Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Добър ден.
В кооперацията в която живея сме на централно отопление от топлофикация.
Щрангът на парното в кухнята прави някакви проблеми. От моята страна съм последен етаж. Топлата вода идва до разклонението на радиатора,но не се завърта през него.
Ако откача подаващата тръба топлото веднага потича от нея. Закача ли я обратно на радиатора не завърта циркулацията. Откачих връщащата тръба,от нея също си потича вода. Радиатора е панелен и не е запушен. При съседите под мен е същата история.
Вчера закачих помпа на подаващата тръба на радиатора с надежда,че ще започне да циркулира,но уви. Получава се точно обратното. Подаващата тръба изстива,съмнявам се,че започва да дърпа през връщащата тръба на радиаторите на комшиите под мен.
Откакто живея тук,този радиатор е тръгвал да топли с много зор и обезвъздушаване. Тази година просто не желае да завърти циркулацията през него и това е.
Подаващата тръба излиза от апартамента и се качва на тавана,от там отива в лирата в банята/ако не бъркам наименованието за тези две големи тръби/ и в събирателния съд на тавана.
Крановете работят,термовентила е изправен. Вода има в подаваща и връщаща тръба и пак не иска да завърти.
Всеки съвет би бил от полза.
Отговорникът от топлификация за абонатната станция вдига ръце и казва да си проверя крановете. Ясно е,че неговият ангажимент и задължения е единствено и само за абонатната. Останалата част е проблем на етажната собственост. На никой под мен не му пука,а аз искам да си ползвам отоплението в кухнята.

Решението което ми идва на ум е следното:
- да захраня този радиатор от щранга който е за детската стая и спалнята. Разстоянието е около 6-7метра,притеснява ме,че ако сторя това ако радиатора в детската стая работи,този в кухнята няма да работи. Ще трябва да спирам отоплението в детската стая за да работи в кухнята.
Надявам се да съм успял да обясня проблема с щранга?
Възможно е да няма циркулация в тези щрангове.
Това би означавало проблем в абонатната.
Как би могъл да се реши проблема? Подмяна на циркулационната помпа на абонатната станция?
За да се реши проблема, първо трябва да се установи причината.
Ясно. Комшиите им е през ...
Варианта да вържа радиатора от другия щранг,дали ще направи проблем на вече вързаните радиатори?
Jacomo - специалист
Говори с домоуправителя да се обади официално на топлофикация, защото според мен най-вероятно не работи циркулацията - или циркулационната помпа не върти или има неотворен кран по щранговите тръби в абонатната. Като си сложил помпа за пробата, си "засмукал" вода през топлия щранг от входовете на комшийските отворени радиатори и си я "нагнетил" в изходите им. Съответно си направил циркулация през твоя и съседските радиатори и затова е изстинал щрангът. Иначе по принцип е топъл, заради естествената конвекция, която праща топлата вода горе.

А температурата на студения щранг каква е?
Температурата на студения щранг е ниска. Дори бих казал,че изобщо не е затоплен. Голям проблем е с комшиите да ги накарам да си отворят апартаментите и да намерим проблема. Всички мрънкат,но никой не съдейства. Днес след доста умуване реших,че ще разплета възела.
Взех градинския маркуч. Вързах изхода от радиатора в кухнята към изход на радиатора в детската стая, който е на друг щранг.
Чудото се случи,започна да циркулира водата. Така подавам от единия щранг и връщам през другия. Опитах и обратното,но връщащият щранг в кухнята е запушен,или някъде по етажите някой е затворил кран. Може пък от незнание някой пишман майстор да е направил тапата.
Опитах да го напъна с помпата,евентуално да избута и отпуши но уви.
Утре ще си пусна една тръба от единия щранг до другия и ще закърпя положението с отоплението. Ако някой съсед все пак реши да търси проблема,на драго сърце ще осигуря достъп.
В абонатната всичко работи,няма затворени кранове. Инсталацията е правена около деведесетте години,ако не бъркам.
По неволя ще стана половин топлотехник.
Клапана на преливника отваря на около 2.5bar

P.S.
Домоуправителя е потърпевш,защото е на същия щранг,но е несереиозна личност.
Не би трябвало да има кранове по щранговете, освен в абонатната.
В абонатната всичко е отворено. Значи има запушване. Благодаря за отделеното време.
chapara - майстор
Ми единствения печеливш начин е подмяна на щранга.

Тема "Водата не циркулира през радиатора." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: