Най - вълнуващия въпрос зимно време.
perko - специалист
Тея дни ще копая около 60 метра канал, за да се включа към канализационната мрежа в квартала. Ще ми се, да използвам момента и да положа серпентина за ТП в същия изкоп. По много груби сметки ще мога да напъхам около 150 до 200 метра ПЕ тръба. Притеснява ме, че всичко ще е на един кръг и не знам дали циркулационната помпа ще може да завърти водата през толкова дълга тръба. Може и да не е никакъв проблем, но си нямам никаква идея от помпи и тн.
За сега, ще заложа само серпентината да си седи, а като се позамогна ще инсталирам и самата ТП, без да ми се налага да разкопавам двора. Къщата е малка (80м2) и смятам че ще може да се отоплява с по-малка ТП. Според вас, дали има смисъл или само ще хвърля 200-300лв на вятъра. Как мога да го разделя на отделни кръгове, като изкопа почва от къщата и свършва на 60 метра от нея?
8180 - майстор
perko написа:
Как мога да го разделя на отделни кръгове, като изкопа почва от къщата и свършва на 60 метра от нея?
За другото не знам, ама за да станат два кръга ще ти трябват 4 тръби х 60м., а ти май ги мислиш 3.
perko - специалист
Ще имам изкоп от 60 метра, в него мога положа 120 метра тръба, а ако я навия на спирала може да се положи много повече. Точно колко повече не знам, но тъй като няма да има много място предполагам може да събере с около 50% повече тръба от дължината на траншеята. Сега попаднах на един интересен ПДФ, в който е обяснено доста добре полагането на подземни серпентини.
Значи, полагат се на дълбочина мин. 1,2 и максимално на 1.5 метра. и на разтояние между отделните тръби минимум 70см.
Различните почви, отдават различно к-во енергия.
Песъкливи почви - 0,010кВ/м
глинеста почва суха - 0.020кВ/м
влажна глинеста - 0.025кВ/м - 0.035 кВ/м
Това донякуде одговаря на въпросите ми, със 200 метра серпентина ще мога да извлека около 4кВ/ч енергия. С това ще мога само да подпомагам отоплението и само през преходните сезони да разчитам на него.
Ето и адреса на документа - ако знаете немски и ви интересува материята е полезен: http://www.kvs-klimatechnik.de/fileadmi ... ser_WP.pdf

Тема "Серпентина за ТП вкопана в земята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: