• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 53
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Разход на пелети 1килограм на час.

Прикачен файл

Снимка0372.jpg
Още една снимка

Прикачен файл

Снимка0366.jpg
Паля го с газова горелка за около 30 тина секунди от тези малките за7:8лв.И несе гаси.Само си пълниш бункера.Но ако искаш повечко обяснения ще лафиме на скайп.
Няма шнекове(нито хоризонтални нито вертикални) няма винтелатори няма кабели няма програматори тем подобни затруднения.Има няколко броя решетки с различни отвори.Чрез тях се регулира мощноста.Едно от основните условия за добра работа е уплътнен котел и хубава тяга на комина.Това е философията всичко просто е надежно.Дефакто няма какво да се развали.Няма температурни амплитуди като при въглищата.Работи равномерно в зависимост от това с коя решетка е.В момента е това температурата и повече няма да стане докато не сменя решетката.

Прикачен файл

Снимка0379.jpg
Къде става горенето, какви защити има от обратен огън, от прегряване, как се управлява горенето, въздуха?
:? Бре ай стига бе :) -как пелети ще падат сами през сито , че и по малко , без да ги разгаря вентилатор :? , и без да се запали нагоре към бункера :? .Покажи ни малко повече :? :) .Покажи странично .
Колеги току що се прибирам от банкет в сръбско.Да наистина пелетите падат гравитачно.Бункера е херметически затворен това е много важно условие.Пелетите не падат през сито,те горът през сито и в зависимост от отворите се определя мощноста.От личните ми изпитания които направих с моя котел.При 95градуса на водата при котела разхода е 3,200кг за час иглолистни пелети.При 60 градуса 1кг на час.Виждам и злобни изказваня незнам защо както и да е.Който невярва за разхода и възможностите на горелката да заповяда да види.Никого неискам да убеждавам.Скоро ще видите и машина за пелети за сума от 750лв а не за 9200лв като плевенските.Не че са лоши напротив перфектни са но цената нее добра.
Браво,колега.Най-вероятно системата ти е подобна на тази-
http://www.youtube.com/watch?v=Kjyf4dBViic
Това,че не срещаш много разбиране, е защото повечето не използват правилно youtube.Много хора сами си правят горелки. :)
... когато започнах да я правя.Отидъх във интер метал за да си взема нужните материали.Та там също продават горелки и на дълго ми обясняваха че няма да открия топлата вода и за там където съм тръгнал те от там се връщали.Хиляди хора се занимавали с това било цяла индустрия и тем подобни.Но аз като Перничанин (Перниканец) съм твърдоглав и просто си я зглобих и работи,на пук на всички инжинери и смисловци.За вас лъжа за мен истина.А лично от теб немога се убидя защото си разбиращ можещ и услужлив човек.Няма човек тук във този форум да не е стигал до тоята компетентност.
"Бункера е херметически затворен това е много важно условие."
Това означава ли, че когато свършат пелетите, следва ново зареждане, запалване и пр.
По време на работа може да го отваряш и да досипваш.Може да стои отворен но при свършване на пелетите при отворено положение ще стане комин.Просто ще пуши.Нали идеята е да е и преди всичко безопасно.Току що я монтирахме при един съсед на камина с 4 радятора.Оставих я да гори.По късно ще пиша какъв е разхода и как се е представила.Но определено при него горенето е доста по добре тягата на комина му е супер.Лесно уплътнихме решетката за дървата,вратичките са му плътни и не може да дърпа въздух от никъде.А това е най важното.
"Но аз като Перничанин (Перниканец) съм твърдоглав и просто си я зглобих и работи,на пук на всички инжинери и смисловци.За вас лъжа за мен истина."
Не виждам какво е "постижението " с това ,че горелката работи? Имаш насипно твърдо гориво върху скара с определени отвори, през които постъпва еобходимото количество въздух предизвикано от естествената тяга на комина и след като го запалиш защо да не гори?? След като изгори част от горивото, на негово место гравитачно постъпва ново и т.н. Друг е въпроса колко ефективен е горивния процес и дали определена ефективност не е моментно състояние? Критерия дали температурата на котела се поддържа на определени градуси ( 60-80-90) не е в пряка и единствена зависимост от отворите на решетката, а от там не може да се съди за разхода на гориво, защото това е възможно само при непроменящи се други условия- външна температура, положение на термоглавите( всъщност от снимките се вижда че си без термоглави), желаната температура във всяко едно от отопляваните помещение и т.н т. е. статичен режим. За съжаление отоплението на една къща е твърде динамичен и сложен процес и по тази причина се пораждат съмнения в ефективността на такава система. Тя изисква непрекъснато наблюдение и ръчно подмяна на решетката или нещото с което се регулира горивния процес. Вярно, че системата е проста и всеки по-сръчен би могъл да си я направи, но това е любителско изпълнение. Прав си за това,че на нашия пазар ( макар и в единични случаи)се продават подобни изделия за хххх лв и изискват почти същите грижи.
Абсолютно подкрепям hr.hristov57, нямах време за толкова подробности :wink:
hr.hristov57 Колега за какво ми е телефон от 2000лв като го ползвам само да говоря.Закаво са ми термо глави като си имам няколко решетки които се сменят за миг в место да вися до програматора на горелката и да откачам както повечето съседи.Да давм през седмица по 70лв за настройка от някой вещ.Да със сигорност някой има интерес от това просто да си прибира лесни парички но не и от мен.Ето една от решетките (тази е вертикалната от нейния размер се влияе горенето).После ме убеждавай че различните отвори не влияят.Писах в предишните изказваня ама няма кой да че те.решетката кара горелката да работи по точно определен начин .Не като при въглищата.Затваряш клапата и чакаш да затихне в следващите 20минути.Решетката определя начина на работа.Горелката работи плавно няма винтелатор които да я гони.Горивния процес е на малка площ и затова решетките определят горивния процес.Всичко просто е надежно сам си го написал.

Твой цитат:Не виждам какво е "постижението " с това ,че горелката работи? Имаш насипно твърдо гориво върху скара с определени отвори, през които постъпва еобходимото количество въздух предизвикано от естествената тяга на комина и след като го запалиш защо да не гори?? След като изгори част от горивото, на негово место гравитачно постъпва ново и т.н.
И в КАЛАШНИКА няма нищо сложно но работи толкоз години.Без програматори винтелатори и интернатори хахахахаха :-D :-D :-D :-D


Днешният тест с камината мина повече от успешно.За разхода няма да говоря щото софиянци са богаташи и разхода не ги засяга пък ние перниканци се вълнуваме от това.Уплътнения комин кара горелката образно казано да откача.От утре започваме изработването на още една горелка за съседа.Работата на горелката и камината му взеха акъла.Разхода е перфектен възможно е да е от пелетите или от самата тяга.При моя комин имам около 160см хоризонт и затова може би по бавно тръгва.С времето ще разбереме всички тайни.И на мен никой нищо не ми е дал на готово просто една схемичка във един форум и толкоз никакви обяснения никакви чертежи.Просто картинка на чешки котел с валци.Принципа е същия но валци няма.

Прикачен файл

Снимка0367.jpg
Пелетите дават около 4,7 KW/h на килограм. Това в лабораторни условия при почти 100% КПД. В пернишкото чудо КПД-то сигурно е "на полвин". Не знам какво може да си стопли с 3 KW, ако навън е студено. Някоя пасивна къща, може би.
hr.hristov57 Това е следващата по големина решетка.Има и още една доста по малка от двете.Надявам се този път да виждаш разликата.А понеже останах с впечалението ,че обичаш автоматизацията.Измислих как със сегашния термостат при обърнато положение при достигане на зададена температура да отваря комина за да отнема от тягата.Съответно от мощноста на горелката когато е нужно.Нещата ще се доразвиват с времето.И повярвай няма да се ходи при котела с този бункер цяла седмица.

Прикачен файл

Снимка0387.jpg

Прикачен файл

Снимка0386.jpg
ttttttd, разбирам еофорията която те е обзела отностно направената от теб пелетна горелка и мястото за побликуване е именно в този форум, но не мога да се съглася с някои "генерални" изводи които правиш и "обвиненията" които отправяш относно това,че някои не те разбират или не четат "правилно" написаното от теб. Ако си забелязал основния проблем който "мъчи" споделящите във форума е разхода на пелети, защото те не са никак евтини и не е вярно,че софиянци не ги интересуват цената на пелетите. В повечето случаи клиента/потребителя гледа да избере по-евтиния вариант на уреда за изгаряне на пелети-горелка , без да се замисля, че това е дългосрочна инвестиция - примерно 10-12 а и повече години и е от голямо значение до колко ефективно ще изгаря горивото в нея. Масово потребителя копува само горелка и я монтира на съществуващия котел на твърдо гориво- резултата- доказан около 30% преразход на пелети - поради конструкцията на котела за твърдо гориво - КПД около 60-65%. Трябва да вземем в предвид, че пазара масово се "наводни" с горелки от български производители +внос, в което няма нищо лошо, но болшинството от тях са с доста съмнителни показатели- попрехвалени в рекламните брошури и примамлива цена,а на практика се оказва съвсем друго и след като я купиш тръгва процеса на "ходене по мъките за сваляне на разхода".
Както в твоя случай всички горелки горят, но доколко са ефективни е друг въпрос.
Е някои се задръстват от шлака, други връщат пламъка ,трети изхвърлят неизгорели пелети ..... Приветствам усърдието ти да работиш по тази тема, но както са ти казали в Интерметал - тръгнал си на там от където други се връщат( е не си само ти и затова на пазара имо доста недоразумения наречени "пелетни горелки с модулация"), а ти самия не знаеш какъв път трябва да изминеш за да стигнеш до този момент в който можеш да заявиш, че си направил "революция" в пелетните горелки и да отречеш с лека ръка постигнатото до сега. На пръв поглед всеки го кефи големия пламък който излиза от горелката, но е важно къде отива той- "за задвижване на локомотива или за свирката" т.е.за отопление или през комина. Не случайно резултата при камината видимо изглежда супер- по-добре от котела, но като погори месец и се види разхода ще се разбере. Не искам да обсъждам конкретния случай, но до достигане до ниво на " контролирано горене"едвали ще са достатъчни няколко решетки и регулатор на тягата.
По отношение на безопасност от пожар и прахова експлозия в бункера не искам да коментирам.
hr.hristov57, според мен перничанина точно срещу това се бори - фирми и фирмички произвеждат продукт, който не струва исканите 1000 и нагоре лева, неговото творение върши същата работа, със същите минуси на куешките горелки, но за 300 лева.
Последна промяна от kalin72 на вт дек 10, 2013 12:21 pm, променено общо 1 път.
hr.hristov57

Цитат от теб:
По отношение на безопасност от пожар и прахова експлозия в бункера не искам да коментирам.

Тези отвори за какво са според теб??????????????????????????За да не те думне праховата ти експлозия. :-D :-D :-D :-D :-D :-Dkalin72:Един човек които чете правилно.Мерси колега.

Прикачен файл

Снимка0388.jpg
kalin72, на какво основание определяш коя горелка колко струва? Как съпостави и определи съответствието- единтичността на предлаганата самоделка с останалите горелки и кои?? На какво основание определи цена 300лв на тази самоделка или това е цена на производителя ttttd..
И последно и не само към теб, от колко време експлоатираш пелетна горелка,че се чувстваш толкова компетентен. До колкото ми е известно си любител на отоплението с дърва,но на последък търсиш препоръки за пелетна горелка- ето ти евтино предложение!??.. купи я,експлоатирай я до края на сезона и тогава ще говорим за прилики, разлики, разход на пелети, задръстване от шлака- период на почистване , а тогава и ще разбереш какво е разход на пелети 1кг/час и подържане на 60*С в отоплителна инсталация.
Една стока струва на пазара толкова пари, колкото дава клиента за нея, а цената и се формира от производителя на база вложение материали, труд,интелект,данъци,осигуровки ел.енергия и други консумативи + печалба.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 53

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Отопление”