Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Котелът Cortina 7-22kW е с клас 5. За пелетния котел още няма информация, освен за мощността му, три котела от 14, 21 или 28 kW. Горивната камера на котела е цилиндрична, без трудно достъпни ъгли в които може се трупа пепел и катран. Облицована е с керамика която подпомага горенето и предпазва метала. Над отражателя на горелката са поставени хоризонтално две плочи, с перпендикулярно разположени отвори, през които преминават димните газове и недогорелите въглероди и въглероден оксид се съединяват с кислорода.
Прикачен файл:
Cortina-22.png

Прикачен файл:
XFHM4.png


Според сертификата в номинална мощност - 22kW, въглеродният оксид е ppm 1,4. В минимална е ppm 287,9
Ефективността е 92.3% при 22kW и 90.8% при 7kW
Прикачен файл:
KHF2D.PNG

Котелът има 10 пъти по-малко заварки от други котли с тази мощност. Кръглата форма на топлообменника и димогарните тръби позволява пресово съединяване на елементите. Всички топлообменни повърхности са разположени хоризонтално, което значи лесно почистване. Камерата с керамичната облицовка се почиства след края на сезона, освен хоризонтално разположените в нея плочи.
Димогарните тръби имат турбулатори, които са с механизъм за почистване. Управлението регулира въздуха и горивото по температура на димните газове - не е нужна постоянна промяна на настройките.
Горелката е Pancerpol DUO, на сайта има упътване в pdf. Влажността на въглищата не трябва да е повече от 10%! Гори въглища с 40% прах без проблеми. Ако няма проблеми със спичане на горивото - шлака, може да се махне витлото, което върти кошницата, или ако шлаката е малко, може да се намалят оборотите наполовина, като се изреже едното рамо на витлото. Цената едно витло от Pancerpol е 25 лева.
http://www.pancerpol.com.pl/podajniki/podajniki-paliwa-stalego-pps-duo.html
http://www.sklep.pancerpol.com.pl/zabierak-do-podajnika-duo-trio-25-kw.html

Cortina в класация с други полски котли.
http://ranking.czysteogrzewanie.pl/szukaj/247t

Котелът тежи 680 кг. Гаранция за Полша пет години. Цена 4450 лева.
Само да добавя,че при повечето котли с керамики в горивната камера трябва да се почистват идеално след края на сезона като се демонтира керамиката и се чисти водната риза.После даже съм и чел пръскат стените със спрей против ръжда.Даже е желателно после керамиката да се постави в началото на от.сезон.Доста пишат по руските форуми за ускорена корозия където се опират керамиката и водната риза дори при наличие на предпазна арматура.Ако не се прави се скъсява живота на котела
За демонтирането е вярно. Първо ръждясват заварките. Но те са в пъти по-малко. По-важното е какво може да се монтира! Има едно свободно мъртво пространство.
Прикачен файл:
CortinA22.png
CortinA22.png (115.39 KиБ) Видяна 123 пъти

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Отопление”