• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pac_ - специалист
Извикаха ме да пусна едина слънчева инсталация с 2 панела и бойлер 200л.Правих я преди 3 години.Досега всичко беше нормално,но когато пуснах пълнача да пълни не искаше да спре.Качих се горе и видях ,че едната тръба е пробита а всички гумено-метални скоби са стопени и корозирали.В таблото и бойлера са изгорели жилата за (заземяване)зануляване на панела.Направих снимки.Някой виждал ли е подобно нещо и знае ли от какво е получено?Аз мисля,че панела е улучен от светкавица.
Ето снимките:
Прикачен файл:
Image045.jpg
Прикачен файл:
Image046.jpg
Прикачен файл:
Image047.jpg
Прикачен файл:
Image048.jpg
Прикачен файл:
Image049.jpg
Последна промяна от pac_ на нед апр 10, 2011 5:30 pm, променено общо 1 път.
pac_ - специалист
Ето още снимки:
Прикачен файл:
Image050.jpg
Прикачен файл:
Image051.jpg
Прикачен файл:
Image052.jpg
Прикачен файл:
Image053.jpg
Прикачен файл:
Image054.jpg
pac_ - специалист
Това са последните снимки от панела:
Прикачен файл:
Image055.jpg
Прикачен файл:
Image056.jpg
Прикачен файл:
Image057.jpg
Като е правен покрива е демонтиран гръмоотвода на целия блок и после парчетата са нахвърляни по покрива без да са заварени отново едно за друго и без да е свързано всичко към шината към земя!!! :axe:
fbr - майстор
А на мен ми се струва че не е от гръмотевица това, ами имаш офазяване на системата. Забележи че прегорелите места са около скобите, с които е хваната системата към сградата. Не съм 100% сигурен, но е добре да се провери, дали бойлера не е с прегоряла 0.
naskov - майстор
Имало е и електрохимична корозия. Поцинковани скоби не се ползват при медните тръби.
filmatoplo - майстор
И на мен ми се струва , че нула е недостигало, и земното и другите връски са се мъчели да свършат работа на нулата .Не изключвам и поразяване от гръм.
PCL82 - майстор
Сградата имали гръмоотвод? Панелите трябва да са свързани към него. Ако няма се свързват с поне 16мм2 меден проводник към система за израняване на потенциалите, която свързва заземяване и нулата на сградата. Има значение как се правят тези връзки-това трябва да се опише в ел. проекта от инженер.

Да се разчита само на заземителните кабелчета на някой датчик или помпа е несигурно-виждаш какво става.
pac_ - специалист
Скобите не са поцинковани а гумено-метални!Какви да сложа при тези все пак високи температури,които вдига панела лятото?А и това не е първия панел който правя.Все пак е работил 3 години и до сега без проблем.Бойлера е "Tesy" 200л-неръждаем с две серпентини.Не съм съгласен,че от слаба "0" в бойлера се е случило това. [-X Скобите са стопени!!!Кабела е овъглен в местата около скобите-по-точно изолацията му.Скобите приличат на извадени от морето след 50-60 години. :lol:Медната тръба до едната скоба е пробита(има си направо дупка) като късо при нагревател на бойлер. Нагревателя на бойлера е здрав(замерен и сравнено показанието с нов),терморегулатора е комбиниран с токова защита(made in Italy)-също проверен,мерено нагревател към горпус-много голямо съпротивление(почти безкрайност).Сещате ли се колко силен ток трябва да протече за да стопи скоба широка около20мм и с дебелина 1,2мм?80-100А и повече !А къде в бойлера такава консумация?При слаба "0" на бойлера гори в таблото кабела на "0".Панела е на покрив(бетонен).Направо "Студио X"
pac_ - специалист
PCL82 написа:
Сградата имали гръмоотвод? Панелите трябва да са свързани към него. Ако няма се свързват с поне 16мм2 меден проводник към система за израняване на потенциалите, която свързва заземяване и нулата на сградата. Има значение как се правят тези връзки-това трябва да се опише в ел. проекта от инженер.

Да се разчита само на заземителните кабелчета на някой датчик или помпа е несигурно-виждаш какво става.
Към кой гръмоотвод да свържа панела-на съседния блок ли?Точно това писах в началото!Като правих панела,по същото време правиха и покрива в "Воалит" с пясъчна посипка и много смело са изрязали целия гръмоотвод по покрива.Беше събран в единия край.Сега само е разхвърлян отгоре и даже не видях някъде да е свързан към "земя"!?!Аз какво мога да направя по този въпрос?Мислиш ли,че съм заземил датчика да служи за гръмоотвод?Направено е по препоръка на производителя("Интиел") на диф.термостат.Каза ми го самия шеф на фирмата,като ходих по работа и се запознах с него.Според мен,при липса на гръмоотвод,панела върши неговата"работа",което води до този не много "весел"резултат.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем със слънчев панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: