• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Humppa - напреднал
Колеги, предстои подмяна на котлето на отоплителната инсталация. Старото котле е тип "самоделка" от "майстор". Отоплява двуетажна къща, 6 стаи, 6 радиатора със сумарна мощност около 24 kW. Намира се в мазето.

Разглеждах доста сайтове за котли, така попаднах и на този: http://www.prity-bg.com/Products/produc ... roductid=1

Прити ГА26. В един магазин го разгледах. Стоманено котле, изолирано, облечено в ламаринени капаци, изглежда прилично. Цената му на сайта е 847 лв. Повече от добра цена предполагам.

Чудя се обаче дали да не отделя повечко пари за чугунено котле. Какви са предимствата и недостатъците на едните и на другите? Някой ползва ли котле на Прити и какви са впечатленията? В лятната кухня ползвам готварска печка с водна риза Прити В12, с която отоплявам антре, баня, подгрявам бойлер, а идната седмица ще поставям и подово в кухнята. От печката сме много доволни! Предполагам, че и с котлето ще е така!

Би следвало да поясня, че при подмяната на котлето ми се иска да подменя и тръбните пътища. В момента тръбната разводка не е достатъчно изпипана, изпълнена е с трислойни Pex-Al-Pex с диаметри 16 и 18 mm. Мисля да я подменя с PPR тръби с диаметър 20 mm. Също така смятам да подменя отвореният разширителен съд със затворен такъв, да оборудвам системата с UPS и трипътен смесителен вентил.

Така че очаквам насърчения или критики за избора на котлето :)
Последна промяна от Humppa на нед окт 03, 2010 10:40 pm, променено общо 1 път.
naskov - майстор
Eвтин и непретенциозен към комина котел. Отворите за зареждане са сравнително малки-на камините Прити са по-големи. Няма нужда от трипътен вентил. И без него си работи добре.
mityom - специалист
а като мощност как са, отговарят ли на табелите или 20% по-надолу и дебелината на ламарината как е да не е като на камините тънка :?
naskov - майстор
Данните за мощността, които Прити дават са максимални и са със сухи дърва. Не е проблем да се презапасиш. За ламарината нямам представа дали е като на камините или по-различна. Първият монтиран котел е на 5г и се използва с донбаски въглища и борови дърва. Засега още кара. Незнам до кога. Имам камини и на повече години.
PCL82 - майстор
На сайта на прити са качили нови инструкции. Вече са дали две графи една за номиналната и една за максималната мощност. Сегашните инструкции са по-добри, но пак има грешки в картинките (напр. обезвъздушителите) и пак дават една инструкция за всичко, а не всяка камина да си има паспорт.
Humppa - напреднал
Благодаря за отзивите!

Но все пак: котле Прити за по-дребна сума, или двойно по-вече за по-марково чугунено котле?
danisaw - специалист
Аз бях с камина с водна риза а после и с котле и не съм доволен(трудно обслужване) купих си дедитрих и се родих,бих казал че в сила е приказката евтинито винаги излиза по скъпо.
filmatoplo - майстор
Оня ден на 1 клиент му предложих Де дитрих -ей той се захвана за по малката цена на Виадруса и купи него :wink: Веднъж пък предложих на друг клиент Виадрус -той пък купи котел Прити че бил по евтин :lol:
Humppa - напреднал
Колеги, промяна в плана!

Поръчах котле DAKON DOR 32 D.

32 киловата мошност на котлето, 29 киловата инсталирани като радиатори (стоманени, тип 22). В момента системата е с отворен разширителен съд, тръбната разводка е изпълнена с тръби PEX-AL-PEX, трислойни, с диаметър към първия етаж 18 мм и от там към втория - 16 мм.

Да оставя ли съществуващата система, или да премина към система със затворен мембранен разширителен съд и тръбна разводка с тръби от PP-R? Т.е. да рекунстроирам изцяло отоплителната система...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Промяна в плана DAKON DOR 32 D (За котлетата на "Прити&" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: