Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Sevdo2000 - напреднал
Здравейте. Искам да попитам, какъв е точно принципа на действие на апартаментния топломер. И преди съм живял в топлофицирано жилище, но с вертикална инсталация на ТЕЦ, с индивидуални разпределители. Сега съм в жилище с апартаментен топломер и хоризонтална инсталация. Гледам има след топломера датчик, т.е. мери входящата температура. Има датчик и на изходящия поток. Дотук добре - припокрива се с принципа на действие на индивидуалния разпределител на радиатора, на принципа на диференциалния термометър - разликите в температурите на радиатора и в стаята. В случая трябва да е по - точно. Но не мога да разбера, какъв е смисъла на отчитане и на дебита? Има турбинка на входящия поток явно, и отчита дебит в час. Какъв е смисъла и кога отчита. Явно има смисъл щом е направено, но се чудя кога отчита, примерно ако са еднакви температурите на входящия и изходящия поток, дали ще отчита ако има и дебит? Или ако има голяма разлика в температурите, но няма дебит, пак ли ще отчита единици.
8180 - майстор
Sevdo2000 написа:
Но не мога да разбера, какъв е смисъла на отчитане и на дебита? Има турбинка на входящия поток явно, и отчита дебит в час. Какъв е смисъла и кога отчита. Явно има смисъл щом е направено, но се чудя кога отчита, примерно ако са еднакви температурите на входящия и изходящия поток, дали ще отчита ако има и дебит? (НЕ!) Или ако има голяма разлика в температурите, но няма дебит, пак ли ще отчита единици (НЕ!).
Представи си, че не е парно, а внасяш съдове със загрята (входна) вода.
След като се охлади водата (отдаде топлината си) в помещението, повтаряш операцията с нова порция топла вода (енергия). И сега близко е до акъла, че има разлика дали си внесъл 100 джезвета или 100 казана.
Демек, турбинката сумира джезвета/бойлери (по-скоро джезвета - на малки порции), като се отчитат и температурите на всяко.

Кратко по-научно обяснение
Antonii - майстор
Ако приложим принципа на електромера.
Тока е потока, а напрежението е разликата в температурите и ето ви енергията, но топлинна.
Sevdo2000 - напреднал
Ясно, Благодаря ви. Така си и мислех. Значи са взаимно-свързани.
DundyTheCroc - майстор
Ето по тази формула:
E=4184.V.(T0-Т1),
където V e обема на водата ,в литри,
(T0-Т1) промяната на температурата в градуси, Т0 входяща, Т1 изходяща вода
Е - отдадената енергия за загряване на жилището в джаули
Имаш, температурата на входящата вода, имаш на изходящата, имаш обема, т.е. по формулата изчисляваш колко енергия си консумирал за загряване на жилището. Като цяло е супер да имаш такъв топломер, вместо Топлофикация да те цака по някаква формула, която и те не знаят как работи.
Sevdo2000 - напреднал
Благодаря за формулата. Ако разликата е 0-ла - произведението е 0-ла :). Ако дебита е 0-ла - същото. Абе инженерна работа. Иначе за вида на топломера - и аз така си мисля. Колкото си консумирал, дали е чак пък толкова точно не знам. Преди живеех в някаква панелка, и плащах само общи разходи, по около 150 лв/сезон, без да пускам парното и отделно се топлех на ток за кратко. Сега общите разходи са ми 5-20 лв./мес. в най - студените месеци, и отделно с навъртяните единици, платих пак около 150 лв. за този сезон. Януари си беше хладен. А е двойно по - голямо жилището, е вярно ново строителство е, но е 100% обитаемо, отдолу, отгоре, отстрани отвсякъде се грее. Без да пускам парното - 20 град. Питах, понеже се чудех, този разпределител, с вертикалните тръби от абонатната, на хоризонтална инсталация се намира в банята ми, а не минава през стълбището, както е нормално (то затова и плащам малко повече общи разходи но са несравними с чисто вертикална инсталация). Те достатъчно сгряват банята, ако се пуска нагоре парното, но са само два етажа над мен и не-винаги пускат и понякога си е студено. Та имам и лира в банята, но е без термо-глава, т.е. ако пусна лекичко примерно входящия и кран, ще отчита постоянен дебит, ще отдава постоянно топлина, но все пак ще е в някаква крайност, защото примерно банята ще се сгрее до 30 градуса и разликата в отдадената температура на входа и на изхода в идеалния случай ще се изравнят, т.е. топломера ще отчита по - малко или нищо, евентуално при по - ниска входяща температура в топъл ден например, когато абонатната подава по-ниска температура.

Тема "Принцип работа апартаментен топломер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: