Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lz1mak - специалист
От няколко дни пресмятам "+" и "-" на една моя идея. Целта ми е да се постигне по-добра термоизолация и малки термозагуби, за да работи теоретично по-ефективно при слабо слънцегреене. Ще драсна една схема набързо и ще я прикача тук.
Става въпрос за 4-ворен стъклопакет. В средния стъклопакет ще бъде поместен колектор от радиатор /кондензатор ли му казват/ от хладилник, дето е от задната му страна за охлаждане на фреона. Дори може да се сложат два от тези радиатора, за по-плътно покритие на площта. През радиатора ще циркулира охлаждаща течност, антифриз примерно.
Идеята е стъклата да са по-тънки, за да се редуцира теглото на системата, а и цената съответно :)
Колектора естествено ще ляга в кутия за него, с мека изолираща основа, нещо като стериопор, да пази стъклата от счупване, пък и допълнителна термоизолация.

Очаквам мненията ви по този проект

Прикачен файл

solar.JPG
solar.JPG (26.52 KиБ) Видяна 1487 пъти
naskov - майстор
Многото стъкла намаляват интензитета на светлината. Поне така пише по книгите. Две стъкла го дават достатъчно, но мисля, че и разстоянието между тях беше от значение. Тръбичките на радиатора ми се струват много тънки :?

Тема "Соларен панел, идея" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: