• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
isb - напреднал
Здравейте колеги стоя пред голяма дилема ще си купувам 2 броя климатика 12. Бях се спрял на марката Fujitsu не инвентарен а конвенционален защото основното ми отопление ще е на парно климатиците ще ги ползвам за по топло време. Но ме разубеждават и ми дават съвет да си купя климатици втора ръка. И Fujitsu и този втора ръка са на горе долу еднаква цена около 1000 лева за брой. И сега се чудя какво да направя нови или втора употреба внос от Япония моля дайте съвет не разбирам въобще от климатици и за това ви моля за съвет.
Chefo77 - майстор
Ако ще вземаш конвенционален климатик, защо трябва да наливаш пари в марков?
И втори въпрос - ако ще го използваш само за преходните периоди, защо пак трябва да е марков?

АЗ лично при тези условия ще се спра на нещо конвенционално от типа на Midea или Gree - среден клас, много по-изгодни цени.

Не съм експерт по климатична техника, просто споделям мнение! Моя го избирах 2 месеца :)
splitservice - специалист
Лично аз не съм привърженик на втората употреба (като кафе втора цедка), някой го е изхвърлил а ние сме готови дори да му платим за това. Конвенционалката 12UC не е никак лоша за парите си.
novgradski - специалист
...и аз съм с "локално водно" и 2 климатика(единият инверторен -другият Midea 12).
Ползвам ги през лятото и преходните сезони(когато печките се "припалват"вечер).
Чак от инверторен -няма смисъл (много "мисли и умува докато тръгне" и му трябва продължителна работа за да се почувства икономичността му...докато с Midea-та няма грешка (зависи и от монтажниците).
И ....новото си е -ново.
Teodor80 - специалист
isb написа:
Здравейте колеги стоя пред голяма дилема ще си купувам 2 броя климатика 12. Бях се спрял на марката Fujitsu не инвентарен а конвенционален защото основното ми отопление ще е на парно климатиците ще ги ползвам за по топло време. Но ме разубеждават и ми дават съвет да си купя климатици втора ръка. И Fujitsu и този втора ръка са на горе долу еднаква цена около 1000 лева за брой. И сега се чудя какво да направя нови или втора употреба внос от Япония моля дайте съвет не разбирам въобще от климатици и за това ви моля за съвет.
Приятелю аз съм ти съвета.Имам и двата вида.Преди три години купих Тошиба втора ръка.Преди 2 месеца купих Фуджицу нов-1350лв.В момента 12 са по 1000 лв със R410 втора употреба.Фуджицото ми е последния модел http://www.antonovclima.com/%D0%BA%D0%B ... ASYA-12LKC новия харчи 3.62 вата на отопление а стария поне 500вата.Там е истината за дългосрочното вложение.Новия вътрешното тяло не му се чува,а на старият външното.А де.Доволен съм и от двата но новият си е нов.Не се залъгвай че старият е Японски.Произведен е от Европейският съюз за Япония.И на всичкото отгоре и тази кутия за преобразуването на тока харчела между 50 и 200 вата.Ако мога да ти помагам с друго питай.
isb - напреднал
Teodor80 написа:
isb написа:
Приятелю аз съм ти съвета.Имам и двата вида.Преди три години купих Тошиба втора ръка.Преди 2 месеца купих Фуджицу нов-1350лв.В момента 12 са по 1000 лв със R410 втора употреба.Фуджицото ми е последния модел http://www.antonovclima.com/%D0%BA%D0%B ... ASYA-12LKC новия харчи 3.62 вата на отопление а стария поне 500вата.Там е истината за дългосрочното вложение.Новия вътрешното тяло не му се чува,а на старият външното.А де.Доволен съм и от двата но новият си е нов.Не се залъгвай че старият е Японски.Произведен е от Европейският съюз за Япония.И на всичкото отгоре и тази кутия за преобразуването на тока харчела между 50 и 200 вата.Ако мога да ти помагам с друго питай.
Много благодаря за мнението и в крайна сметка да разбирам, че от новия си по доволен от стария така ли е или бъркам. И на мен ми казаха, че стария ще харчи по малко ток от новия около 500 вата докато новия киловат и отгоре. Не знам много се чудя и съм пред дилема защото 2000 лева си е сума и не искам един ден да съжалявам за вложението си.
Chefo77 - майстор
Аз мога само да съм доволен от климатика на майка ми - 7 години здрава употреба зимно време никакви грижи, макар да е втора ръка, като не му е правено нищо друго освен почистване на филтрите. Марката е Beaver, което всъщност е Mitsubishi, но е произведен в и за Япония; инверторче 14-ка. Слага останалите 3 климатика в апартамента в малкия си джоб, а стаята е северна, без изолация. Една от първите му зими, на -17 градуса, на северната фасада на 5-те входа на блока нямаше нито един работещ климатик, освен него - а в стаята бях по потник :wink:
Обаче ако не дай, Боже, му се случи нещо, увяхваме - кой ще поддържа части за машина на 15 години, при все че хич не е предвиден да има достъп до Европа.
А иначе втората употреба си личи ако е за Япония - не може да прочетеш нищо :) Освен марката и цифрите.

Инверторът няма да си избие парите. Просто няма време да го направи.

А, и това, което са ти казали за раликата в консумацията стар/нов ... ами просто не е вярно :)
Teodor80 - специалист
isb написа:
Teodor80 написа:
isb написа:
Много благодаря за мнението и в крайна сметка да разбирам, че от новия си по доволен от стария така ли е или бъркам. И на мен ми казаха, че стария ще харчи по малко ток от новия около 500 вата докато новия киловат и отгоре. Не знам много се чудя и съм пред дилема защото 2000 лева си е сума и не искам един ден да съжалявам за вложението си.
Не си разбрал правилно.Новият харчи по малко и отдава повече.Старият може да харчи същото да не е повече но ще отдава много по малко.Разгледай им параметрите.Ако не са ти ясни да ти ги обяснят кое какво значи.Моя в пиков момент харчи 1 кв а отдава 5.6кв топлина. E.E.R.: 3.21 W/W C.O.P.: 3.62 W/W --тези означения са много важни те се гледат.Трябва да се сравняват спрямо консумацията на електроенергия.Хайде дано случиш!
vankovarnata - специалист
Teodor80 написа:
Не си разбрал правилно.Новият харчи по малко и отдава повече.Старият може да харчи същото да не е повече но ще отдава много по малко.Разгледай им параметрите.Ако не са ти ясни да ти ги обяснят кое какво значи.Моя в пиков момент харчи 1 кв а отдава 5.6кв топлина. E.E.R.: 3.21 W/W C.O.P.: 3.62 W/W --тези означения са много важни те се гледат.Трябва да се сравняват спрямо консумацията на електроенергия.Хайде дано случиш!
Тука много са те метнали.
1 Япония не прави клими вече и най-вече 220в.
2 коп 3.62 е смешен в сравнения със ....
3 посочения разход е за номинал, при максимал не ми се мисли.
4 има ощо много както и за подръжката ама това стига май
4 коя е тая тошиба като модел????
BAlexandrov - специалист
За това колко харчи един климатик е много относително - ако го държиш непрекъснато включен, той трябва да покрива топлозагубите на помещението ти - тоест зависи от исканата температура, от изолацията, от външната температура...
Вече когато ти трябва отоплителна мощност от 5 киловата например различните климатици го правят по различно ефективен начин. Щом при екстремните температури ще си имаш парно няма нужда да е кой-знае какъв мощен и качествен.
За втори климатик или такъв, който да не ти е единствената алтернатива втора ръка климатик е много добра идея ;)
Въпрос на късмет е, обаче. В повечето случаи обаче японските или правените за японския пазар климатици в Китай са с много по-добри показатели спрямо правените за Европа. Тороидалния трансформатор надали има загуби повече от 2-3%. Много е вероятно да ти излезе по-евтино отоплението на климатик, вместо на парно при затоплена общо сграда - правихме наскоро сметка на колега по-миналата година с парно и миналата с климатици.
  • 1
  • 2

Тема "Съвет относно климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: