• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
blue_g - специалист
Здравейте фенове,
имам планове да избия стената към терасата и да си разщиря хола. Апартамента е панелен, стандартен.
На стената с прозореца, която ще къртя има от тези тесните и дълги радиатори..намира се под прозореца.
Имам намерение да го демонтирам и монтирам на стената, която ще е на самата тераса...
Какво мислите, дали е добра идея..За парната инсталация мислех тръбите да ги прекарам покрай и да ги изкарам на терасата. По поръчка ли трябва да ги направя, за съответните дължини или има и други решения? :?

Благодаря предварително
filmatoplo - майстор
Понеже сегашните ти тръби ще стърчът след като събориш стеничката ,трябва да се срежат по-къси ,по плизо до щранговете .Може да им се направи нова резба -и от там да продължиш с пвц или медни тръби, или по сложно да се заварят нови тръби до новото место на радиатора . :wink:
blue_g - специалист
и аз някак си така го мислех...но точно на пътя от където трябва да минат тръбите има трегер. Пада се точно до щранговете. Или трябва да го заобиколя или да го дупна на 2 места за двете тръби. Широк е около 20 см. Не съм сигурен кой вариант е най удачен...Най ми е удобно да го дупна...
vanco2 - напреднал
По-добре заобиколи трегера, с добри PeX-Al тръби става лесно, пък и с пружина може да направиш плътна до стената сгъвка. А трегерът някой ден може да ти се отплати....идва 2012г, очакват се катаклизми, земетресения....
syncho - майстор
Хмм нямаш ли предвид колона, което трябва да заобикаляш? Трегера не е ли на тавана? Няма значение всъщност, защото което и да е трябва да го запазиш непокътнато. Само, ако ще заобикаляш трегер си мисля, че ще имаш високи точки т.е. обезвъздушители. Не знам как са ти разположени тръбите в апартамента, но ако са така както си мисля, по-добре да минеш на друг тип тръба - полиетилен с ал вложка или мед например, като скъсиш оригиналните тръби до там, до където не ти пречат вече...

п.с. Явно много ми се спи, но сега виждам, че и колегата филматопло ти казал г/д същото
blue_g - специалист
прав си, грешно съм се изразил, за колона става въпрос. От хола към терасата има отстрани 2 колони с широчина около 25см. Отделно отгоре се спуска трегера, който е окол 30 см.
Ако реша да заобиколя колоната...ще има доста врътки. Мислех на терасата да сложа някаква топлоизолация и отгоре гипскартон...Радиатора не е от алуминиевите а с ребрата. Дълъг е около 2м. Дълбочината е около 40см
От топлофикация нужно ли е да ги викам за това преместване?
Приложно съм закачил идейният проект. Само не ми харесва, че ще има толкова тръби, но май нямам друг вариант... :?

Прикачен файл

парно.GIF
парно.GIF (4.1 KиБ) Видяна 4419 пъти
syncho - майстор
Мда това ти е варианта. Имай на предвид, че ако е чугунен радиатора ще натовариш доста тераската. Тя все пак е смятана не да се живее на нея, а да излезеш и да подишаш от чистия градски въздух наслаждавайки се на гледката със задръстванията. Иначе не ти трябва разрешително от топлофикация. Т.е. не трябва да ги викаш освен, ако не искаш да им платиш те да ти го преместят.
filmatoplo - майстор
Ти сега и кубатурата на стаята увеличаваш -дали ще топли радиатора достатъчно. :?
Ivo_Dinkov - специалист
При мен терасата вече беше приобщена. Ето как процедирах с парното:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
filmatoplo - майстор
Е това е майсторлък =D> ,върна ме преди 10 тина години когато така ги заварях- все на терсене место :wink: сега с ппр и мед всеки знае.
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за изместване на парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: