Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ra4o - специалист
И така, зимата все повече настъпва, а на мен сутрин ми е студено. Моля колеги, които са на парно с твърдо гориво да споделят, как подържат котела в оптимална температура.
Накратко ще обясня как палим котела до сега.
Огняра в къщи е баща ми (затова се навих на парно с твърдо гориво :-D ), той пали котела вечер към 18ч. Към 21 ч добавя още три лопати въглища и му притваря клапата на комина. След около час температурата на водата пада на около 50 гр и помпата спира да върти. В резултат сутрин е 15гр в спалнята ни.
Да отбележа, че на долният етаж, който е с ниски стаи и с дебели каменни стени температурата е много по-постоянна, а и по-бързо се стопля, в рузултат на което на баща ми му е топло и не пришпорва повече котела.
CARRION - специалист
Драснах ти нещо на бързо незнам дали ще ти хареса но мисля че идеята е много добра.
накратко:
един кош в който баща ти натиква малко въглища преди да си легне и от там нататък периодично и дозирано шнекът си качва въглища в котела. Така в зависимост колко ти е голям кошът може да си направиш постоянно горящ котел който може да се зарежда и един път на ден д ори и по-рядко. :feuer: :feuer:

Прикачен файл

Drawing3.jpg
Drawing3.jpg (122.59 KиБ) Видяна 17424 пъти
ironlady - модератор
Изображение

CARRION чудесна схема :)
ra4o - специалист
Прекалено сложно ще стане. Значи имам приятел с котел Дакон Дор 26 кв, който гаси котела на 2 дни. Аз обаче не си взех Дакон Дор, понеже много пуши и е по-сложен като конструкция.
Мислех си, че като запаля моя и като достигна температура, вечер преди лягане, ще му хвърля една кофа въглища и че трябва на сутринта все още да има жар. Да я поразровя, че да изпада пепелта да сложа едно дърво и пак 1-2 кофи въглища и т.н. Но при нас сутрин всичко е само пепел, котела е истинал, а регулатора на температурата е отворил широко вратичката. Въпросният регулатор, ако го врътна така, че да затвори вратичката плътно направо пригася котела.
Направо не съм доволен от инвестицията си, няма да ставам през ноща, че да хвърлям още въглища я. :evil: Трябва да има начин да го накарам да работи по-дълго. Сещам се за два варианта: единият е да направя външна изолация на къщата и тавана, а другият е да слагам повече въглища в котела така, че да се образува една по голяма маса и като се разпалят въглищата да врътна терморегулатора така, че да е почти затворен и той да си върши работата. Но се чудя дали ще изкара 12 часа.
ironlady - модератор
ra4o написа:
Прекалено сложно ще стане. Значи имам приятел с котел Дакон Дор 26 кв, който гаси котела на 2 дни. Аз обаче не си взех Дакон Дор, понеже много пуши и е по-сложен като конструкция.
Мислех си, че като запаля моя и като достигна температура, вечер преди лягане, ще му хвърля една кофа въглища и че трябва на сутринта все още да има жар. Да я поразровя, че да изпада пепелта да сложа едно дърво и пак 1-2 кофи въглища и т.н. Но при нас сутрин всичко е само пепел, котела е истинал, а регулатора на температурата е отворил широко вратичката. Въпросният регулатор, ако го врътна така, че да затвори вратичката плътно направо пригася котела.
Направо не съм доволен от инвестицията си, няма да ставам през ноща, че да хвърлям още въглища я. :evil: Трябва да има начин да го накарам да работи по-дълго. Сещам се за два варианта: единият е да направя външна изолация на къщата и тавана, а другият е да слагам повече въглища в котела така, че да се образува една по голяма маса и като се разпалят въглищата да врътна терморегулатора така, че да е почти затворен и той да си върши работата. Но се чудя дали ще изкара 12 часа.
Това ме навежда на мисълта че нещо не е наред :? .
:?: На колко градуса оставяш терморегулаторът?
А да не би комина да няма хубава тяга?
ra4o - специалист
Ами, много хубава тяга си има, дърпа яко. А терморегулатора го поставям на 75 градуса, по червената скала, ама то това е относително, защото всеки на различно място може да си е зацепил веригата.
null - специалист
Да кажа тогава аз как го паля.
От месец имам нов котел VIADRUS U22 40KW.
Понеже поддържам постоянно топло в къщи заради бебето процедирам по следния начин.
Изчиствам. Имам останали въглени, които придърпвам отпред. Когато е топло навън и съм пропуснал едно палене нямам.
Отпред до вратичката нареждам скара от нацепени трески, накиснати в нафта. Затрупвам ги с въглища. Отдолу по-едри, отгоре по-дребни и пепеляк, какъвто винаги има. Около две тенекии от сирене (дебелината на слоя въглища е около 20-25см). Термо регулатора на котела е сложен на 70. Помпата не се изключва. Клапата не я затварям. Веднъж само я затворих, когато имаше един особен вятър дето ми изсмукваше от комина и за малко да кипне парното въпреки затворената вратичка.
Горенето не е нито горно нито долно. Гори отпред назад.
Така изкарва 12 часа. Пробвал съм да сложа три тенекии и малко. В къщи е топло 18 часа. Обаче котела е пълен догоре. Има само една педя над въглищата.
На следващото палене температурата на водата е 30С.
Доволен съм от котела.
ra4o - специалист
Благодаря колега. Нещо такова исках да чуя (прочета).
Значи истината е някъде там в количеството на въглищата. Моят котел е 6 секции - 35 кв следователно е по-малък от твоя, ама пак много въглища събира. Но определено ние слагаме по-малко т.е. до тавана на гориваната камера при нас има около 2 педи разстояние. Оставам с впечатлението, че май трябваше да си взема котел с 5 секции така, че въглищата да са повечко във височина и да имат по голям контакт със страните на горивната камера.
А как ви се движи разхода на въглища, аз като гледам за този месец ще си отидат 1 т. въглища Донбас в чували = 230 лв.
burningice - специалист
моя котел е viadrus u26 4 секции 20кв. (както преди писах) с 1 тенекия от сирене с горно горене вечер като го паля - сутринта изключва помпата на 40 градуса. събота е с 2 тенекии, може макс. 3 да събере - гори 24часа с 2, пак така - с горно горене, димната клапа - затворена до карая , терморегулатора на 60гр. защото в хола съм с 24 глидера и става много горещо. отсокор съм парнаджия
Palawnik - специалист
ra4o, регулирай помпата да спира при по-ниска температура примерно 30°-40°С. Второ спри радиатора при баща ти. :lol: Трето вечер слагай повече въглища. Ако можеш сложи и към 22-23 часа или преди да си легнете.

Тема "Как да подържаме вечен огън?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: