• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
hhristov - специалист
Токова много изчетох за котлите, че вече съм в ситуация МАТ. :cry:

Значи досега бях с стоманен котел на 26 години фабричен дават го 17 - 20 KW(само с дърва го дигам на 80 градуса).
Отоплявам два етажа по 90 кв. м (дърва и въглища)

Понеже старият протече искам да взема нов но чугунен, но тук идва приключението.

Насочил съм се към Виадрус У22 Д 30 kW(Д нали е с по голяма вратичка) - обаче той става ли и за въглища и дали е достатъчен за тази квадратура.
Дайте насоки и за други модели но до 2000 лв, че положението е страшно. :| Облъчват ме с турски, бил много добър, но не ми казаха модел.
Комина е 20 х 30 или 15 х 25 незнам точно но е голям. От стария котел тръгват тръби 2 цола на собствена гравитация е парното, в последствие е сложена помпа и преустроено в затворена система.

Моля Ви дайте съвет, че от февруари съм на ток и плащам по 270 лв. :cry: :cry:
filmatoplo - майстор
Виадруса У22 е два модела -за дърва У22Д, и за въглища У22Ц , този за въглища е с по малък отвор на вратичката за зареждане и е с 1 глидер по малко от този който е за дърва при едни и същи киловати.Примерно ако модел У22Ц 35 киловата е 6 секции , то модел У22Д за 35 киловата е 7 секции - ти провери таблиците . :wink:
filmatoplo - майстор
Може да си вземеш и Виадрус У26 , или Де Дитрих 30 клв -2300 лв ,помрънкай малко за отстъпка и си готов. :wink:
hhristov - специалист
А каква е разликата между U22 D 30 kW и U26 30 kW.

U26 става ли за по-голями дърва.
filmatoplo - майстор
Става , ама ти иди ги виж в магазина двата вида котли и прецени. :wink:
hhristov - специалист
Благодаря ти!

Смяташ ли че е достатъчен 30 kW, забравих да спомена два бойлера по 80 л. със серпентина.
Дограмата е сменена, но нямам външна изолация(някога ще има :) ).
filmatoplo - майстор
Почти на границата е , но с горивото ще наваксва , след изолиране ще е предостатъчен.До сега нали си бил с 20 киловата :? :) .
hhristov - специалист
Поне така пише на документацията. Котела е на 26 години - от някогашният завод Георги Димитров.
За съжаление текна и ме вкара в приключението. Ако искаш вярвай не мога да спя нощем от мисли дали ще случа на добър котел който да върши работа, защото 2000 лв за мен не са малко пари, и ако се наложи да купувам друг направо умирам.
filmatoplo - майстор
Затова ги виж на место .
Draganov - специалист
Искам и аз да се вмъкна в питането за котел.Досега ползвах стоманен,фабричен (30 год. изкара). Нямам помпа,нямам трипътен вентил (или както там му викат)-отворена система,котле в мазето,отоплява само етажа над него (към 100кв.м). Мога ли 1:1 да вържа нов чугунен,или има опасност да се спука от връщащата се студена вода без този вентил? От стоманените котли до 1300 лв. някой лесен за обслужване ,на дърва и въглища да ми препоръчате ?
  • 1
  • 2

Тема "Препоръка за чугунен котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: