Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bulhomes2 - майстор
От няколко години заглеждам и вчера купих една застояла в един склад горивна камера с водна риза. Оказа, че в ризата има и сериозна серпентина. Камината беше останала от предишен собственик, който много сложно открих, но и той няма никакви спомени за нея. Та се чудя за предназначението на тази серпентина. Предполагам, че идеята и е да служи като проточен бойлер. Приемам всякакви други идеи. Камината ще бъде в къща за гости с 5-6 стаи с бани, освен нея ще има и котел, бойлера ще е с 2 серпентини, ще има и буфер, отоплението с конвектори, в трапезарията и водно подово. За охлаждането с конвекторите ще мислим в друга тема по-нататък.

Зсега виждам използването на серпентината като студената чиста вода на бойлера минава първо през нея - демек ако е запалена камината в бойлера влиза направо топла вода. Очаквам всякакви други мнения и идеи, включително и фреон???
Изображение
Тук открих описание на модела, но няма кой знае какво в него - http://www.termosolarfiscella.it/ingles ... regal.html

Уаууууу - това намерих в линка. Ще гледам да преведа каквото мога. Ще го кача пак и да умуваме.
Изображение
LazarGanev - "Велик майстор"
Много сложна машина бе, аууу! Сещам се за 3 функции на серпентината:
- проточен бойлер - както предполагаш
- скоростен охладител - в случай на прегряване там се пуска вода от водопровода
- подвързване към солара за отопление в преходните периоди, ако имаш достатъчно панели
bulhomes2 - майстор
Те тия работи ги няма. Сигурно допълнително си ги купуваш, ако искаш...
lz1add - специалист
Добра ти е идеята за бойлера....можеш да я комбинираш с предпазен клапан по температура преди бойлера - да изхвърли гореща вода,ако камината прегрее.
bulhomes2 - майстор
Абе нещо не виждам смисъла. Така или иначе топлата вода от ризата ще иде в серпентината на бойлера. С малката серпентина ще иде по-хладка вода от ризата в серпентината и по-топла на входа на бойлера, а без нея - топла в серпентината и студена на входа. Енергията от камината към бойлера ще е все тая. Само да опъвам още 2 тръби до камината... Съмнява ме че ще я извадя да я мисля за някакви фреонови топлообменници, а на нейно място ще сложа нещо да намаля обема на ризата. Жалко е, че няма да мога да ползвам екстрата на камината, но за къща за гости не става. За семейно жилище е супер, но на мен ми трябва много вода, не знам дали гостите ще си палят камината и прочие. Даже се замислям ако някой колега от форума я иска да ми вземе подобна без тая екстра и да идва да я взима.

P.S. Тоя превод ме измъчи. Има го на няколко езика и Гугъла на всеки превежда различно...
bulhomes2 - майстор
Качвам превода само ако на някой му е интересно. Водната риза е на отворена система, която с топлообменника топли отоплителната инсталация, която вече може и да е затвотена. Токовете са за автоматично включване на друг бойлер или котел (газов, електрически...) ако не работи камината.

Изображение
isko6p - специалист
bulhomes2 написа:
От няколко години заглеждам и вчера купих една застояла в един склад горивна камера с водна риза. Оказа, че в ризата има и сериозна серпентина. Камината беше останала от предишен собственик, който много сложно открих, но и той няма никакви спомени за нея. Та се чудя за предназначението на тази серпентина. Предполагам, че идеята и е да служи като проточен бойлер. Приемам всякакви други идеи. Камината ще бъде в къща за гости с 5-6 стаи с бани, освен нея ще има и котел, бойлера ще е с 2 серпентини, ще има и буфер, отоплението с конвектори, в трапезарията и водно подово. За охлаждането с конвекторите ще мислим в друга тема по-нататък.

Зсега виждам използването на серпентината като студената чиста вода на бойлера минава първо през нея - демек ако е запалена камината в бойлера влиза направо топла вода. Очаквам всякакви други мнения и идеи, включително и фреон???
Изображение
Тук открих описание на модела, но няма кой знае какво в него - http://www.termosolarfiscella.it/ingles ... regal.html

Уаууууу - това намерих в линка. Ще гледам да преведа каквото мога. Ще го кача пак и да умуваме.
Изображение
Слагай слънчеви батерии и ги вържи към серпентината.
bulhomes2 - майстор
Няма смисъл. Слънчевите колектори си отиват в серпентината на бойлера. От какъв зор да топля лятото водата в системата.
isko6p - специалист
bulhomes2 написа:
Няма смисъл. Слънчевите колектори си отиват в серпентината на бойлера. От какъв зор да топля лятото водата в системата.
Зимата има слънчеви и толпли дни.Може да помогне за отоплението.Има такива инсталации.Такава практика се ползва при електролизните котли.
bulhomes2 - майстор
Благодаря все пак.

Тема "Серпентина в ризата. Какво да правя с нея?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: