• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.

Какъв котел е най-добре според вас за отопление, при най-оптимално съотношение цена на горивото/обслужване или ако щете робуване на котела

34%
на твърдо гориво - дърва/въглища
18
15%
на газ
8
Няма гласове
на ток
38%
на пелети
20
2%
на пропан-бутан
1
Няма гласове
на нафта
11%
друго
6

Общо гласове: 53

donnna - специалист
нещо взе да ми писва с тези въглища и дърва...

като роб съм на парното цяла зима...

та мисля - дали ще мога да си улесня живота с 1 котел на пелети... към 40 кВ... какво ще ми излезе като пари и ако има някой с опит да сподели... чувам, че пелетите вървяли по 350 - 400 лв. за тон... има ли проблеми с доставките...

а с газта как е... в най скоро време ще ни газифицират... ама дали има смисъл /финансов/ да се вързвам на туй хоро...

Пускам и 1 анкетка...
batman - специалист
От утре започва "Стройко - 2000". Там, надявам се, ще има достатъчно фирми, които ще се изпреварват да предлагат най-различни решения за отопление през зимата. Разбира се и отстъпките по време на изложението също не са за пренебрегване.
ango - напреднал
Относно газифицирането виж на www.dker.bg/prices_gas.htm.Но според изчисления за разхода на котел 25-30Квт работещ по 12ч.дневно ми излизаше около 900м3 за месец.Живея в къща 85-90м3 на два етажа/отопляващи се изцяло/.При цена 780-820лв./без ДДС/ за 1000м3 си направи извод да ли е поносимо.Карам вече 6-та година само на дърва-25м3 на сезон.С въглищата се разделих окончателно/достатъчни ми бяха 10г./За пелетите нямам наблюдения но при разход 6кг./ч. за 25Квт.котел и 10кг./ч. при 45-50Квт. изчислявай сам/при 8-10ч. среднодневна работа на котела/.
Savov - специалист
Няма пълно щастие. Ако инсталиращ пелетен котел от Ерато, те ще те осигуряват с пелети с договор на преференциални цени, но не без пари :) . Калоричността на пелетите не е много по-висока от тази на сухи дърва, а цената им е доста по-висока. Производителите на пелети в БГ не са много, цените са високи и растат ежегодно. Обемисти са, предвиди помещение за горивото. Няма го в съседния склад, че като свърши да изтичаш с кофата. Ако имаш подходящ котел на твърдо гориво, може да му присадиш една или две пелетни горелки - ще ти излезе малко по-евтино. Евтино гориво за тези горелки са костилките, стига да си ги осигуриш. Вариант две - на подходящ котел може да закачиш горелка за отработено масло - горелката е скъпа, маслото евтино, но трудно достъпно в големи количества. Вариант три - карборобот. Зареждаш с въглища и чистиш веднъж седмично - автоматично регулиране на горивния процес, но висока цена на котела. По спомени от преди две години 50 кВ котел - 6 - 7000 лв. Успех.
donnna - специалист
верно няма пълно щастие...

за газта не знаех как е... само предполагах... на тъста, който живее в панелка им предлагали газ да им прекарат до блока и им искали по 200лв. на апартамент, т.е. по 24 бр. си е 4 800 пари :shock: отделно вързването към апартаментите... аз като съм в къща, самостоятелно, колко ли ще ми поискат :? :?: :? сега като прочетох мнението на колегата ango ми стана ясно, че газта отпада като вариант, при положение и че се очаква още да се вдига...

за пелетите се разрових... оказва се че при моя капацитет на отопление цифрата и 10 - 12 кг. пелети на час примерно се оказва отново главозамайваща цифра....

по принцип я карам на български кафяви въглища. мината ми е на 10 км. много ми е удобно... миналата година ес уредих с прекрасни въглища на страхотна цена... тази година цените са скочили с около 40 %, и за да е още по-гадно няма въглища :-D от зимата вадят едни боклуци само, дето стават за тец-ове... и от месеци чувам само думите - скоро очакваме да попаднем на пласт хубави въглиша :-D

поради безизходицата взех 2 тона донбаски въглища и ша видим ко ша прайм зимъска, кога снег и виетер забръска....
FMaster - специалист
Не ти е подходящ първия пример ... дърва/въглища :shock:
Несъвместими са, дървата НЕ ТОПЛЯТ къща, освен ако не сложиш дневален да ти ги цепи, да ги вкарва, да ги слага постоянно (горят като клечки за зъби) и да почиства котлето. За у нас (БГ) най-икономичния, но и най-качествен варянт е въглища ... евтино като система, евтино като материал, високо топлоотдаване и доста добро време за изгаряне, едно пълнене с горно горене и последно допълване към 23.00 часа ти държи къщата до сутринта топла.Обаче голям гърбел ... :cry:
Сравнение с газ ... такса присъединяване, цена на котлето, всеки месец плащане (но пък няма хамалогия) :wink: предпочитам го като варянт ... но всеки си плаща за гяволъка! За варянтите на горива и ток (тия двете обикновенно се комбинират, като няма гориво, превключва на ток или обратното) - НЕ става, при тия цени и винаги трябва да имаш някъде складирана резерва гориво, ако случйно забравиш да допълваш резервоара.Успех при избора!
fbr - майстор
Добре е като се прави такава работа ,да може да се сложи система която работи с няколко вида гориво,за да може се лавира при промяна на цени.Обикновено това става при котли с твърдо гориво,като можеш да избираш между дърва и въглища,особено при сезонния характер на движение на цените им.А ако се монтира и газова горелка става идеално.И също така,дървата може да се ползват при неголеми натоварвания на системата,а когато стане много студено да се мине на въглища.
donnna Изглежда си от райна на мина Черно море,защото и ние тази година попаднахме в тази ситуация.Наистина цената им е вдигната ,но са къде по на сметка от какъв да е друг топлоносител.Имам останали от миналата година около 2 тона, и аз очаквам да се открие този пласт.
donnna - специалист
donnna Изглежда си от райна на мина Черно море,защото и ние тази година попаднахме в тази ситуация.Наистина цената им е вдигната ,но са къде по на сметка от какъв да е друг топлоносител.Имам останали от миналата година около 2 тона, и аз очаквам да се открие този пласт.
ахъм, от тоя район съм... ама за разилка от теб имам останали 5 чувалчета въглища от миналия сезон...
fbr - майстор
В края на месец август проверявах,въглища имаше и бяха на миналогодишни цени,но тогава времето горещо,не ми се занимава и се успокоих ,а не трябвало.
donnna - специалист
аз пък се вързах с едни работници в мината - дават им купони по 2 т. въглища - като социални придобивки... и ми ги избират... ама тая година и аз гризнах дръвцето дагое....
  • 1
  • 2

Тема "Котел на пелети/газ...." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: