Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Някой би ли помогнал със съвет по следния казус:
Живея в стара къща, комитните в която са със стандартните розетки за обикновени печки, мисля 120 мм. Мисля да изграждам камина, но всички камери са с 200 мм диаметър на комина, пък и препоръките са за такъв диаметър на комина.
Нямам финансова възможност да правя такова тежко преустройство като изграждане на нов комин с по-голям диаметър.
Ако може някой да помогне, предварително благодаря :?
velsi - Почетен майстор
Чакай сега. Говориш за диаметър на розетката 120 мм, но никъде не споменаваш колко е диаметъра на комина. А той едва ли е по-малко от 250 мм.
Ами вероятно диаметърът на комина е по-голям от този на кюнеца и розетката. Само че доколкото си спомням от наблюденията ми, не е чак 250 мм. Сега не мога да го меря, че кюнците са поставени и при махането им става една мизерия... :sad:
Все пак си мисля, че коминът си е със стандартен диаметър като във всички стари градски къщи, строени през 30-те, 40-те и 50-те години. Зидан е от единични плътни тухли.
Palawnik - специалист
Не карай по спомени, а измери комина. Не е толкова важен диаметъра, а сечението.
Диаметър 200 мм сечението му е 0.0314 кв.м, по-вероятно е да е с квадратно или правоъгълно сечение примерно 200х200 мм което е 0,04 м.кв
А това е приемливо сечение, даже е по-добро.
bob - специалист
Със сигурност сечението на самия комин е по-голямо. Необходимо е само да разкъртиш около розетката и да оформиш новия отвор.
Transporterr - специалист
тази сутрин фърлих боб и според последните предсказания коминчето е диаметър 14см :)
в края на изминалото хилядолетие зидарите за по лесно обикновенно са използвали кюнец заоформянето на коминния отвор така че според мен е толкоз комина ,залагам на 14см:)
което автоматично значи че ти трябват 2 отвора .
за да включиш камината с тръба диаметър 200мм ,ще ти трябва преходник (гащи) ,успех!:)

Тема "Камина в къща с по-малък диаметър на комина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: