• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравеите,имам нужда от съвети за избор ха котел или камина с водна риза,ще отоплявам производствено помещение с обща квадратура от 200м2..Голямото помещение е 110м2. склад55м2.,стая за почивка 15м2.,баня и тоалетна8м2.и офис12м2..Височината е 2,5м..Мисля пелетен или пиролизен котел.Лошото е ,че нема комин в зградата.В работното помещение нямам място за радиатори и смятам да монтирам конвектори 2-3 бр.
Приемам всякаквисъвети.Благодаря,предварително.
filmatoplo - майстор
Пиролизен котел , по евтино гориво .
srusev - специалист
filmatoplo написа:
Пиролизен котел , по евтино гориво .
+1
torbalan - Дървен философ
термопомпа с конвектори...
според условията - с подпочвена вода или вкопани медни тръби...

съмнявам се да има котел, дето да може да настигне термопомпата като икономичност...
да не говорим, че се отървава човек от проблеми със снабдяване с гориво и т.н. почистване, задръстени комини и прочие...

също така считам за предимство, че зависиш само от един доставчик, на който цените са горе-долу регулирани...

а пропуснах - и комин не ти е необходим...
Казаха ми в един магазин ,че пелетните котли и камини не изискват комин с голяма тяга.
Затермопомпа нямам кладенец ,нямам и терен за вкопаване на тръби.
srusev - специалист
ceko-k написа:
Затермопомпа нямам кладенец ,нямам и терен за вкопаване на тръби.
Ами слагай въздух-вода, аз лично бих предпочел пред пелетите.
Ориентировъчна цена за такава система?
srusev - специалист
Цитирам vanko68 тема "термопомпа-въздух вода" стр.7

"Побългарената с Дайкин 71 + хидробокса + колектори + дебитомери е около 3000-3 200 лв.Ще гори под 1 лв/м2 за месец..."

добавяш и конвектори, които за производственото хале ще затоплят по бързо и не си зависим от горива.
Много съм благодарен за съветите.Системата на vanko68 много ми хареса,но имам 1-2 въпроса.
1.Ще работи ли при -15-20 градуса
2.Можели да се направи само за отопление
3.Всеки които се занимава смонтаж на климатици ще може ли да направи тая система
За Кнежа става въпрос.
  • 1
  • 2

Тема "Избор на котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: