Темата камина или котел често се появява. Венага се изтъква, че котлите имат по високо к.п.д. от камините. Но защо е така и винаги ли е така?
Една груба оценка на максималното к.п.д. на една топлинна машина ни дава форулата на Карно.
Тя казва следното: ако извличаме енергия от едно тяло с температура Тгорещо охлаждайки го със друго тяло с температура Тстудено то:
к.п.д. макс= 1 - Тстудено/Тгорещо
Проста формула, нали!
Тгорещо е средната температура на огъня, а Тстудено е средната температура на водата.
Пример1:
Тогън ср.=280°С Твода ср.=80°С
к.п.д. макс.=1-70/280=71,4%
Пример 2
Тогън ср.=350°С Твода ср.=60°С
к.п.д. макс.=1-60/350=82,8%
Извод 1: По-висока температура на огъня и по-ниска на водата водят до по-висока ефективност, стига да не настъпва конденз.
Извод 2: Когато притворим клапата за въздух и температурата падне горенето е по-неефективно, но дървата стигат за по-дълго!
Извод 3: Защо е измислен буферния съд? За кратко горим усилено с висока ефективност и малко емисии и печелим повече топлина.
Извод 4: Един хубав котел горящ лошо и без буферен съд може да е по-зле от една камина.
Приемаме, че конструкторите са проектирали камината/котела възможно най-добре. По-лошо винаги може да бъде.
Бистрете, коригирайте и допълвайте!
Една груба оценка на максималното к.п.д. на една топлинна машина ни дава форулата на Карно.
Тя казва следното: ако извличаме енергия от едно тяло с температура Тгорещо охлаждайки го със друго тяло с температура Тстудено то:
к.п.д. макс= 1 - Тстудено/Тгорещо
Проста формула, нали!
Тгорещо е средната температура на огъня, а Тстудено е средната температура на водата.
Пример1:
Тогън ср.=280°С Твода ср.=80°С
к.п.д. макс.=1-70/280=71,4%
Пример 2
Тогън ср.=350°С Твода ср.=60°С
к.п.д. макс.=1-60/350=82,8%
Извод 1: По-висока температура на огъня и по-ниска на водата водят до по-висока ефективност, стига да не настъпва конденз.
Извод 2: Когато притворим клапата за въздух и температурата падне горенето е по-неефективно, но дървата стигат за по-дълго!
Извод 3: Защо е измислен буферния съд? За кратко горим усилено с висока ефективност и малко емисии и печелим повече топлина.
Извод 4: Един хубав котел горящ лошо и без буферен съд може да е по-зле от една камина.
Приемаме, че конструкторите са проектирали камината/котела възможно най-добре. По-лошо винаги може да бъде.
Бистрете, коригирайте и допълвайте!