• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, предстои ми изграждане на инсталация за отопление на еднофамилна къща. Къщата е нова и предстои да се маже отвътре, така че, сега е моментът да изградя инсталацията. Къщата е на три етажа по 66м2 всеки, като на първия етаж ще отоплявам хол, трапезария и кухня- без прегради между тях, общо около 40м2. Втори етаж -спалня -17м2, детска - 15м2, баня - 10м2. Третия етаж е таван и на този етап няма да се отоплява. Кащата е с външна изолация каменна вата 5см, и вътрешна фибран 2см, а на таваните на всеки етаж - вата 5 см. Имам направени топлоизчисления от специалист, според които ми е необходима мощност от 13kW /тук не е включен бойлер/. Прилагам схема за изграждане на инсталацията. Моля за конкретни мнения и коментари от хора, които разбират от това. Засега идеята е да изградя инсталацията и да монтирам камина и соларна система, а на по-късен етап /като имам свободни средства/ да добавя котел, а след това евенуално и буфер. След буфера може да добавя още соларни тела, но това е идея за далечното и светло бъдеще.
Прикачен файл:
схема Емил_2.3.png
Последна промяна от diverpro на пон мар 07, 2011 10:16 pm, променено общо 4 пъти.
minca - специалист
viewtopic.php?f=10&t=28532
Ако ти върши работа,ще благодариш на AntonBM!
Благодаря, прегледах темата. Оставих само втората ми схема засега, ако има коментари по нея. Мисля да направя схема с последователно свързани камина и котел. Като съм готов ще я кача за коментар.
IJAN - специалист
Мисля че този буфер от 500л ти е ненужен.
IJAN написа:
Мисля че този буфер от 500л ти е ненужен.
IJAN, би ли се обосновал защо мислиш така? Благодаря.
Bobivan - специалист
700 литра вода за къпане.... :rock: :rock: :rock: Да немаш големо джакузи????
Буферът е да подпомага отоплението в някаква степен, т.е., когато през нощта котела изгасне буфера да забави охлаждането на къщата, а на по-късен етап да сложа още слънчеви панели, които също да помагат. Буферът е без серпентина и е вързан към водата за битови нужди, като ИДЕЯТА е да подгрява серпентината на котела /когато той не работи / и по този начин да праща топла вода към радиаторите.
Bobivan - специалист
Амчи да го беха вързали на щранга на парното ,а не на този на БГВ-то.....Нефелна работа ми се чини...
filmatoplo - майстор
Не ми харесва тази идея [-X
Да, другия вариант е да се върже към главния щранг, но тогава няма ли да се усложни системата / ще трябва още механика и електроника, която да пуправлява пътя на водата /, докато тук идеята и след като бойлера загрее, котела/солара продължава да работи и се отваря пътя към буфера, който започва да се нагрява на принципа на гравитацията /топлата вода отива нагоре, а студената пада надолу /. Буфера е монтиран по-високо от бойлера. :idea:
  • 1
  • 2

Тема "ПРОЕКТ локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: