• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ЕмКо - помощник
Моля за малко помощ относно местоположението на Разширителния сьд на отворена система понеже желанието ми е да го поставя в банята,но не сам на ясно за евентуални проблеми.Прилагам и схема ако някои реши да ми помогне и да хвьрли един поглед :?:
stiv1961 - майстор
Забравил си схемата :)
ЕмКо - помощник
маи да

Прикачен файл

scan0001.jpg
Последна промяна от ЕмКо на пет сеп 30, 2011 4:33 pm, променено общо 1 път.
sian - специалист
Преди време бях качил схема на отворена система, от един стар учебник. Потърси я.
Какви са ти притесненията?
ЕмКо - помощник
далеч сьм от котела и РС които купих е 30литра и има само един отвор от долу които ме тормози.Очаквах да са 2 и да ги свьржа кьм входящата и изходящата вода,а сега?/....
ЕмКо - помощник
А и тази височина от 2.70 дали е достатьчна?
PCL82 - майстор
Щом РС няма да е над камината, няма никакъв смисъл да го свързваш с две тръби-просто тогава той не може да ти пази камината от прегряване. Само ще обира разширението на водата.

В такъв случай обезопасяването на камината трябва да направиш с предпазен клапан-най добре комбиниран по налягане и температура, но поне по налягане. Изходът му по най-къс път трябвада го пратиш в метална кофа зад котела. Чети упътването на вентила.
ЕмКо - помощник
Камината нее свьрзана кьм системата. и вентил 2бар нормално ли е за котела?
PCL82 - майстор
2bar за котел е добре, за камина бих сложил 1-1,5bar, защото са от по-тънка ламарина.

Има различни начини на свързване на РС и помпата. Кой е най-удачен зависи от конкретната ситуация. Вероятно при теб най-просто ще е помпата на студената вода, а РС към входа на помпата от засмукващата страна.

При таи схема РС само обира разширението на водата и създава входно налягане за помпата.
Предпазният вентил е абсолютно задължителен, защото ако го няма и някой затвори кран на помпата или тръбата на РС се запуши/замръзне системата ще стане бомба. Тръбата до РС е добре да е метална.

Замисли се РС къде ще прелее при нужда. От него може да излезе вряла вода. Погрижи се тази вода да не залее накой в банята! Също да не се излива в мивка, тоалетна ил и пвц канализация, защото ще ги пукне/стопи.
  • 1
  • 2

Тема "Дилема с РС :?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: