• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pipbel - майстор
Кое би било по ефективно и по-подходящо според вас за отоплението на малък басейн, 9 м2 водно огледало, 10м3 вода ?

Това http://www.ecopower.bg/spool.htm

или това: http://www.thermoeconomic.com/kolektor- ... seyni-p48/
http://www.thermoeconomic.com//download ... 011-01.pdf
AntonBM - специалист
Сравни цената на 2-та варианта на 1 квадратен метър нагревна площ. За първия вариант (тръбите) определи реалната площ без отстоянието между тях. КПД-то на 2-та варианта би трябвало да е сходно. Т.е. което е по-евтино на 1 квадрат е по-изгодно.
Личното ми мнение, че вероятно второто ще е по-добро.
pipbel - майстор
Хмм, изпратих запитване за оферта и на двете места.
Ще Ви държа в течение.

PS И в това ли съм новатор бе.... :?
Никой ли не си е слагал подобно нещо ?
naughty - специалист
pipbel написа:
Хмм, изпратих запитване за оферта и на двете места.
Ще Ви държа в течение.

PS И в това ли съм новатор бе.... :?
Никой ли не си е слагал подобно нещо ?
нещо такова за почти без пари?

Изображение
AntonBM - специалист
Направих няколко прости сметки, за да предположа кое е по-ефективно, като сравнявам цената на 1 квадрат нагревна площ и докато смятах се сетих, че няма как КПД-то на 2-та варианта да е еднакво! Дължи се на това, че тръбите поемат топлина на площ равна на техният диаметър, а отдават от повърхоста на обиколката им – съотношението е 1/3,14. В същото време плоският колектор е с форма близка до плоча и ако поема от 1 квадрат ще отдава от площ малко по-голяма от 2, но по-малка от 3,14 – значи той трябва да има по-високо КПД! Т.е. просто сравнение на цената за площ нагревна повърхност няма да е меродавно. Трябва да се вземе в предвид и КДП-то. Питай за него – очаквам това на плоският да е с поне 25% по-добро.
pipbel - майстор
AntonBM, благодаря ти че си отделил време да помислиш по въпроса.

За питането , ще питам, ама ако има кого, а и как да им вярвам.Да не забравяме къде живеем.
Ето вече е 17h00 и няма отговор от нито едната фирма, а мейлите ги пратих снощи.
Ама кво да се прави - такъв ни е матр'яла както казваше (с право) бат ви Бойко.

PS naughty може и да е прав. Ще взема аз да купя повечко черен градунски маркуч и да опитам дали ще има файда. Пък и маркуч винаги трябва из градината.
Тамън и е баш в духа на форума.
Ще им пълня аз гушите на ония... :evil:
filmatoplo - майстор
Питах в Термоикономик и ми казаха че колкото квадрата е водното огледало се взимат на полувина квадрати от тези пвц панели :wink: Сега ,знам че е доста на око , но така ми казаха.За 9 квадрата водно огледало , значи 4,5 квадрата площ от тия панели , и 5 кв ще може де. :) Каталога е пред мен с цените- размер на панела 1320/820 мм- цена 159 лв с ддс за 1 брой. :wink:
pipbel - майстор
Филма, каталога и аз го имам и съм учил математика да си сметна сам абсорберите.
Ами муфи, колена, помпена система, филтри ,индикатори, монтаж ?
Никъде ги няма.
Ай стига ги защитава, какво като ти са градски...
filmatoplo - майстор
Сложа ли това :) , значи съм приятелски настроен,не ги защитавам щото и аз ги хокам постоянно.Помпи и филтри така или иначе си купуваш за басейна , те не влизат в сметката на отоплението.Аз мислих че ти е изградено всичко , и само ще добавяш панели за да го топлиш . :)
pipbel - майстор
Ма сериозно ? Аз си мислех че трябва отделна помпа и т.н.....
Ако може така - то спи работата бе :cool:
Помпено-филтърната ми група си е наред и е монтирана и пробвана, в шахтата до кладенеца е (под навеса на снимката), а абсорберите ще са отгоре на покрива.

Ха дано да си прав.

Прикачен файл

Copy%20of%20SS853792.jpg
Copy%20of%20SS853792.jpg (41.16 KиБ) Видяна 4458 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Затопляне на малко басейнче" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: