• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
frisco - напреднал
Чудя се дали да подменям старите чугунени радиатори и като четох доста теми тук ме подтикват да не го правя или пък да ги сменя с панелните (стоманени).
Все пак ако реша 2-рото имам един въпрос. В апартамента, стара тухла, на всякъде където има от чугунките има и вдлъбнато на вътре в стената, 20-тина см. пространство където стоят те, това е на 5 различни места навсякъде под прозорец са тея вдлъбнатини, с изкл. на един радиатор.
Ако сменям с панелни или алуминиеви пак ли там може да пребъдат, или е по-добре да я затворя тая кухина в стената и да ги издам пред стената.. идеята ми е за по-добро функциониране на новите радиатори.. :)
Мерси.
syncho - майстор
Определено ще работят по-добре като не са забити вътре. И при нас се получи на няколко пъти такъв проблем и клиентите искаха просто да ги преместим, за да не запълват. Напълно ги разбирам, защото едно такова запълване си е... загуба на място както и да го гледаш. Май мислеха някакви шкафове да правят там. Изключително неудобно са го правили на времето. Може би идеята им е била да е по-безопасно за хората, когато тия радиатори решат да падат от стената :-D
8180 - майстор
Не се сещам каква е била идеята на проектантите едно време, вероятно мода. Но тези ниши са една язва откъм топлоизолацията. Там стената е половин тухла в по-добрия случай или бетон.
Идеята да се затворят в шкафове е направо убийствена - скреж или дъжд от стените в студени дни.
Ако има външна ТИ нещата са по-спокойни.
NeoBoss - специалист
радиаторите функционират най добре като са пред стената и под прозорец, без да се скриват зад бюро или нещо такова. Демек по най грозния начин който можеш да си представиш :D но е така. Ако има 2 прозореца в стая е най добре да се сложат радиатори и под двата.
torbalan - Дървен философ
пълни дупките и слагай радиаторите отпред, ако те е грижа за отоплението ))
root666 - специалист
Ако държиш да запълниш дупките, най лесно ще ти е със стиропор, може и няколко пласта, мрежичка и шпакловка. Тъкмо няма да топлиш външната стена. Иначе на мен ми харесва да са прибрани радиаторите, за да не се блъскаш в тях.
filmatoplo - майстор
Извади ги навън , както каза колегата ,да има и топлоизолация зад радиатора :wink:
frisco - напреднал
Мерси на всички за съветите - запълвам дупките и ги слагам пред стената :)
Едният които е под прозореца може да оставя 2-3 см да е вътре в стената вдлъбнато
за да ми се изравни със вътрешния перваз на прозореца :)

Сега въпроса е дали с тухли единички, които извадих от друго място. както каза шпакловчика
или със стереопор :)
Spokoiniq - майстор
Аз направих друго.Понеже след картона по стените, при налични чугунени тела, в един момент реших да ги сменям с алуминиеви, и не ми се разправяше да снаждам картон, та го реших с изолация от паркет.Перфектно е вече 3 зими
Прикачен файл:
DSC02029.JPG
  • 1
  • 2

Тема "Подмяна на радиатори- да оставям ли кухините в стената?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: