Най - вълнуващия въпрос зимно време.
luchito - специалист
От известно време се чудя дали да си прекарам газ и да отоплявам къщата си,която е 200м2 с топлоизолация и пвц дограма.Сега съм на камина Гердканд с водна риза и климатици Дайкин ,и честно казано нито едното ми харесва,нито другото.Плащам сметки за ток около 300лв и е студено по коридорите и баните,а камината не я палим често,защото не ни се занемава.Затова се замислям за газ,само ме притеснява да не почнат да идват сметки от по 600лв и нагоре.Искам да помоля всички,които се отопляват на природна газ да споделят колко плащат и каво жилище отопляват.
torbalan - Дървен философ
скъпо е на газ...
по-скъпо от климатиците :)
dundurma - специалист
ако за 200кв.м. плащаш 300лв. с всички други консуматори-направо е супер.а какво според теб значи ,че не ти е топло.аз за 80кв.м. с клими средно плащам 110лв. ток(влючая готвене,къпане и т.н.).а газта ще ти е по-скъпо,а и зависиш от ПУТИН И МЕДВЕДЕВ.У нас поддържам 23-24 градуса.
Последна промяна от dundurma на ср фев 09, 2011 3:39 pm, променено общо 1 път.
diduli - специалист
За тази къщурка там някъде,и това е в най студеното.Но това е с готвенето и къпането и миенето на чинии за 6 човека ( Примерно). Въпроса е че комфорта на газта не може да се мери нито с камината нито с климатиците.Бил съм на всички видове отопление за сега това е най доброто.
EDI - майстор
Много зависи от климатиците, разположението на помещенията и от изолацията.Аз с три климатика топля етаж от къща 90 квадрата с изолация и в най-големите студове плащам за отопление не повече от 60-70 лева.
filmatoplo - майстор
Ами тогава си сложи термопомпа въздух-вода -тоест външно тяло на климатик ще ти топли водата в системата която сега се топли с камината . :wink: Със преобразуване 1 към 3 на ел енергията в топлинна ще ти намали сметката много под газта поне 150-200 лв на месец .
luchito - специалист
dundurma написа:
ако за 200кв.м. плащаш 300лв. с всички други консуматори-направо е супер.а какво според теб значи ,че не ти е топло.аз за 80кв.м. с клими средно плащам 110лв. ток(влючая готвене,къпане и т.н.).а газта ще ти е по-скъпо,а и зависиш от ПУТИН И МЕДВЕДЕВ.У нас поддържам 23-24 градуса.
Не съм се изразил правилно,климатиците са 2,единият в хола 40м2 Daikin ftx60 и един в спалнята 18м2 Daikin ftx35,само това топля нищо друго, а искам навсякъде да си е топло,но ако тръгта да слагам климатици и по коридори и стълбища не ми се мисли колко ще давам за ток.
LazarGanev - "Велик майстор"
Между 1 и 2лв/кв.м. на месец е нормална цена за отопление с газ. Или за твоето жилище - 200-400лв в зависимост от месеца.
Последна промяна от LazarGanev на ср фев 09, 2011 7:50 pm, променено общо 1 път.
dundurma - специалист
просто е абсурд тези два климатика да ти правят 300лв.ток.ако с тях опитваш да стоплиш повече от допустимите за тях квадрати по бих се съгласил,ама пак с много уговорки.
luchito - специалист
dundurma написа:
просто е абсурд тези два климатика да ти правят 300лв.ток.ако с тях опитваш да стоплиш повече от допустимите за тях квадрати по бих се съгласил,ама пак с много уговорки.
Не само от климатиците,ами печки перални,телевизори,компютри,помпата на камината,бойлер и дворно осветление през ноща,но поне 180 лв са от климатиците.

Тема "Отопление не на ГАЗ-колко?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: