Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте колеги
Искам да ме посъветвате тази схема добре ли е измислена за свързването на котела (Solid 2000 32kw): Изображение
Има ли нещо не както трябва? Относно трипътния вентил ще е този Изображение трябва ли да затваря малкия кръг понеже може да се направи да си остава отворен при отваряне към радиаторите? за сега ще е без задвижката и ще е напълно отворен което се обезмисля малко но няма да е за дълго.Също така искам да питам за управлението на двете помпи ел. задвижката стайния термостат и горелката на пелети (ferroli SUN P7), която ще се монтира също на по-късен етап кой контролер на intiel примерно ще ми свърши работа.За сега са ми това въпросите :) никак не са малко :)
Ще съм ви много благодарен да обсадим и моето парно и да ми помогнете в правилното му изграждане.
Да ме извини който иска -тази схема е безмислена , ако ще е само да осигуриш минимална входна температура в котела -то направи го само с термовентил :wink: , а смесителен трипътен вентил си сложи към радиаторите :wink: .Може и с 4пътен вентил , но задвижка и контролер трябват в комплект за да работи , тоест ръчно не става.Ако се чудиш за какъв термовентил говоря -две марки - ESBE или Termovar .Има го и в комплект заедно с помпа -Ладдомат . :wink: Толкова сложнотии без помощ от разбирач не мисля да се справиш :? .Котела ти за горелка става , но е труден за обслужване с твърдо гориво , мое мнение но обмисли за Феролито , има по добри от нея. :)
На схемата си нарисувал филтрите в обратна посока! Да не вземеш да ги сложиш така. Входът е така, че да пълни пишльока, в който е мрежиестият филтър, а изхода е отстрани на мрежичката.

Това, което си нарекъл възвратен вентил е всъщност предпазен вентил. Възвратен вентил и възвратна (обратна) клапа е едно и също и служи да пуска водата само в една посока.

Иначе схемата ми изглежда работеща, но послушай филма, защото той има голам опит с такива инсталации.
[quote="fntsy"]

горелката на пелети (ferroli SUN P7), която ще се монтира също на по-късен етап

Моля да почетеш за Feroli sun P7 преди да купиш, за да не те сполетят моите облаци!!!
viewtopic.php?f=10&t=13400
Категорично тази схема не я гледайте , уважавам сайта от където е взета , но не е правилна. :wink: Има я направена на комшията с пиролизен котел (не от мен ), но не е правилна.Реално задвижката на вентила не спира да врътка , осигурява нужната температура на котела над 65 градуса , но циркулацията през радиаторите е на импулси , докато загрява котела радиаторите чакат , също температурата през тях не е регулирана , а колкото дойде.Фирмата която го монтира парното на комшията -вече не прави тая грешка -толкова можеха тогава. :wink:
Filmatoplo е писал и друг път, върви на atmos.cz и виж там има трийсетина схеми на свързване на котли, буфери, вентили и всичко. Сайтът е на няколко езика. Да не измисляме сега топлата вода отново. От Интиел вземаш "КОНТРОЛЕР ЗА ОТОПЛИТЕЛНИ СИСТЕМИ С КОТЕЛ С ГОРИВЕН ПРОЦЕС INT0068I" Питай да неби да са измислили по-нов. С контролера трябва да има и термодатчици за топлата вода, за студената, за външната, за стайната температура, за водата след смесителния вентил, която отива към радиаторите. С контролера трябва да има и книжка, която трябва да се прочете внимателно. Там има и ел. схема кое къде се свързва.
Да контролера не е лош , дори е евтин за функциите си , както каза колегата -иска Внимателно четене , щом аз го чета поне 10 пъти :wink: .В сайта на Атмоса -ами там са схемите -веднага ще добиете представа -някой си приличат но са различни.Ако някой търси 500 литров буфер мога да му помогна с 2 броя -цената е почти без пари 200 лв брой -подменяме ги с чисто нови заради двойната серпентина , не че ама утре някой ще ги отреже за скрап пък са читави.
Направо ви се чудя на акълите с тези четирипътни вентили, задвижки и контролери.
Схемата на котел (с регулируем горивен процес) става само с трипътен термостатичен вентил и една помпа. Входящата вода в котела се регулира в диапазон, стайната температура с термо глави. Наистина не разбирам безсмисленото усложняване и оскъпяване на инсталациите на гориво - контролери, задвижки, бубини,табла...
Вчера подмених чугунен радиатор с лира в една баня, на най-добрата(според мен) система на твърдо гориво- гравитачната. Лошото е, че майсторите, който я разбират вече поизмряха. Хванал съм един местен (78 годишен) "парнаджия" и му чиракувам чат-пат с идеята да я изуча и овладея...
Да имаш бункер с кюмур и електроника, като в компютър, е все едно да имаш газова камина- все грее, ама не е същото дееба... :-D
Благодаря на всички
А да питам филма ти по коя схема би ми препоръчал да го вържа от схемите на атмос по начина които си описал по-горе да използвам трипътния вентил само за радиаторите. и да сложа за малкия кръг термостатичен вентил или трипътния ако го заменя с четирипътен както е тук ? или пак не е правилна схемата ?
Ako ще слагаш горелка - послушай Чаро! filmatoplo също ти го е казал - термостатичен вентил ти е достатъчен за да гарантираш минималната температура на връщащата вода, а от там нататък термоглавите или стайния термостат вършат по-добра работа от смесителния вентил

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Отопление”