• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Minkov - специалист
Мой приятел си е наумил да замени стандартен бойлер с бойлер с хидрофор. Идеята му е, че ще използва топлата вода много по рационално, тъй като хидрофорът ще я изтласква до последната капка и тя до края ще бъде с постоянна температура. Според вас струва ли си такова усложнение, като така или иначе за достигане до работна температура топлата вода трябва да се смесва със студена? Дали това ще стане в бойлера или в смесителя в банята, за мен ефекта е приблизително еднакъв.
torbalan - Дървен философ
хидрофор се ползва тогава, когато няма налягане...

идеята на приятеля ти е доста безумна... но ако има пари за трошене - остави го да потроши :)
Minkov - специалист
Значи и ти като мен мислиш, че смесването на студена и топла вода в смесителя на душа няма да доведе до икономии на топла вода спрямо смесването в бойлера?
LazarGanev - "Велик майстор"
Я раздуй малко точно какво мисли твоя приятел, че на мен не ми стана много ясно
Minkov - специалист
Ами той си мисли, че като изтласква със сгъстен въздух вече загрятата вода в болера, ще я използва по-ефективно докрай, отколкото сега, с нормалния бойлер, при който на мястото на врялта вода постъпва студена и го охлажда. Друг търсен ефект е: като си настрои температурата на душа, тя да не се променя, докато му свърши сапуна.
filmatoplo - майстор
И на мен ми е чудно как с хидрофора ще извадиш топлата вода от бойлера без на нейно място да навлезе студена вода :? един така искаше да направи и вакумира 200 литров бойлер -приличаше на смачкана кутийка от кока-кола :-D Това с въздуха не бях го прочел -значи още по лошо, с компресор ще бачка приятеля ти. Ще зида стени значи.
Minkov - специалист
Като се източи топлата, зарежда го наново със студена, подгрява я и т.н.
bgtok - специалист
Е как ще я изтласка топлата вода с въздух,
като изхода на топлата вода е в горната част на казана.... :? ?
Трябва да преправя основно уреда.
Още- нагревателя как ще разбере кога е на сухо и обратно?
И изобщо това е некаква нередовна идея (според мен) :mrgreen:
plamen_peev - специалист
то е ясно как. друг е въпроса че идеята е шантава. За тези които не вдяват явно целта е да се ползва балон от хидрофор.
това е топка с въздух надута до да речем 3 атмосфери или на колкото е там водопровода. Студената е спряна. Като точи водата топката се раздува и запълва освободеното от водата място, ама и налягането също ще пада и не виждам каква е ползата още повече че и този балон в бойлера ще заема място.... Като резултат мисля, че обема топла вода за ползване ще се окаже по-малко. Абе както казах шантава идея. [-X
  • 1
  • 2

Тема "Стандартен бойлер или бойлер с хидрофор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: