• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bulhomes2 - майстор
Доколкото знам при водното подово плочките отгоре трябва да се правят с фуга, която да обира линейните разширения. Обаче един вносител на плочки твърди, че мога да ги редя и без фуга. Става впрос за лазерно рязани плочки, мисля, че са като тези на снимката:
Изображение

До стените ще оставим ивица 1 см от фибран, но тя ще обере разширенията на замазката. Освен плочките да не се лепят до ъглите, а да се остави там фуга, която пък с какво ли ще се запълни??? Ще ми се да сложа такива готини плочки, но ме притеснява подовото. Някой виждал ли е такава комбинация?
Илиян Илиев™ - майстор
Остави си фуга около стените. Някъде към 1 сантиметър. После се скрива с первазите. Или си купуваш готови или режеш 7 сантимртрови ивици от същите плочки. 7 сантиметра са стандартни, но това не означава, че не може да си ги направиш по-ниски или по-високи.

А и предвид температурата на подовото не мисля че ще има чак такова разширение, че да се налага ползването на еластична фуга. Обикновената фугомаса не обира никакви разширения, предполагам знаеш.

Разглеждал съм разни инструкции за монтаж на подово и там се препоръчва монтаж на еластична фуга само на входа на всяко помещение. Естествено зависи и квадратурата на помещението, но съм забравил до колко квадрата не се монтира еластична фуга.
filmatoplo - майстор
С первази от пвц го направи , с первази от плочка е като в болница :) -аз съм с плочкови ама нямам подово :wink: .
bulhomes2 - майстор
Филма, мислех, че ти ще кажеш нещо за фугите. Виждал ли си някъде нацепени плочки от подово. Като се замисля 30-40 градуса се постигат най-вероятно лятно време и при напичане от слънцето, така че едва ли е голям проблем. Предполагам, че могат да се нацепят ако подовото се върже директно към котела и по него се пуска 70-80 градусова вода (моя проектант така ми го беше нарисувал).
filmatoplo - майстор
Не съм виждал напукани плочки от подово , отлепени съм виждал- у нас преди години имах ел подово -свързано директно без терморегулатор , градуси незнам ,плочките терикот аз ги лепих с варов разтвор -тогава нямаше лепила .Но сега плочки паднали с лепилата няма .
pavelari - майстор
плочки паднали с лепила има и особено ако температурата е над 40 градуса!! леко с подовото че даже не е полезно над 35 градуса. ако поставите подов термостат и магнет вентил да спира водата над тази температура няма да има проблем. купувай от които плочки искаш и без фуги - само по стените да има отстъп от 1 см под цокъла. Ако помещението е над 20 -25 квадрата може да се наложи да оставиш една по-голяма фуга по средата
bulhomes2 - майстор
Хм. Че то тъй по-грозно от колкото с фуги ще стане. 40 кв.м. е стаята.
filmatoplo - майстор
Предполага се че при темперирането на пода с водно подово -почти еднакво и едновременно се загрява -замазката и терикота .Ако се разширяват , ще се разширят заедно -и няма да се нацепят , поне аз не съм виждал .Като се направи подовото и се пусне в ход- постепенно се темперира пода .
kuuuuuul - майстор
Аз имам помещение 35м2 /хол и кухня 10 на 3.5/ плочките са си фугирани,единствено имах проблем около вратите,там се разлепиха и сега ще направя фугата с силикон.
bulhomes2 - майстор
А стиропорена лента до вратите оставял ли си (като до стените)?
  • 1
  • 2

Тема "Фуга на теракот над водно подово" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: