Най - вълнуващия въпрос зимно време.
miro__s - помощник
Здравейте,
парното ми е отворена система, с камина Прити, помпа WILO TF110, RSL 20/70. Проблема е че след известна работа (на първа степен е) помпата започва да шуми. На нея има клапан за обезвъздушаване и съответно обезвъздушавам от него. Шума спира за известно време, но после пак се появява. Обезвъздушавам и всичко се повтаря отново и отново. Оказва се че в помпата винаги има въздух. Обезвъздушавах и от самата помпа, но решението отново е временно. Камината има автоматичен обезвъздушител, без игличка е, оттам след първоначалното обезвъздушаване последващ въздух не излиза. Клапана си работи, но все пак пробвах да му завия капачката, да не е от там да смуче въздух, но резултат нямаше. Течове в системата няма, а радиаторите се загряват.
Възможно ли е да има проблем в самата помпа или да смуче въздух от някъде, без да има теч?
lordmails - специалист
Помпата се обезвъздушава на най високата скорост.Как е поставена дай снимка ,ротора трябва да е хоризонтално разположен.
miro__s - помощник
Да помпата е правилно поставена, ротора е хоризонтално разположен. Относно обезвъздушаването на помпата - доколкото знам се прави на спряна помпа.
lordmails - специалист
Тогава защо питаш щом си правиш каквото знаеш?
AntonBM - специалист
Струва ми се, че помпата ти е много по-мощна от необходимото, дори и на 1-ва скорост. Шума, който се появява е възможно да е от кавитация, а не от въздух.
Кавитацията е ефект на разкъсване на водата и образуване на парно мехурче в зони с понижено налягане. Това мехурче се придвижва от зона с по-ниско до зона с по-високо налягане и когато попадне там то имплозивно се свива. От там се появява шум.
Ефекта на кавитацията е по-забележим при отворени инсталации с мощни помпи, като се чува по-ясно при горещ топлоносител.
За да се избегне трябва да се повиши налягането или намали скоростта в зоната, където се образува това мехурче. Най- лесно става, като се притвори малко крана, който е след помпата.
П.П. Инсталациите наистина се обезвъздушават при спряна помпа.
lz1add - специалист
Не казваш каква е инсталацията-отворена или затворена? При отворена е възможно от малък хидростатичен напор на разширителният съд или прекалено мощна помпа, да се появи т.нар.мъртва точка/и, от където за засмуква въздух/през авт.обезвъздушител или неплътности в инсталацията/.Тук Антон е прав както винаги.
naskov - майстор
miro__s написа:
Здравейте,
парното ми е отворена система,
Ами човека с това започва :wink:
miro__s - помощник
За съжаление кран след помпата не е поставен, та явно ще трябва да сложа или да измисля как да намаля още оборотите на помпата...
Благодаря ви за отговорите!

ПП: ако има друго решение моля кажете, преди да съм отрязал тръбите, за да сложа крана :?
sian - специалист
Сложи бленда на холендъра откъм входа на помпата.
LazarGanev - "Велик майстор"
sian написа:
Сложи бленда на холендъра откъм входа на помпата.
Това ще влоши положението - нужна е бленда на изхода на помпата

Тема "Шум в помпата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: