Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ra4o - специалист
Здравейте. Върти ми се една идея в главата, но имам нужда от вашата помощ за да си изясня ситуацията.
Проблема е следният: В момента живея в двуетажна къща на село и се отопляваме с котел Виадрус У 22 - 34,9 квт., като всички инсталирани радиатори са 24 квт. + 1 бойлер 80 л. Но, ще се преместваме в Пловдив и на село ще останат само родителите ми, а баща ми отсега се заканва, че ще си сложи едно кюмбе "чудо" и ще живеят в една стая само. Явно му е дотежало паленето на котела и търся вариант с който да ги улесня.
Ето и конкретният въпрос -може ли да се направи една термопомпа успоредно със съществуващата инсталация. Да се ползват съществуващите радиатори за отопление, за охлаждане не говорим - етажа им е доста хладен през лятото. С какви показатели трябва да е термопомпата? Ако се сметне да задоволява мощноста за цялата къща нали не е проблем, да работи на половина т.е. само за първият етаж? Колко би ми струвала? Подпочвена вода - дал Бог. Имаме един сондаж с т.нар. втора вода и тя е 11 С. Имаме и трифазен ток, ако това е важно за компресора.
Ако се наложи може ли да се пали котела и да се кара на твърдо гориво?
И всъщност кое е по-добре и по-изгодно преработка с термопомпа или добавяне на пелетна горелка (вторият вариант по-не ми допада)?
LazarGanev - "Велик майстор"
Пелетната горелка ще тиструва около 2000лв, а термопомпата на Ерато - Кинг струва същите пари, но е само за отопление. Само че радиаториите ти дали ще отговярят на нискотемпературно отопление?
ra4o - специалист
Каква температура на изходящата вода докарва термопомпата? При постоянна температура на водата около 50 - 55 гр. вкъщи е топло. Такава температура постижима ли е?
LazarGanev - "Велик майстор"
Не, тя работи с 40-45*С
filmatoplo - майстор
Термопомпа но каква -въздух-вода или вода -вода , за втората иска як сондаж или закопани серпентини .За твойте киловати 35 -сигурно ще си с Т помпа 8-10 киловата ел потребление :?
Чаро - Акълия
Има машинки, които карат и на 65гр, значи не трябва да имаш проблеми с радиаторите. Проблемите, които виждам аз са с цената на такава ТП и това да накараш баща ти да "вникне" в микропроцесорното управление. С пелетната горелка случая е същия, евтина е, но после си и хмалуваш, почти ежедневно, а горивото се мери в тонове на сезон. Освен тове излиза (да не кажа скъпо) не-евтино. Управлението също не е просто.

Обикновена ТП може да работи на 50-55 с прилична ефективност...

Аз имам същият проблем с родителите си. Сложното го гледат с пренебрежение и не го искат, а вече ги подмръзва...
ra4o - специалист
Мдаа. Цената е определяща. Ако може да се намери нещо за около 2000 лв. с отдавана мощност около 10-12 квт. колкото им трябва за техният етаж - става. Но тогава трябва да се запази сегашната система с котела, за да може да се ползва, когато е нужно отопление на цялата къща.
Иначе както споменах - сондажа не е проблем. При нас където и да бъкнеш има вода на 4 м, а следващата е на 12-15 м. И за обратната вода има голям канал :-D
fbr - майстор
Тук виждам симпатични модели, но цени в сайта не можах да открия.

Тема "Котел Виадрус У22 + термопомпа?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: