Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Stefak - напреднал
Здравейте,
решил съм да сменям котела на твърдо гориво с нов котел + горелка. До сега имам 2 оферти, като има според мен странна разлика в двете. Едната е за стоманен котел 50кв. + горелка до 40кв., а другата точно обратното 42кв. чугунен котел + горелка до 50кв. Цените общо взето се припокриват. Молбата ми е за съвет коя от двете комбинации ще работи по добре т.е. ефективно и икономично.
filmatoplo - майстор
Колко киловата мощност ти е необходима за отоплението на твоята площ :? :) .Не каза цената на котлите с горелките , моя съвет е- да си купиш оригинален -котел на пелети :wink: , а не котел на тв гориво +горелка .
Stefak - напреднал
Настоящия котел е 52кв. на въглища. До началото на сезона ще изолирам къщата и се надявам това малко да оправи нещата. И от двете фирми идваха хора, гледаха, смятаха и в крайна сметка това са им офертите. Цените са 6 500/по голям котел + малка горелка Burnit/ и 6 800 лева /Фероли котел + горелка/ за всичко /котел + монтаж/. Относно котел изцяло на пелети съм мислил, но цените варират около и над 10 000 лв. и доста ще ме озорят.
filmatoplo - майстор
Понеже не съм запознат със твоята сграда, :? но все си мисля че стоманения котел с 40 клв горелка е по близо до твоите изисквания след изолирането,стоманата по бързо и по чувствително ще работи-80-90% от пелетните котли са стоманени .
LazarGanev - "Велик майстор"
И двата варианта ще работят, но по принцип е по-добре топлообменника (котела) да е по-голям от горелката. В другия случай трябва да се спъне горелката и няма да може да работи с пълната си мощност. Аз също не ти знам къщата, но не знам защо ми се струва, че един Пелетерм 35кВт за 5400лв ще ти е достатъчен, а пък по възможности няма нищо общо с тези двата, които ти ги предлагат.
filmatoplo - майстор
Стефак не каза - колко квадрата топли ,какъв е бил стария котел ,отоплителни тела :? .Сигурен съм че стария ти котел е бил с малко кпд и част от топлото е бягало в комина, и през стените отделно :wink: ,след изолирането голяма част от това ще спре , после ако котела е с по добро кпд тоест оригинал за пелети -би свършил работа .Понеже процеса е автоматичен и непрекъснат , веднъж да се темперират стаите , няма да ти е необходима пълната мощност на котела , също и топленето на вода за битови нужди ще направиш да се изключва ,тоест ще отпада от товара след загряване на бойлера :wink: .Оригиналния котел на пелети , не е толкова капризен към тях , гори почти всякакви пелети,докато външните горелки -се задръстват и образуват шлаки от некачествените , как ти звучи на 6-10 часа чистене , айде и на 24 е гадно -това си е женидба за горелката :wink: .Има време поумувай .
Stefak - напреднал
Благодаря за отговорите. Ето малко допълнително инфо. Отоплявам активно 310 кв.м. Отделно още един етаж 120 кв.м. на който са откачени радиаторите, но тръбите са си там. Отоплителните тела са 70% алуминиеви глидери, 20% панелни радиатори и малко чугунени радиатори. Тончите бройки ги нямам в момента. Котела е 52кв. Виадрус У26 и до сега харчеше 12-14 тона въглища. Основните тръби на исталацията са метални и доста дебели, около 7-8см. защото е правена 1977 г. /дядото е бил доста напредничав/. Другия месец ще сложа 5см. изолация на цялата къща.
LazarGanev - "Велик майстор"
Я сметни добре радиаторите и тогава да говорим.Да не се окаже, че имаш 30кВт радиатори, пък ше слагаш 50кВт котел. Почти съм сигурен, че котела от първия ми пост ще ти е достатъчен, апък той е едно много добро решение - и като цена, и като техника. Ей го, на:
http://www.erato.bg/files/file_885_928bg.pdf
Stefak - напреднал
От няколко места вече сметнаха необходимите киловати между 40 - 50 и не ми се рискува с по малък котел, защото ако не работи като хората какво да го правя. Отделно от това е доста широк и не може да се събере в помещението. Ширината на мястото е 110 см. и ще трябва да се слага бункера срещу котела или да се прави по поръчка.
На по мощна горелка проблем ли е да се задава по малка мощност т.е. както е в моя случай - горелка до 50кВ. да се прави да работи на 40кВ.?
filmatoplo - майстор
Защо не е разискван въпроса с поставяне на пелетна горелка на сегашния котел , каква е разликата от чугунен Виадрус у26, и чугунен Фероли :?
Последна промяна от filmatoplo на пет юли 01, 2011 7:23 pm, променено общо 1 път.

Тема "По - мощен котел с по - малка пелетна горелка или обратно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: