Най - вълнуващия въпрос зимно време.
yancho_lud - специалист
Здравейте на всички нов съм във форума, но за няколко дни намерих доста информация която може да ми бъде полезна. Сега искам да попитам как се измерва мощността на чугунен радиатор, примерно колко вата е едно ребро?
Имам няколко чугунени радиатори и искам като си правя парното да ги сложа в гаража и таванските стай, но не знам как да определя кои радиатор колко KW е.
LazarGanev - "Велик майстор"
Мощността се дава в таблици от производителя
Mapek - специалист
А каква ти е термоизолацията, херметизацията /дограмата/, КПД-то на котлето, какви са ти дървата /сухи, сурови, букови, дъбови или върбови .../, колко топло искаш да ти е на тавана /ще се живе е ли там/? Много са уточняващите въпроси и едва ли отговора ще е 100% точен. При възможност инсталираш някакъв максимален брой с предвидена възможност за увулечаване. При проява на нежелано по-висок топлообмен - намаляваш с кранче потока.
yancho_lud - специалист
Дограмата е пластмасова със стъклопакет, изолацията е външна от стериопор 5 см., а радиаторите са от едновремешните чугунени радиатори(просто не ми се дават пари за радиатори за гаража и тавана който се ползва като фитнес) имам 4 радиатора с по 10 ребра и искам да знам по колко радиатора да сложа по един или два? Гаража е около 18-20 кв.м. а таванската стая е около 11-12 кв.м.
Mapek - специалист
Личното ми мнение е, че при тези обстоятелства, за такива нужди по един ще е достатъчно. От друга страна ако два ще ти останат неизползваеми, а ако ги монтираш няма да представлява роблем, по добре ги инсталирай. Но да видим какво ще кажат баш специалистите.
montoya - майстор
Имам една такава таблица само от един пдф
Изображение
torbalan - Дървен философ
yancho_lud, слагай по-голям в гаража и по-малките в таванските...
и сложи по два вентила - един отдолу с него да регулираш потока при напълно отворен вентил горе, а с горния след като си регулирал потока - може да ги намалиш, така че повече топлина да остава в къщата, а не в гаража :)

какво значение има дали им знаеш мощността?
Christo - майстор
Ако не знаеш кой е производителят на твоите радиатори, намери данни от друга фирма, която произвежда чугунени радиатори с подобна форма. Гледай да са със същата строителна височина. Строителната височина се мери между центровете на отворите. Мощността отдавана от глидер зависи от температурата на топлоносителя. Няма страшно ако преоразмериш радиаторите, ще топлят и с по-студена вода.
yancho_lud - специалист
Няма голямо значение каква им е мощността, просто ми се прииска да ги сметна по колко киловата са, защото четох тука в една тема как се изчислява каква да е мощността на радиаторите спрямо квадратите на стаята, беше нещо от сорта: примерно таван 12 кв.м. 12х180=2160 вата, гараж 20 кв.м. 20х180=3600 вата. По този начин излиза че трябва да се сложат радиатори съответно около 2KW и 3.5KW

Тема "Питане за чугунени радиатори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: