Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bulhomes2 - майстор
Минават ми разни еретични мисли. Че ще слагам конвектори е сигурно, но се чудя дали да не сложа и по един радиатор. Минуса на конвектора е шума който издава (като климатик). За несвикнал човек е дразнещо, а правя къща за гости. Конвекторите ще се използват за бързо затопляне през зимата и за охлаждане през лятото.
Все още не съм прекарвал линиите и се чудя как да разклоня. Не ми се ще с нови линии от етажните колектори - едно че стават много тръби и друго - защото искам връщащата тръба да направя серпентинка за водно подово в баните. Та се чудя как да разклоня тръбата отиваща към съответната стая. Първия и най-лесен вариант е с тетка, но не ми се ще да я зазиждам, а от друга страна пък как и къде да я оставя на открито.
filmatoplo - майстор
Анатема :-D не си заслужава претрупването , дето се вика има скъпи и наистина безшумни конвектори с тангенторен вентилатор вместо центробежен.Щото аз едно време като правих на 1 клиент водно подово -се пукна да се лигави и настоя да му пусна един допълнителен кръг от котията за вентилконвектор ,сега се лигави че конвектора със 45 градусова вода прави течение :lol: .Аз не съм превърженик на омесването на различните видове -не се съобразявай с горното това е мое мнение. :wink:
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако ще го правиш - конвектора да е поне таванен тип, че е по-добър за охлаждане, аи претрупването ще е по-незабележимо
filmatoplo - майстор
Има логика както казва Лазар и аз си мисля :? поставяш си радиатори както е редно под прозорците , и дискретно в стаята се монтира и вентилконвектор таванен тип като вътрешното тяло на климатик .Така кеф ти едното , кеф другото при отопление , за охлаждане естествено само конвектора :wink: .Остава въпроса с тръбите :? , аз залагам всяко тяло да си е самостоятелно захранено .
bulhomes2 - майстор
Да - пропуснах да кажа, че конвекторите ще са за високостенен монтаж. Ще бъдат на стените на баните, за да мога да им отведа и конденза в канала. Радиаторите могат да бъдат само на противоположните стени - под прозорците. Филма, викаш отделни кръгове да им пускам. Много не ми се ще веднъж заради навалицата от тръби по коридорите и втори път - заради водното подово в баните. Освен тетките да ги крия зад конвекторите не виждам друг вариант.
AntonBM - специалист
Не забравяй, че конвекторите се свързват с тръби с по-голям диаметър и те се топлоизолират с микропореста гума – след като ще се ползват и за охлаждане.
Скоро попаднах на една инсталация правена от Vanko86, на която за конвекторите беше пусната тръба ф16х2 сложена в гофриран шлаух. Слава Богу имаше възможност да се пуснат нови – старите останаха в замазката за поколенията...
По тръба ф16 може да се пусне към 800W охладителна мощност (пълна) при студоносител 7/12°, като част от нея отива за производство на конденз и за помещението остава не повече от 700W реална (суха) охладителна мощност. Това се равнява на климатик с мощност 2,5 BTU. По ф20 може да се докара към 7 BTU.
filmatoplo - майстор
Това е едно на ръка-конденза, виждал съм тръбите как се очертават по стената лятото по време на охлаждане - за вкопани говоря , за открит монтаж -там пък положението е трагично .За нужния дебит , също трябва да се помисли,както каза Антон. :wink: Най добре е за всяко различно отоплително тяло да се пуснат отделни тръби с нужното сечение , като дойде време да се захранват -подовото със своя помпа,вентилконвекторите пак на отделна помпа , радиаторите също с отделна помпа,бойлер ако има -също.Всичко накуп с 1 помпа не е правилно.
AntonBM - специалист
Filma, става и с 1 помпа, но иска малко повече сметки и автоматика.
Подовите серпентини и конвекторите се оразмеряват на ΔТ=10 (45/35°) в режим отопление и се слагат регулатори, на серпентините (мотор вентили) с които, освен че се регулира мощността на подовото (с термостати по стаите) може да се спре циркулацията през тях в режим охлаждане. Така в този режим ΔТ става 5 (7/12°), понеже през серпентините циркулацията спира и всичко се насочва към конвекторите. Правил съм тази схема и работи – дори не се налага да се сменя скоростта на помпата, ако серпентините са оразмерени правилно (дължината да е под 70 метра) и топлинната мощност на подовото и конвекторите е приблизително еднаква в режим отопление.
Иначе действително с повече помпи по-лесно се управлява, но те не са без пари... Така, че понякога е полезно да дадеш някой друг лев и на такива като мен (проектанти). С малко сметки може да се спестят доста пари...
filmatoplo - майстор
Да -абсолютно си прав че си иска проект , аз нали затова казвам че мнението ми не е категорично и не трябва да се взима буквално предвид , минаваш си през проектант и това е . :) То щото форума е -Направи сам , и ние тука на глас правим :lol:
bulhomes2 - майстор
Айде Антоне - и преди ти казвах, че съм съгласен да ти платя. Ама нали викаш, че нямаш време... Имам сегашния ми ОВ проект в аутокадски формат.

Тема "Конвектор и радиатор в една стая" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: