Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sinbor - специалист
Отоплявам се с котел "Хебър" 25 kW, който е вече на 15-16 години. Котела е стоманен и се замислям за живота му дали някой ден няма да протече в тези студени дни и нощи и да ме остави на студено. Някой знае ли колко му е живота, изработен е от котелна ламарина 4 мм и тръби 57 мм, не си спомням дебелината на стената им.
jabata - специалист
Това че е стоманен, не му пречи грам. Има стоманени котли които карат и по 30 години, има чугунени такива които на 15-тата са аут, протекли са им секции.
Така че дали ще протече или не, никой неможе да каже освен самия котел.
Всичко си зависи от това как е стопанисван, прегрявал ли е, работил ли е в режим на преохлаждане (вода под 60 градуса) и ако да колко. Общо взето температурата на която е работил, климата и горивото са основния фактор който оказва влияние върху котлите.
sinbor - специалист
Общо взето котела е пазен, не е прегряван. Дълги години го карах само на дърва 10-12 кубика годишно, от няколко години вземам по 1 тон донбас + 5-6 кубика бук или дъб.
kyxap - специалист
Взети ли са мерки, връщащата вода да е с температура не по-ниска от 65 градуса. Това основно намалява нискотемператураната корозия от кондензацията на катрани по стените на котела. Щом е изкарал 15 години, значи е добре. Първия ми котел, когато не бях чувал за нискотемпературна корозия, стоманен с 4 мм ламарина, изкара 4 сезона и полвина. Втория, същия модел, когато оправих този проблем, кара в момента 11-ти сезон.
lz2skt - специалист
Освен ниско температурната корозия според мен влияние върху живота на котела оказва и качественото почистване в края на о. сезон и оставянето на котела отворен за да се проветрява.Даже по руските форуми съветват да се пръскат нагревните повърхности с препарати з а ръжда
Цецо - специалист
Имам правен котел от ламарина 4 мм и тръби 1 1/4 цола на 25 години и още го ползвам.
шоп - майстор
sinbor написа:
Отоплявам се с котел "Хебър" 25 kW, който е вече на 15-16 години. Котела е стоманен и се замислям за живота му дали някой ден няма да протече в тези студени дни и нощи и да ме остави на студено. Някой знае ли колко му е живота, изработен е от котелна ламарина 4 мм и тръби 57 мм, не си спомням дебелината на стената им.
Божа работа, никой не може да ти каже. Може да има дефект в горещо валцованата котелна ламарина, може да има шупла в заварката или лоша заварка. Може още днес да протече, може и след десетилетия.

Като препатил със стоманен протекъл котел мога да те посаветвам да си готов за смяна или ремонт. Само мога да ти кажа, че по закона на Мърфи, котела протича, когато имаме най-голяма нужда от него.

На твое място бих си купил нов стоманен или чугунен котел, с всички присъединителни елементи, фланци и фитинги.
В този случай за 12 до 24 часа можеш да реагираш със смяна на котела без фатални последствия за системата и семейството и при най-екстремните температури.
Успехи!
sinbor - специалист
Взети ли са мерки, връщащата вода да е с температура не по-ниска от 65 градуса. Това основно намалява нискотемператураната корозия от кондензацията на катрани по стените на котела. Щом е изкарал 15 години, значи е добре. Първия ми котел, когато не бях чувал за нискотемпературна корозия, стоманен с 4 мм ламарина, изкара 4 сезона и полвина. Втория, същия модел, когато оправих този проблем, кара в момента 11-ти сезон.
Не знам как ще се получи така, че връщатата вода да е 65 градуса, може би топлата трябва да е 90. Котела ми работи нормално с изходяща /топла/ вода 60-70 градуса, студената може би е 40 не съм я мерил. В стаите съм чугунени и алуминиеви глидери, поддържам 21-23 градуса, грея и два бойлера със серпентини.
Hoвoceлckи - майстор
Цецо написа:
Имам правен котел от ламарина 4 мм и тръби 1 1/4 цола на 25 години и още го ползвам.
Е, аз по-малко - 16. Никога не е следена никаква температура, не са правени никакви профилактики. Какви са тия купешки котли дето се нуждаят от много специални режими та да изкарат някоя година повече ... :?
шоп - майстор
Оптималният режим за стоманени котли се осъществява с помоща на трипътен смесителен вентил.

Удължава живота на котела.

Тема "Котел на 15 години" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: