• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 22
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
a_stefanov - напреднал
Здравеите? При разглеждане на различни слънчеви колектори открих този :http://www.stoperbg.com/bg/solar-water- ... l-SFA.html
При него водата преминава директно през колектора и няма нужда от помпи и т.н. Моля за вашите мнения за предимства и недостатъци на посочиния вид колектори! Влагодаря предварително!!!!
Takezo Sensey - модератор
Идеалния вариант , без принудителна циркулация .До колкото си спомням дават и най ниски цени.Само се поинтересувай за произхода , че мисля че са китайски.
Bobivan - специалист
Китайски са!!Миналата седмица бях в магазина им в Пловдив и специално ги разпитвах за тях!!!!
apeiron - специалист
Най обикновена термосифонна система. Първо тия системи не стават за зимата. Второ, през лятото и зимата е по одбре да са панелни колекторите.
Bobivan написа:
Китайски са!!Миналата седмица бях в магазина им в Пловдив и специално ги разпитвах за тях!!!!
:-D :evil: :-D Така си и знаех , 8 седмици доставка , няма откъде другаде освен от китай.80 литрова система до колкото си спомням беше 1300 лв. Значи 300 лв. системата и 1000 лв. транспорт :jg:
fbr - майстор
1300 лева.И за колко години се отплаща инвестицията.Я съм жив, я не .
apeiron - специалист
За 3 години.... После си на чиста далавера.
apeiron написа:
обоснови се де , с факти а не по спецификации ...
mjjmiro - специалист
http://www.termokomfort.com/Sun_collectors.htm
кажете нещо и за моя избор на колектор Wolf? 10год. гаранция!
apeiron - специалист
takezo написа:
apeiron написа:
обоснови се де , с факти а не по спецификации ...
Ами за двама човека в момента плащам около 40 лева на месец за ток само за бойлера.

3 години са = на 36 месеца
36 месеца х 40 лева = 1440лв даже остават ;)
зимата са ноември, декемрви, януари и февруари
вадиме от 3 години 12 месеца и остават 24 х 40 = 960 , зна4и за 3 години и половина се изплаща

Обаче тъй като тия системи не стават за през зимата слагаме система с бойлер със серпентина, помпена група, ел. управление и т.н.
За 80 л система излиза 2000лв грубо, с монтаж около 2500, значи 2500/40 = 62.5 = 5 години 2 месеца и 15 дни, за толкова се изплаща целогодишна 80 литорва система.....
Ако се сложи бойлер със 2 серрпентини с по голям обем и повече колекторна площ и се ползва и за подпомагане на отоплението инвестицията се възвръща по бързо....
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 22

Тема "Въпрос за слънчев колектор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: