• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Duke_BG - специалист
имам една идея за доразвиване :
когато запаля печката до достигане на зададената температура тя гори но водата не циркулира, а когато я оставя вечерта ако не сваля температурата на 30 градуса примерно водата спира да циркулира и постепенно изтива - така се похабява топлото .

та идеята ми е следната :
ако температурата не се покачила примерно 15 мин терморегулатора сам да си сваля прага до вкл. на помпата и така цикъла продължава до падане на температурата до 30 градуса примерно.
и обратното при палене да тръгва от 30 градуса на циркулация като проверява през определен интервал кога спира помпата до достигане на зададена температура
или нещо такова

очаквам вашите мнения за принципа на действие а на по-късен етап и в реализацията на електрониката :)
filmatoplo - майстор
Доста объркано ми се струва - не схващам.На свякъде се монтира терморегулатор на изхода на печката и при достигане на 50 градуса на водата помпата се включва и обратно - намалее ли огъня и температурата падне под 50 гр помпата се изключва. 50 ГР давам като пример , ако в системата има свързан и бойлер то температурата може да се вдигне до 55-60гр за да се избегне охлаждането му при циркулация на помпата под нагласената температура . Ти нещо друго ли имаше в предвид .
Duke_BG - специалист
точно такъв терморегулатор имам но идеята е той да схваща кога печката изстива и да пуска помпата за да изцеди максимално от нея.
ето и пример : нагласена ми е на 60 градуса водата аз заспивам пред телевизора :lol: , печката започва да не може да вдигне 60 градуса за да включи помпата и съответно водата в ризата е примерно 45 градуса и постепенно си изстива без да бъде отдадена тази температура в радиаторите.
затова когато реча че ще си лягам аз намалям терморегулатора на 30 градуса за да отдаде максимално в радиаторите .
filmatoplo - майстор
Ами просто си нагласи т -регулатора постоянно на 30 гр . Ако имаш бойлер към системата се монтира магнитвентил и падне ли водата под 55 градуса примерно вентила прекратява циркулация през серпентината а същата продължава само през радиаторите .
Duke_BG - специалист
е то така "и баба може" :) идеята е да е по-интелигентно :)
filmatoplo - майстор
Има ги - стайни термостати и седмични програматори, контролери за котли,диферинциални термостати. Всеки уред от тези може да се ползва в различни системи и комфигурации и контролиращ - помпи,магнитвентили,клапи,вентилатори и др. С тях може да нагласяш помпата по възходяща и нисходяща температура , но цената скача над 200-500 лева. Има един уред - Калпазанско копче - искара цял комунизъм и още може. :lol:
Antonii - майстор
Ако разбираш от електроника и си го сглобиш сам може и да стане.
Ако търсиш готови елементи ще ти излезе златно.
Според мен за този случай са най-подходящи програмируемите контролери, чрез тях можеш да си задеш какъвто си искаш режим на работа.
Най-добрия режим на работа за камина(котел) е при първоначално палене помпата нетръгва до около 50-60градуса, след като тръгне може да се направи да спре примерно чак като падне температурата на 30(при тия градуси котела вече е изгаснал) или колкото си искаш градуса, а магнет вентила за бойлера е задължителен.
За бойлера има и друг вариант с обикновенно кранче което си го затваряш като загрее бойлера, ама така системата вече нема да е "интелигентна" :wink:
popovvv - специалист
До Duke_BG,
Колега и аз работя по този въпрос, но по- малко по друг алгоритъм.Изхождам от положението помпата да не се спира изобщо поради следните причини; да не замръзне системата при много големи студове;не приемам, че е нормално при първоначално запалване помпата да работи циклично до загряване на водата в системата, смятам, че не е добре за водната риза да се загрее примерно до 50гр. и да се охлади до 17-18гр. при включване на помпата и това да се повтаря докато водата в цялата система стане 50гр.Смятам, че напреженията в ризата в този режим са големи.
Моя алгоритъм е следния:
-Помпата се управлява от два термодатчика, единия на топлата вода/на самия изход на камината/, а другия на входа и.
-датчика на входа на камината управлява реле с нормално затворен контакт задействащо се на 55гр.
-датчка на изхода управлява реле с нормално отворен контакт включващо се на 60гр.
-контактите на релето на входа шунтират контактите на другото реле.
Схемата рабори по следния начин:
При запалване на камината помпата е включена от релето на входа и върти водата докато температурата и стане55гр.Точно за това този датчик е монтиран на входа. При 55гр. управлението се поема от датчика на изхода, който ще включва и изключва помпата до 60гр след което ще остане включен.Когато камината загасне до 60 гр.помпата ще се захранва през релето на изхода, а при 55гр захранването ще се поеме от това на входа.При следващо запалване цикъла се повтаря.Видно е, че в интервала 55-60гр. помпата няма да работи с това се постига при първоначално загряване по бързо достигане на работна температура в системата. Ако двете релета се настроят на 60гр работата на помпата ще е непрекъсната.
В осъществяването на този замисъл съм доста напреднал, но се движа бавно защото всичко е по линията направи сам.Схемата включва и цифров термометър с който се следят температурите на входа и на изхода.Цялото управление е електронно.Явяват се доста проблеми за които ще пиша само при проява на интерес.Частите не са скъпи и дефицитни, но трябва да разбирате от електроника и да сте доста свободен.
Зная, че веднага ще се каже, защо не се остави помпата да работи непрекъснато без всякакви релета и чудесии, но нали знаете ЛУД УМОРА НЯМА.
Duke_BG - специалист
така обяснения от теб алгоритъм мога да го рализирам и с релета (че даже май ще го сведа до едно реле) и два терморегулатора
да - друго си е електрониката
със електрониката като цяло не съм много на Ти, но с цифровата съм по-добре така, че мога да ударя едно рамо и аз
filmatoplo - майстор
Вижте контролерите на Интиел или тези на Resol.de
  • 1
  • 2

Тема ""интелигентен" терморегулатор за камина с водна ри" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: