеливо от дървата.Днес казаха, че е бил най-студеният ден в годината резултата около 7-8лв. разход. За сметка 200лв. си трябва бая студ и разточителство от към топлина, на газ под 200 лв. ми се струва непостижимо. Атмоса го карам микс дърва въглища, догодина ще купя само донбаски, но ще фана циганите да ми напълнят само буци и едри парчета.

Тема "отопление на къща с газов котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: