Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bilici - специалист
Здравейте, имам изградено :

-локално парно/ отоворена система/ с Дакон Дор 32 и горелка Фероли-обслужва две къщи в един двор
-във всяка къща 80литров бойлер със серпентина+вакумно тръбен панел/12тръби/
-имам и 28метров сондаж но на този етап не възнамерявам да го включвам във схемата

Искам да се комбинират двете сиситеми понеже забелязвам , че и двете имат капацитет в повече и да извлека ползите една от друга. Горелката работи цяла зима нон-стоп на 3 степен от възможни 5 и въпреки това много често спира и тръгва. А бойлерите много често са загрети само от колекторите и не се ползват , а като се ползват привечер след това не достига .
Имам място в котелното и над него . Мога да преместя при необходимост бойлерити и панелите.

Моля за конкретни съвети и схемни решения.
vilhemovivi - специалист
Еми като за начало дай схема да се види кое от каде и накъде отива за да търси решение.
Поздрави
LazarGanev - "Велик майстор"
Бойлерите ги местиш в едната къща и ги връзваш последователно, а серпентините - едната към солара, а втората към котела. В другата къща лупуваш 150л бойлер с 2 серпентини и ги връзваш по същия начин. Интересно ми е обаче защо горелката включва и изключва често - предполагам че нещо системата не и пасва, не вярвам причината да е, че си е свършила работата, т.е. че е стоплила 2-те къщи на 3-та степен, в Казанлък :?
filmatoplo - майстор
Колко пелети си изгорил за зимата .За горелката -сигурно се командва по температура на водата в котела , а не със стаен термостат в някоя от къщите-но въобще контрола ще е труден и така. :? :wink:
Може и диаметрите на тръбите да не пасват - явно разстоянията са дълги, щом се минава през двора. Интерсна ми е схемата на връзване, не съм съгурен, че направена както трябва.
filmatoplo - майстор
Да и на мен , веднъж го направих това нещо и аз-14 метра тръбите минават през двора , заровени на 60 санта буквално под доматите :wink: Стаби тръби с изолация вкарани в пвц тръба 110 и пълна с перлит .Котел Атмос в гаража , а радиаторите в къща която казах на 14 метра от него -работи си без проблеми.Даже за сигурност монтирах термометри непосредствено преди входа на някой от радиаторите да се наблюдава дали температурата подавана от котела достига толкова -достига точно. :wink:
bilici - специалист
LazarGanev написа:
Бойлерите ги местиш в едната къща и ги връзваш последователно, а серпентините - едната към солара, а втората към котела. В другата къща лупуваш 150л бойлер с 2 серпентини и ги връзваш по същия начин. Интересно ми е обаче защо горелката включва и изключва често - предполагам че нещо системата не и пасва, не вярвам причината да е, че си е свършила работата, т.е. че е стоплила 2-те къщи на 3-та степен, в Казанлък :?
Предложението за бойлерите го разбрах ,но не искам да купувам нови. Със съществуващото съчетано по подходящ начин трябва да се измисли.

Аз си го представям с един буфер до котела - на едната серпентина солара, а втората към котела. От буфера да се подава към серпентините на двата бойлера /бойлерите може и да се преместят до буфера или да си останат в баните / и да топли и радиаторите. Системата да се затвори и да се монтират вентили на радиаторите. Мисля, че така ще извлека ползата от слънцето на мах. Като не достига от слънце ще помага горелката. Това естествено през лятото. А зимата буфераще поема на мах . от горелката и слънцето помага през деня. Много съм доволен от вакумните тръби , през цялата зима имам гореща вода.

Горелката бях принуден да карам на 3 заради издухването на калпавите пелети. На по ниска скорост много се задръства. В края на сезона с хубави и на 1-2 подържа много добре. С хубави пелети и на модулиращ принципип най добре се държи и най икономично.
Последна промяна от bilici на съб апр 23, 2011 11:06 am, променено общо 1 път.
bilici - специалист
filmatoplo написа:
Колко пелети си изгорил за зимата .За горелката -сигурно се командва по температура на водата в котела , а не със стаен термостат в някоя от къщите-но въобще контрола ще е труден и така. :? :wink:
Изгорих 6 тона , като изключим грешките от задръстване и спиране на тока изобщо не е спирала от 15 ноември. Командва се само от температурата на котела. Купих стаен но така и не го монтирах.
Последна промяна от bilici на съб апр 23, 2011 10:55 am, променено общо 1 път.
bilici - специалист
LazarGanev написа:
Може и диаметрите на тръбите да не пасват - явно разстоянията са дълги, щом се минава през двора. Интерсна ми е схемата на връзване, не съм съгурен, че направена както трябва.
Системата е отворена има помпа с реле. Котелното е в едната къща - по малката. Тръгва въздушно към втората къща на един цол - минава през всички консуматори последователно падайки на 3/4 и 1/2 и се връща на 1/2 и 3/4 под консуматорите до един цол подземно в котела.Има разширителен съд на края на контура. Около 10 метра е между къщите.
В по малката къща е същото изпълнение - но там по бързо се завърта заради по късия контур и по малко консуматори и всички тръби са си вътре.
Какви площи имат къщите и какви мощности на радиаторите

Тема "помощ относно подобрения" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: