Най - вълнуващия въпрос зимно време.
freshenero - специалист
Имам една идея,но все пак искам и мнението на специалисти,въпреки че съм се консултирал с един двама. Та въпросът е следният:Имам котел на газ и вместо радиатори съм сложил вътрешни тела от климатици.С малко икономии сметките не са проблем в този вариянт.Дотук добре ,но имам и останали дърва,което ме изкушава да вържа към тази инсталация и котела на твърдо гориво,който стои неизползваем.Аз съм на 4-тия етаж,а котела е на партера.Та с един приятел умуваме да вържем и котела на твърдо г.към системата,но топлата вода от долу да влиза в студената на котела на газ.Понеже няма да се ползва ежедневно,идеята ми е дървата да подпомагат и икономисат малко газ при нужда .Та въпросите са ми,дали помпата ще се справи и освен възможност от даване на грешка при пуск на БГВ-то,има ли други фактори пречещи на осъществяването и.Котела на газта е 23 кв.MORA TOP,знам че е куцичък,но ме слушавече 3 год.Ще се радвам ако ме посъветват спецовете.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не е добре тази схема, на която си се спрял. По-добре да ги вържеш успоредно, всеки да работи сам за себе си. Само трябва да си избереш подходяща готова схема, а не да си измисляш. Най-лесно е - настройваш температурата на водата на газовия котел над някаква граница. Може да го включваш ръчно или със стаен термостат - идеи има много, но зависи коя си избереш. Тук във форума също е обсъждано доста, има и схеми.
freshenero - специалист
Би ли описал твоя начин на кратко, тук или на лични. :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Както казах - начини има много, трябва да се види при тебе как ще е най-добре. Аз съм монтирал газов котел към съществуваща инсталация с котел на твърдо гориво чрез пластинчат топлообменник, тъй като инсталацията беше стара, с чугунен котел, чугунени радиатори и черни стоманени тръби и има опасност да попаднат ръжди и мръсотии в газовия котел. Газовият котел е от едната страна на топлообменника, а другия кръг се врязва в съществуващата инсталация. Радиаторната помпа може да се управлява от термостат на топлообменника, може ръчно, а при мене се управляваше от газовия котел чрез добавка на стандартен модул към платката.
Ето ти още една стандартна схема. Трипътния смесителен вентил може да се управлява ръчно или чрез контролер:

Прикачен файл

Kaskada gaz-darva.jpg
Kaskada gaz-darva.jpg (98.82 KиБ) Видяна 1783 пъти

Тема "Две в едно???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: